skip to Main Content
Iskra brodogradilište pokreće prvu punionicu vodika za brodove
Iskra-brodogradiliste-pokrece-prvu-punionicu-vodika-za-brodove

U skladu s Nacionalnom strategijom i europskom zelenom tranzicijom, sve aktualniji je i u Hrvatskoj postupni prelazak s fosilnih na obnovljive izvore energije. Sve više se razmišlja i o vodiku kao pogonskom gorivu u prometnom sektoru.

Šibensko Iskra brodogradilište s Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivih članaka H2 pokreće prvu punionicu vodika za brodove te preinaku jednog remorkera s dizelskog motora na pogon vodikom, objavio je Radio Zadar.

Iskra brodogradilište je zahvaljujući suradnji s norveškim partnerima jedan od predvodnika u proizvodnji hibridnih brodova. Sada se, doduše eksperimentalno, s Udrugom H2 okreće i vodiku kao pogonskom gorivu za brodove.

“Mi, naime, imamo jedan lučki remorker od tridesetak metara i sto tona, koji koristimo za interne lučke operacije, a potrebna mu je zamjena pogonskog sustava. Kad je već tako, zašto ne bismo bili pet koraka unaprijed i trenutačno se radi na inženjerskoj soluciji prema kojoj bi taj brod bio pokretan na vodikove članke”, kaže direktor Roko Vuletić.

Nadaju se i potpori iz europskih fondova, te osim što bi imali prvi brod na vodik u Hrvatskoj, u projektu spominju i punionicu vodika za brodove, čime bi postali prvo zeleno H2 brodogradilište u Europi. Tome prethodi izgradnja i vlastite solarne elektrane.

Izgradnja solarne elektrane za potrebe brodogradilišta “Ta sunčana elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe brodogradilišta, a jedan dio te energije će se koristiti preko elektrolizera za proizvodnju vodika koji će se puniti za brodove, ali i za Iskrina radna vozila i strojeve u samom brodogradilištu. To će biti punionica koju će moći koristiti plovila koja će se, vjerujemo, sve više i više pogoniti vodikom da mogu napuniti svoje spremnike vodika”, kaže predsjednik Udruge H2 Ivica Jakić.

Nedavno je održan i sastanak s jednim od većih svjetskih proizvođača mega-jahti, brodova i specijalnih plovila njemačkom Lürssen grupom.

56

Vezani članci

sto-je-doxware-i-je-li-opasan?

Što je Doxware i je li opasan?

Zlonamjerni softver (malware) ne postoji samo u jednom obliku. Danas postoji više vrsta zlonamjernih softvera koji vas izlažu opasnosti, uključujući...

kingston-fury-obogacuje-svoju-ddr5-liniju

Kingston FURY obogaćuje svoju DDR5 liniju

Privlačni agresivni hladnjaci u bijeloj bojiDinamično, prilagodljivo RGB osvjetljenje s Kingston FURY CTRL-omIntel XMP 3.0 certificiranZagreb, Hrvatska – 30. ožujka,...

Back To Top
Search