Satelitskim podacima do zaštite šuma poljskog jasena od izumiranja

satelitskim-podacima-do-zastite-suma-poljskog-jasena-od-izumiranja

Poljski jasen je kao važna gospodarska i ekološka vrsta u do prije desetak godina bio zdrava i vitalna šumska vrsta. Od 2015. zabilježen je porast propadanja (sušenja) šuma poljskog jasena
Interdisciplinarni znanstveno-istraživački projekt Automatsko praćenje poljskog jasena metodama daljinskih istraživanja podacima programa Copernicus (RS4EST) jedan od prvih u Republici Hrvatskoj odobren za financiranje od strane Europske svemirske agencije.
Početak projekta obilježen potpisivanjem ugovora Geodetskog fakulteta s tvrtkom Hrvatske šume i Državnom geodetskom upravom kao partnerima.
Jedan od glavnih ciljeva projekta je razvoj prototipa algoritma za automatsko praćenje šuma poljskog jasena temeljem naprednih metoda daljinskih istraživanja upotrebom svemirskih tehnologija. Razvojem automatskog sustava za praćenje propadanja poljskog jasena omogućiti će se prikupljanje točnih i aktualnih prostornih podataka o stanju jasena.
Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2.759.039 ha, što čini 49,3 posto kopnene površine države, po čemu se nalazimo u skupini šumovitih europskih zemalja. Praćenje zdravstvenog stanja šuma, a naročito intenziteta i dinamike oštećenosti stabala, neophodna je aktivnost u gospodarenju šumama.
Poljski jasen je kao važna gospodarska i ekološka vrsta u Republici Hrvatskoj do prije desetak godina bio zdrava i vitalna šumska vrsta. Od 2015. godine zabilježen je porast propadanja (sušenja) šuma poljskog jasena. Propadanje je velikog intenziteta te postaje prijetnja biološkoj raznolikosti i održivom gospodarenju te padu prihoda zbog gubitka vrijednosti drvnih sortimenata. Kako bi se ublažile posljedice propadanja poljskog jasena i gubljena vrijednosti drvne mase, važno je u što ranijoj fazi detektirati početak propadanja. S obzirom na šumska prostranstva i važnost brzog djelovanja navedeni postupak zahtjeva mnogo terenskog rada i ljudskih resursa.
“Ovo je izniman projekt za Hrvatsku koji je spojio struku i znanost. Možda naši građani nisu niti svjesni koliko je ovo važno, no naša zajednička suradnja i suradnja s ESA-om potvrđuje tu činjenicu. U Hrvatskoj ima 30.000 ha čistih šuma jasena, a još 120.000 ha je pod miješanim šumama gdje je jasen prisutan. Ovaj projekt će nam dati bolji uvid u stanje tih šuma, koje rapidno propadaju u posljednjih nekoliko godina uslijed napada gljive nametnika Chalara fraxinea. Ovoj vrijednoj vrsti prijeti izumiranje i moramo učiniti sve što je u našoj moći da ih sačuvamo”, istaknuo je član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš.

“Ovim projektom pokazujemo da se kroz strojno učenje i svemirska istraživanja mogu napraviti velike stvari za društvo. Ovakvi i slični projekti rade poseban odmak jer znanost uspijeva pomaknuti granice – povezuje društvo i gospodarstvo te radi velike korake”, rekao je dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Almin Đapo.
“Naši stručnjaci pružit će sve potrebne prostorne podatke koji će pridonijeti uspješnosti ovog projekta kao što su digitalni ortofoto, aerofotogrametrijske snimke, digitalni modeli reljefa i temeljne topografske baze. Dat ćemo svu svoju stručnu podršku pri izradi karata i ostalih vizualizacija te u prikupljanju podataka i njihovoj obradi”, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić.
Program Copernicus Europske svemirske agencije sa svojim satelitskim segmentom (Sentinel sateliti) omogućuje besplatan pristup satelitskim snimcima visoke prostorne i vremenske rezolucije. Navedeni podaci automatskim metodama baziranim na strojnom učenju mogu se koristiti za brzu detekciju stanja poljskog jasena i drugih vrsta te izradu karata oštećenosti. Razvijeni sustav omogućiti će provedbu prostorno-vremenskih analiza i na taj način ubrzati će se kvaliteta praćenja i upravljanja šumama i šumskom infrastrukturom. Satelitski snimci dostupni su svakih pet dana, pa je tako unutar vegetacijskog razdoblja (travanj-listopad) prosječno dostupno 6-8 snimaka svaki mjesec. S obzirom na to da je omogućen pristup povijesnim snimcima od 2015. godine, moguće je vrlo detaljno utvrditi razmjere oštećenja i stupnjeve propadanja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top