Skip to content

Infobip pokreće regionalni zaključani podatkovni centar

infobip-pokrece-regionalni-zakljucani-podatkovni-centar
regionalni zaključani podatkovni centar
Aurora Volarević, otpredsjednica za korporativne poslove u Infobipu [Izvor: Infobip]

Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip svojim će korisnicima od početka travnja ove godine omogućiti korištenje regionalno zaključanog podatkovnog centra i time će ih podržati u procesu usklađivanja s EU pravilima o prijenosu osobnih podataka u treće zemlje. Najavljeno je to uoči Mobile World Congressa, najvećeg svjetskog sajma mobilne industrije, koji se idućeg tjedna održava u Barceloni, a na kojem će Infobip zajedno s drugim globalnim kompanijama predstaviti brojne novosti.

Naime, u srpnju 2020. Sud Europske unije donio je odluku pod nazivom Schrems II (u predmetu C-311/18) s dalekosežnim utjecajem na cjelokupno zakonodavstvo koje regulira prijenos osobnih podataka izvan Europske unije. Ova odluka nametnula je dodatne obveze prilikom prijenosa osobnih podataka iz EU u bilo koju zemlju za koju nije izdana tzv. odluka o primjerenosti. To uključuje i osobne podatke kojima se pristupa izvan Europske unije.

Neposredno nakon donošenja presude Schrems II, Infobip je poduzeo značajne korake kako bi svojim korisnicima omogućio pohranu i obradu podataka u podatkovnom centru u Europskoj uniji, ali i osigurao pružanje sveobuhvatne korisničke podrške s područja EU i drugih primjerenih zemalja.

Drugim riječima, otvaranjem regionalno zaključanog EU data centra osigurano je da pristup podacima na Infobipovoj platformi, a koje Infobip obrađuje u ime svojih korisnika dok koriste Infobipove proizvode i usluge, bude tehnički moguć samo iz ranije navedenih zemalja.

“U Infobipu kontinuirano podržavamo svoje korisnike u usklađivanju s primjenjivim zakonima o zaštiti osobnih podataka. Svjesni smo globalno rastućeg trenda lokalizacije podataka i izazova koje naši korisnici imaju po pitanju ograničenja prijenosa osobnih podataka. Pri kreiranju proizvoda i usluga, slušamo potrebe i očekivanja naših korisnika, stoga je omogućavanje lokalizacije podataka sastavni dio naše poslovne strategije”, rekla je Infobipova potpredsjednica za korporativne poslove Aurora Volarević.

“Regionalni zaključani data centar predstavlja značajno ulaganje za Infobip. Može mu se pristupiti isključivo s teritorija Europske unije te našim korisnicima može pružiti korisničku podršku isključivo iz EU. Ovo je samo jedna u nizu mjera i postupaka zaštite i dokaz naše predanosti lokaliziranoj pohrani podataka po izboru korisnika”, istaknula je Volarević.

Korisnici koji žele koristiti usluge spomenutog regionalno zaključanog podatkovnog centra moći će to zatražiti putem online obrasca dostupnog na Infobipovoj stranici ili preko prodajnog zastupnika.

Infobip je krenuo kao startup kompanija iz Vodnjana u Istri. Danas, nakon 16 godina, globalno zapošljava više od 3700 ljudi te posluje na šest kontinenata kroz više od 70 ureda.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept