Padaju cijene litija: Uskoro će se izjednačiti cijene električnih automobila i benzinaca?!

Već sredinom 2023., izvještaj australske vlade, jednog od glavnih proizvođača litija, najavilo je blagi pad cijena dok je za 2024. predviđeno mnogo veće smanjenje. Cijene bi mogle pasti za gotovo 40%, dosegnuvši prosječnih 2740 USD po toni i vjerojatno 2149 USD za 2025. godinu, premda su te vrijednosti još uvijek iznad 671 USD po toni zabilježenih 2021. godine. Smanjenje troškova sirovina za litij-ionske baterije dobra je vijest za industriju električnih vozila jer posljedice mogu dovesti do pada prodajne cijene vozila, što je jedan od nedostataka koji onemogućuje njhovu popularizaciju.

Osnovni minerali za proizvodnju baterija, litij, kobalt i nikal, sve su jeftiniji. Naime, litij karbonat je ove godine pao na oko 11.000 dolara po toni, što predstavlja pad od više od 80% u odnosu na njegov vrhunac 2022. i 2023., kada je dosegao 70.000 dolara. Prema projekcijama CIC energiGUNE (Istraživački centar za skladištenje elektrokemijske i toplinske energije), ovaj pad bi mogao označiti početak temeljne promjene cijena baterija, sa značajnim posljedicama u industriji. Podaci BloombergNEF-a to potvrđuju. Prosječna cijena paketa baterija smanjila se na 139 USD po kWh ove godine, što predstavlja pad od 14% s 161 USD po kWh u 2022. To je najznačajnije smanjenje od 2018. koje se uglavnom pripisuje nižim cijenama sirovina.

BloombergNEF očekuje da će do 2027. cijene pasti na manje od 100 USD/kWh, što se smatra pragom za usklađivanje cijena s vozilima na benzinski pogon.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top