5 naprednih značajki koje možemo ubrzo očekivati na Windowsima 11

5-naprednih-znacajki-koje-mozemo-ubrzo-ocekivati-na-windowsima-11

Kako 2023. godina ulazi u svoju drugu polovicu, raste iščekivanje dolaska novog velikog ažuriranja za Windowse 11. Ono se krije pod nazivom 23H2 i s njim dolazi mnogo novih stvari koje korisnici jedva čekaju isprobati.

Vrlo se lako pogubiti u svim novostima iz Microsofta jer Windowsi 11 skoro svaki tjedan imaju neku novu vijest pa smo upravo zbog toga odlučili izdvojiti 5 najzanimljivijih značajki koje će doći sa spomenutim ažuriranjem.

Sve značajke koje ćemo spomenuti trenutno se mogu testirati unutar Windows Insider programa.

  1. Dynamic Lighting

Kontrola vizualnog dijela na hardveru vašeg računala sada će postati mnogo lakša jer dolazi Dynamic Lighting značajka. Radi se o potpuno novoj sekciji unutar „Settings“ aplikacije koja će upravljati RGB osvjetljenjem na vašem mišu i tipkovnici. S time kao korisnik više nemate potrebe za instalacijama dodatnih softvera, što je uobičajeno značilo dodatne bugove te nije bilo nimalo praktično.

Dynamic Lighting koristi otvoreni HID LampArray standard kako bi osigurao da sustav može kontrolirati čim veći broj perifernih uređaja.

Korisnici će moći naći Dynamic Lighting pod „Personalization“ sekcijom, a tamo će moći promijeniti elemente kao što su svjetlina, boje, svjetleći efekti, kontrolirati integracije s kompatibilnim aplikacijama i još mnogo toga. Trenutni popis podržanih miševa i tipkovnica je ograničen, no Microsoft je obećao kako će se proširiti s uređajima ostalih proizvođača.

windows 11

  1. Poboljšani Windows Ink

Ova značajka posebno se odnosi na korisnike koji imaju Windows laptop ili tablet s podrškom za digitalne olovke (stylus). Nedavna testiranja predstavila su niz značajnih nadogradnji Windows Inka, a radi se o tome kako je omogućen unos u bilo koje tekstno polje putem rukopisa tj. pomoću digitalne olovke.

Dakle, samo ćete uzeti digitalnu olovku i početi pisati unutar tekstualnog okvira. Ono što je još zanimljivo je da se precrtavanjem uklanja bilo koji simbol ili slovo.

Nadograđeni Windows Ink još je uvijek podržan samo na engleskom jeziku.

passkeys

  1. Podrška za passkeys

Slijedeći predstavljanje Windows Hello značajke u 2015. godini, Microsoft je usvojio novi standard bez lozinki za svoj operativni sustav. Nadolazeće ažuriranje za Windowse 11 donijet će podršku za passkeys. Radi se o sigurnijoj i lakšoj alternativi koja zamjenjuje lozinke.

Moći ćete stvoriti, pohraniti i upotrebljavati passkeyse na svojem Windows 11 računalu te se prijavljivati na web stranice ili aplikacije pomoću Windows Hello značajke.

WinZIP i WinRAR

  1. Podrška za veći broj formata za arhiviranje

Windowsi 11 će ubrzo ukloniti potrebu za korištenjem drugih softvera za komprimiranje jer će s novim ažuriranjem korisnici moći otvarati i ekstrahirati datoteke spremljene u ostalim formatima za koje nije dosad postojala podrška. Uz postojeću podršku za ZIP, File Explorer će moći procesuirati sljedeće formate:  tar, tar gz, tar bz2, tar zst, tar xz, tgz, tbz2, tzst, txz, rar, 7z te još mnoge druge.

Naravno, još uvijek će vam trebati WinRAR ili neka druga slična aplikacija ako na redovnoj bazi radite s arhivima datoteka, pakiranjem datoteka ili naprednim postavkama kad je u pitanju komprimiranje podataka. Jedino je velika promjena što obični korisnici, koji povremeno moraju raspakirati RAR datoteke, s Windowsima 11 imaju sve što im treba te slobodno mogu napustiti korištenje drugih softvera.

Factory Image Restore

  1. Napredni backup i vraćanje sustava (restore)

Windowsi 11 s novim ažuriranjem dobivaju novu sistemsku aplikaciju pod nazivom Windows Backup. Ona će dati korisnicima mogućnost brzog i lakog načina stvaranja backupa ili prijenosa sadržaja na druge uređaje. Ova aplikacija može micati mape, aplikacije, postavke, vjerodajnice te čak zapamtiti vaše pinove.

Vraćanje sustava (restore), backup ili premještanje podataka na drugi uređaj nije nešto što korisnici rade na redovnoj bazi, ali ova nadogradnja sigurno će se mnogima dopasti jer omogućuje da se ovi, nekad kompleksni, procesi naprave uspješno u vrlo kratkom vremenu.

Windows 11 copilot

Značajke vrijedne spominjanja: nadograđeni Snap Layouts i Windows Copilot

Na kraju smo se odlučili spomenuti Snap Layouts, fantastičan alat na Windowsima 11 s kojim upravljate otvorenim prozorima na zaslonu i radite raspored aplikacija. S 23H2 ažuriranjem Snap Layouts (pop-up koji vidite kad s kursorom prođete pored vrha zaslona) omogućit će upravljanje i prilagodbu većeg broja aplikacija odjednom.

Windowsi 11 će u ovom slučaju umjesto vas pokušati napraviti procjenu koje ćete programe koristiti, a koje ćete staviti sa strane, na temelju toga što ste od njih otvorili te koje su vam prethodne navike u radu.

O Windows Copilotu moguće je da ste već čuli, no treba malo više truda kako bi ga se smjestilo među sve Microsoftove nove alate koji su vezani uz AI elemente.

U veljači je Microsoft predstavio novi Bing potpomognut AI elementima (koje koristi Chat GPT) kako bi pružio bolje iskustvo pretraživanja za korisnike. U ožujku Microsoft je započeo integraciju novog Binga u Microsoft Edge pa je došlo do razvoja novog alata koji je poznat kao „Edge Copilot“ pomoću kojeg se odgovori na pitanja i zahtjeve korisnika dobivaju izravno u web pregledniku.

Microsoft na tome nije stao pa je došlo do razvoja „Microsoft 365 Copilota“ (ili samo „Copilot“), a radi se o alatu koji pomaže ljudima pri stvaranju dokumenata, čitanju i sumiranju e-mailova, stvaranju prezentacija i još mnogo toga drugog. Ovaj je alat vezan uz Microsoft Office, a neke od njegovih najpopularnijih funkcija predstavljene su u sljedećem videu.

S novim 23H2 ažuriranjem ubrzo ćemo dobiti još jedan alat pod nazivom „Windows Copilot“. S njime će korisnici moći otvoriti razgovor izravno s radne površine (desktopa) i pitati „Copilota“ da vam pomogne oko radnih zadataka ili proslijedi informacije. Radi se o alatu koji nalikuje na novi Bing Chat, no razlika je što je „Windows Copilot“ integriran izravno u operativni sustav pa ima pristup sistemskim kontrolama i dokumentima, kao i mogućnosti otvaranja i kontroliranja aplikacija.

Više o „Windows Copilotu“ možete saznati ako pogledate ovaj video.

Još se uvijek ne zna točan datum izlaska velikog 23H2 „feature“ ažuriranja. Tek je poznato da se okvirno radi o četvrtom kvartalu 2023. godine.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top