Skip to content

Kvalifikovani elektronski potpis i digitalni identitet zamijeniće duge redove na šalterima?

badnjevic

Od 1. jula ove godine, odnosno juče, u svih pet regionalnih centara IDDEEA-e – Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru i Bihaću, građani mogu da dođu i ispune aplikaciju, potpišu ugovore i zvanično pokrenu svoj kvalifikovani elektronski potpis, koji je, u potpunosti, jednako važeći kao i bilo koji ručno potpisan dokument, potvrdio je Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

“Pogodnosti je mnogo i napokon nešto da dočekamo za šta su građani BiH bili uskraćeni godinama. Osim toga, građani već od februara mogu da koriste bh. digitalni identitet koji je, u principu aktivan i kojem se može pristupiti zahvaljujući svim onim potvrdima koji se dobijaju prilikom dobijanja lične karte. Građani koji nemaju taj obrazac mogu da ga podignu u MUP-u i na osnovu njega mogu da aktiviraju svoj digitalni identitet”, pojašnjava Badnjević.

Digitalni identitet i kvalifikovani elektronski potpis su baza svim građanima i svim pravnim licima za razvijanje elektronskih servisa. Ova usluga potpuno je besplatna za sve građane BiH.

Najaveni rat CIPS-ovim prijavama koji je ranije najavio resorni državni ministar, Edin Forto, je započeo. Za četvrtak je najavljena sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi trebalo da bude usvojen budžet, što će, samim tim, obezbijediti i sredstva za finansiranje dokumenata građana. Forto podsjeća na to da proces digitalizacije u BiH zaostaje za regijom i EU, ali…

“Zakon o digitalnom potpisu iz 2006. godine treba unaprijediti i to će biti jedan od mojih sljedećih napora da na državnom nivou dogovorimo usvajanje tog zakona, koji će u potpunosti biti u saglasnosti sa EU direktivama. Međutim, i postojeći zakon dozvoljava nam da krenemo u digitalnu transformaciju”, kaže Forto.

Pogodnosti će, kaže, imati i prevoznici, što će im vidno okašati poslovanje. IDDEEA više neće biti štamparija ličnih karata i pasoša nego mašina za digitalizaciju, zaključuju naši sagovornici.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept