Skip to content

Od prosinca Bečom prometuje prvi autobus na vodik

od-prosinca-becom-prometuje-prvi-autobus-na-vodik

Testni autobus na vodik i punionica [Izvor © Wiener Linien] Grad Beč učinio je prvi veliki korak na putu prema dobu ekološki prihvatljivog goriva i predstavio svoj prvi autobus na vodik. Sljedećih će nekoliko mjeseci, u okviru testne faze, autobus s pogonom na vodik prometovati unutar mreže autobusnih linija, a od siječnja će se njime moći voziti i putnici.
Wiener Linien, bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz, već je nekoliko puta testiralo autobuse na vodik, pa su se zainteresirani tako u lipnju 2020. na liniji 39A besplatno mogli voziti ovim klimatski prihvatljivim prijevoznim sredstvom. Novi autobus na vodik marke Hyndai u pogonu će biti ipak dulje kako bi se probne vožnje mogle opsežnije ispitati.
Prometovat će svim linijama, od središta grada pa sve do brda Kahlenberg u 19. bečkom okrugu, iako ne po voznom redu. Putnici će se za besplatnu vožnju moći prijaviti putem internetskih stranica gradskog poduzeća za prijevoz od 10. siječnja 2022. jer će se prva faza testnih vožnji odvijati bez njih.
Novi autobus na vodik predstavljen je 9. prosinca 2021 u garaži poduzeća Wiener Linien u naselju Leopoldau u 21. okrugu Floridsdorf. Tom je prilikom bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke pustio u pogon i prvu punionicu vodika u kojoj će se u budućnosti moći puniti i autobusi i teretna vozila kojima Beč zasad ne raspolaže.
Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke izjavio je predstavljajući prvu punionicu i autobus na vodik kako su oboje prekretnica u zajedničkoj strategiji Grada Beča u okviru oblikovanja energetske budućnosti. Gradsko poduzeće za energetiku Wien Energie, poduzeće za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanje telekomunikacijskih usluga Wiener Netze te Wiener Linien udružuju snage kako bi se do 2040. postigla klimatska neutralnost, istaknuo je Hanke.
Deset autobusa na vodik do 2024.
Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz sustavno će se proširivati. Do 2023. bi tako na liniji 39A trebalo prometovati još pet autobusa na vodik, a 2024. bi njih deset na toj liniji zamijenilo sve autobuse s pogonom na tradicionalna goriva. Zahvaljujući podzemnoj željeznici i tramvajima već se 80 posto bečkog javnog prometa odvija bez emisija ugljičnog dioksida, a uključivanjem autobusa na vodik u promet postotak bi se trebao još povisiti.
Punionica i autobusi na vodik dio su strategije bečkog koncerna predstavljene u proljeće 2021. prema kojoj bi Beč do 2030. postao središte za proizvodnju vodika u istočnom dijelu Austrije. Sljedeći koraci u realizaciji te strategije već su poznati. U bečkom 11. okrugu Simmering izgradit će se još jedna punioca te postrojenje za proizvodnju vodika elektrolizom vode. Početak gradnje postrojenja snage 2,5 MW planiran je u drugoj polovici 2022., a Wien Energie će ondje već sljedeće godine proizvoditi “zeleni vodik”. Struja za elektrolizu dobivat će se iz obnovljivih izvora energije.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept