Ivan Burazin pokrenuo platformu za upravljanje razvojnim okruženjima

ivan-burazin-pokrenuo-platformu-za-upravljanje-razvojnim-okruzenjima
Daytona Ivan Burazin
Ivan Burazin, suosnivač i izvršni direktor startupa Daytona [Izvor: Daytona / priopćenje]

Ivan Burazin, pokretač jedne od najistaknutijih developerskih konferencija Shift, suosnivač Codeanywherea i bivši Chief Developer Experience Officer u Infobipu pokrenuo je sa suradnicima novi projekt – startup Daytona. Platforma Daytona je sigurna i fleksibilna alternativa GitHub Codespacesu za upravljanje razvojnim okruženjima.

Riječ je o inovativnoj razvojnoj platformi koja nudi sigurna i skalabilna razvojna okruženja za ubrzanje razvoja u tvrtkama. Prilagodljiva je za pokretanje bilo gdje i susreće razvojne inženjere tamo gdje jesu, eliminirajući nepotrebne barijere učenja, navode osnivači.

„Razlika u odnosu na postojeća rješenja je u tome što Daytona nije SaaS platforma, već ju klijent može instalirati na svojim serverima/cloud – što je doista bitno kod tvrtki koje imaju visoku razinu sigurnosti”, tumači Ivan Burazin, suosnivač i izvršni direktor Daytone za tockanai.hr.

Iako postojeća rješenja za razvojna okruženja u oblaku (cloud) poboljšavaju iskustvo razvojnih inženjera, ipak ne uspijevaju zadovoljiti mnoge zahtjeve poduzeća vezano za sigurnost, fleksibilnost i samostalno upravljanje. Do sada su se tvrtke poput Ubera, Shopifyja, LinkedIna, Eventbritea i drugih suočavale sa strogim sigurnosnim i efikasnosnim zahtjevima bez odgovarajućih rješenja. Često su bile prisiljene samostalno razvijati prilagođena rješenja. Daytona premošćuje taj jaz nudeći organizacijama kontrolu nad njihovim razvojnim okruženjima, bilo na lokaciji (eng. on-premise) ili u oblaku.

Daytona je od samog početka dizajnirana tako da se razmišljalo o potrebama tvrtki, osiguravajući da poslovanje nije ograničeno na specifične alate ili dobavljače. Integrira se s postojećim sustavima i kompatibilna je s širokim spektrom platformi i alata za upravljanje izvornim kodom. Platforma nudi granularne kontrole pristupa, napredne sigurnosne značajke i mogućnost rada u hibridnim i multi-cloud okruženjima.

„Daytona olakšava i ubrzava posao developerima. Umjesto da troše sate kako bi konfigurirali sustav za programiranje, mogu započeti programiranje doslovno samo jednim klikom”, kaže Burazin.

Naime, glavna inovacija koju donosi Daytone su standardizirana razvojna okruženja (eng. Standardized Development Environment – SDE) koja objedinjuju iskustvo razvojnih inženjera. SDE automatiziraju pokretanje i upravljanje konzistentnim, sigurnim okruženjima. Razvojni inženjeri dobivaju zasebne, unaprijed konfigurirane radne prostore da odmah počnu s kodiranjem, a Daytona SDE ugrađuje najbolje prakse dopuštajući fleksibilnost za personalizaciju vlastitih postavki.

Ključno je razumjeti razliku između razvojnih okruženja u oblaku (eng. Cloud Development Environment – CDE) i SDE-ova, naglašava Ivan Burazer. Iako CDE pruža platformu za razvoj softvera u oblaku, nudeći fleksibilnost i dostupnost, SDE ide korak dalje – ne samo da pruža platformu za razvoj softvera u oblaku, već osigurava uniformnost kroz cijeli razvojni ciklus. Ova standardizacija eliminira nepodudarnosti u razvojnom procesu, olakšavajući besprijekornu suradnju, povećavajući efikasnost i smanjujući šanse za pogreške ili nedosljednosti. Dok CDE inovira gdje i kako se razvoj odvija, SDE dodatno optimizira ovaj proces standardiziranjem razvojnih okruženja.

Već prije službenog pokretanja Daytona je privukla pažnju i poslovanje kupaca iz industrija poput zrakoplovstva, bankarstva i telekomunikacija. „Imamo šest velikih klijenata, neki su clanovi Fortune 500”, dodaje Burazer, ističući kritičnu potrebu za razvojnim okruženjima koje nude standardizaciju i pouzdano iskustvo developera.

“Daytona omogućuje tvrtkama da povećaju produktivnost i ubrzaju inovacije, uz očuvanje sigurnosti i kontrole ključne za njihov uspjeh. Uzbuđeni smo zbog toga što možemo ponuditi rješenje za standardizirana razvojna okruženja koje osnažuje poduzeća da optimiziraju svoj razvojni ciklus.”

Za sada pojedinačan pristup platformi nije moguć, ali uskoro će biti lansirana open source verzija koju će pojedinci (developeri) moći downloadati i instalirati na svom sustavu. „Open Source verziju će moći bez naknade skinuti i koristiti svi oni koji nisu poslovni subjekti. Tvrtke koje žele koristit Daytonu plaćaju naknadu po zaposleniku koji koristi platformu, a cijene variraju ovisno o količini”, objašnjava Burazer te ističe da je Daytona savršena platforma za edukativne radionice, odnosno tečajeva kodiranja i da ne postoje ograničenja za neaktivne račune.

Uz Ivana Burazera iza Daytone kao suosnivači stoji originalni tim iza Codeanywherea, koji je 2013. godine bio pionir cloud developmenta, i imaju više od 30 godina kombiniranog iskustva u izgradnji alata za developere i cloud rješenja. To su Vedran Jukić, glavni tehnički direktor, i Goran Draganić, glavni arhitekt.

Vedran Jukić ima desetljeća iskustva u softverskoj arhitekturi, automatizaciji i pojednostavljivanju developerskih procesa. Njegova je mantra “pojednostavi i rastereti razvojni proces”.

Goran Draganić stekao je duboko znanje o DevOpsu i Kubernetesu. Dizajnirao je Daytoninu arhitekturu koristeći najnovije orchestration tehnike.

Njihove komplementarne vještine i zajednička vizija čine ih idealnim timom za novu revoluciju razvoja u računalnom oblaku.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top