Open AI predstavio novu verziju ChatGPT

open-ai-predstavio-novu-verziju-chatgpt

OpenAI, proizvođač platforme ChatGPT objavio je da će izbaciti novi AI model nazvan GPT-4o, sposoban za realistične razgovore glasom i interakciju preko teksta i slike, kao najnoviji korak u trci za dominaciju tehnologijom.

Nove audio mogućnosti omogućavaju korisnicima da razgovaraju s ChatGPT-om i dobiju odgovore u realnom vremenu, bez kašnjenja, kao i da prekinu ChatGPT dok govori, što su osobine realnih razgovora s kojima su se AI glasovni asistenti suočavali tokom obuke, pokazali su istraživači iz OpenAI-a na događaju uživo, prenosi Reuters.

“To izgleda kao AI iz filmova. Razgovor s računarom nikada mi nije djelovao zaista prirodno, a sada to radi”, napisao je Sam Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI.

Ova kompanija koju je podržao Microsoft suočava se s rastućom konkurencijom i pritiskom da proširi korisničku bazu ChatGPT-a, svog popularnog chatbota koji je oduševio svijet svojom sposobnošću da proizvodi ljudski sličan pisani sadržaj i sofisticiran kod.

Na događaju uživo, istraživači iz OpenAI-a predstavili su nove mogućnosti asistenta za glas ChatGPT-a. U jednoj demonstraciji, ChatGPT je koristio svoje vizuelne i glasovne sposobnosti da pomogne istraživaču u rješavanju matematičke jednačine na papiru.

U drugoj demonstraciji, istraživači su pokazali sposobnost modela GPT-4o za prevođenje jezika u realnom vremenu.

Demonstracije OpenAI-a graničile su se sa naučnom fantastikom, pri čemu su ChatGPT i njegov sagovornik u jednom trenutku ušli u koketni razgovor.

Istraživač iz OpenAI-a rekao je chatbotu da je odličnog raspoloženja jer “pokazuje koliko ste korisni i nevjerovatni”.
ChatGPT je odgovorio: “Oh, prestani! Crvenim se!”

Nekoliko dana nakon lansiranja krajem 2022. godine, ChatGPT je najbrže od svih aplikacija ikada dostigao 100 miliona mjesečnih aktivnih korisnika.

Međutim, svjetski saobraćaj na web stranici ChatGPT-a bio je nestabilan tokom prošle godine i tek se sada vraća na svoj vrh iz maja 2023, prema analizi kompanije Similarweb.


poslovnenovine.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top