24H2 ažuriranje bit će prvo koje neće dopuštati zaobilaženje hardverskih zahtjeva

24h2-azuriranje-bit-ce-prvo-koje-nece-dopustati-zaobilazenje-hardverskih-zahtjeva

Imamo nove vijesti vezane uz Microsoftovo novo 24H2 ažuriranje i možemo reći da nisu baš obećavajuće.

Zasad ne postoji neka službena potvrda, ali posrijedi su dvije važne stvari. Prva je da 24H2 ažuriranje postaje dostupno već od travnja, no većina korisnika preuzimat će ga tek pri kraju ove godine. Druga vijest vezana je uz hardverske zahtjeve za njegovo preuzimanje i očito će doći do dodatnog uklanjanja uređaja s popisa kompatibilnih.

win11-24h2

24H2 ubrzo dostupno, ali nije sve tako jednostavno

Novo 24H2 ažuriranje za Windowse 11 bliži se svom kompletiranju i pojavile su se informacije da ubrzo dolazi do završne faze razvoja.

Zac Bowden, koji je poznat kao pratitelj najnovijih vijesti iz Microsofta, na svom je X profilu objavio zanimljive informacije.

Windowsi 11, verzija 24H2, u travnju ulaze u tzv. RTM (release to manufacturing) fazu gdje se ono prosljeđuje proizvođačima, a prva preuzimanja za Arm hardvere počet će u lipnju. Svi ostali korisnici 24H2 ažuriranje moći će preuzeti tijekom rujna i listopada.

For those asking, Windows 11 Version 24H2 (ge_release) is scheduled to RTM in April

Will ship first on Arm hardware starting in June

Will hit GA for everyone in September/October

— Zac Bowden (@zacbowden) February 8, 2024

Ovo znači kako je 24H2 ažuriranje spremno za plasiranje PC proizvođačima kako bi mogli raditi na njegovoj instalaciji kod svojih uređaja. Drugim riječima, 24H2 ažuriranje u ovom trenutku je praktički gotovo i završna testiranja i promjene počet će se provoditi od travnja. Onaj dio Bowdenove objave gdje je naveden izraz „ge_release“ odnosi se na Germanium, novu platformu na kojoj se temelje Windowsi 11 24H2 verzija te će ista omogućiti bolju sigurnost sustava te ukupno bolju izvedbu.

Većina korisnika će se načekati

Onaj dio koji nas najviše zanima je kada će većina običnih korisnika dobiti novo 24H2 ažuriranje.

Ranije smo spomenuli da će prva objava ažuriranja biti u lipnju, no ona se odnosi samo na Arm hardvere tj. laptope koji u ovom trenutku imaju Snapdragon X Elite čipove (ili njihove ostale varijante). Radi se samo o poslovnim modelima računala tako da obični korisnici nisu uvršteni u taj ciklus preuzimanja. Germanium platformu Microsoft će do sredine godine definitivno ograničavati pa vjerujemo da će ona za obične korisnike biti dostupna tek od kraja kolovoza. To znači da će većina Windows 11 korisnika moći preuzeti svoje 24H2 ažuriranje tek u rujnu ili listopadu.

Forsiranje hardverskih nadogradnji

Druga vijest koja je definitivno, slobodno možemo reći, razočarala brojne Microsoftove korisnike odnosi se na novi hardverski zahtjev koji će vjerojatno otpisati jedan dio starijih uređaja.

Dobro je poznato kako novo 24H2 ažuriranje ima svoj fokus na AI funkcionalnosti, a ovakav zahtjev imat će negativnog utjecaja na dio uređaja koji već pokreću Windowse 11.

Čini se kako će Microsoft predstaviti nove hardverske zahtjeve za 24H2 verziju Windowsa 11, a prava vijest je što će oni prevenirati bootanje onih uređaja koji nemaju potrebne specifikacije.

Ono što je ovdje zapravo najveći problem je da se novi hardverski zahtjevi ne mogu zaobići kao što je to bilo u ranijim verzijama Windowsa 11.

Bez podrške za POPCNT nema Windowsa 11

Hardverski zahtjev o kojem pričamo vezan je uz procesore. Ako vaš procesor nema podršku za POPCNT, Windowsi 11 verzija 24H2 neće se bootati. Ovdje se radi o dijelu arhitekture procesora temeljenog na SSE 4.2 instrukciji koja je obavezna za 24H2 verziju.

Testiranja su pokazala da stariji procesori koji nemaju navedene specifikacije nisu mogli pokrenuti Canary build 25905 koji je vezan uz 24H2 verziju Windowsa 11, a ono što je još gore je činjenica da ni nakon pokušaja zaobilaženja specifikacija korisnici nisu imali uspjeha. Bootanje Windowsa 11 24H2 verzije je u potpunosti izostalo.

Promjena zahvaća starije Intelove i AMD-ove procesore

Možemo biti konkretni – izostanak POPCNT-a odnosi se na starije modele Intelovih i AMD-ovih procesora.

Intel je s podrškom za spomenutu SSE 4.2 instrukciju kod svojih procesora krenuo još krajem 2008. godine. AMD je s podrško za isto započeo nešto kasnije, krajem 2011. godine. Stariji procesori bez navedenih specifikacija prodavali su se još neko vrijeme.

Build 25905 Windowsa 11 bilo je zadnje ažuriranje koje se moglo pokretati sa starijim procesorima koje smo opisali. Korisnici su istovremeno imali mogućnosti zaobilaženja drugih hardverskih zahtjeva kako bi im se omogućila instalacija Windowsa 11.

S dolaskom 24H2 verzije Windowsa 11 to više neće biti moguće. Jednostavno neće postojati mogućnost zaobilaženja i stariji uređaji morat će ostati na 23H2 verziji.

Ako sve ove vijesti Microsoft potvrdi, doći ćemo po prvi puta u povijesti u situaciju da će kompatibilni uređaji ostati na mjestu bez ikakvih mogućnosti. Novo 24H2 ažuriranje neće se moći preuzeti i instalirati, a korisnicima ostaje razmišljanje o tome što će učiniti.

23H2 ažuriranje doći će svom kraju

Podrška za Windowse 11, verziju 23H2, nastavit će se do 2025. godine. Ono što je specifično je da u istoj godini dolazi do kraja podrške za Windowse 10.

Korisnici Windowsa 10 moći će platiti pretplatu putem koje će dobiti produženu sigurnosnu podršku još naredne tri godine.

Korisnici Windowsa 11 koji imaju POPCNT te SSE 4.2 ne moraju se brinuti. S druge strane, korisnici Windowsa 11 čiji procesori nemaju ove specifikacije mogli bi se naći na mrtvoj točki gdje biraju između dvije opcije – trajni ostanak na 23H2 verziji Windowsa 11 ili kupnja novog računala.

Kako saznati ako imam POPCNT i SSE 4.2?

Najjednostavniji način za provjeru ako imate POPCNT i SSE 4.2 je korištenje besplatne aplikacije pod nazivom CPU-Z. Možete je preuzeti na sljedećoj poveznici.

Pošto je POPCNT dio arhitekture procesora koji ima SSE 4.2 instrukciju, morat ćete na to obratiti pozornost.

Nakon što preuzmete CPU-Z aplikaciju, otvorite je i otiđite pod „CPU“ tab. Sada je potrebno provjeriti status „Instructions“ sekcije. Ako vam je pod tom sekcijom navedeno da vaš procesor ima SSE 4.2 ili SSE4A instrukcije, moći ćete preuzeti 24H2 ažuriranje i slobodno koristiti novu verziju Windowsa 11.

Za ostale koji nemaju navedene instrukcije jedino postoji nada da će do izlaska 24H2 ažuriranja Microsoft promijeniti hardverske zahtjeve ili omogućiti neki oblik njihovog zaobilaženja.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top