7 aplikacija pomoću kojih ćete efikasnije upravljati svojim Android telefonom i povećati produktivnost

7-aplikacija-pomocu-kojih-cete-efikasnije-upravljati-svojim-android-telefonom-i-povecati-produktivnost

Pametne telefone možemo gledati kao osobne asistente koji nam pomažu u svakodnevnim aktivnostima, a za to su im potrebni odgovarajući efektivni alati.

Dobra je stvar što Android operativni sustav omogućuje prilagodbu svog sučelja prema korisnikovim potrebama. Iako korisnička sučelja kao što su MIUI ili One UI imaju napredne alate s kojima to možete raditi, postoje aplikacije koje imaju još neke dodatne značajke s kojima možete mnogo slobodnije prilagoditi svoj uređaj.

Navest ćemo sedam aplikacija s kojima će vaš pametni telefon postati još bolji osobni asistent te ćete dostići stupanj pune produktivnosti.

Niagara Launcher

  1. Niagara Launcher

Jedna od Androidovih karakteristika je velika fleksibilnost u uređivanju svog početnog zaslona. Aplikacija pod nazivom Niagara Launcher ovdje nudi još mnogo više.

Pomoću nje možete na potpuno drugačiji način urediti svoj početni zaslon te vas potiče da stvorite mali popis aplikacija koje zapravo najviše koristite. Sve ostalo se smješta u zasebni izbornik uređen prema abecedi i kojim se može skrolati pa je sve ono nebitno za korisnika stavljeno sa strane.

Niagara Launcher ima vrlo praktična rješenja. Možete postaviti da neka od glavnih aplikacija koju koristite ima interaktivni pristup povezanim obavijestima, prečacima ili widgetima, a svi su dostupni putem svajpa sa strane. Također možete veći broj widgeta smjestiti na gornju poziciju zaslona kako bi ih mogli koristiti putem brzog pristupa.

Ova aplikacija može se koristiti besplatno, no postoji plaćena verzija od 10 dolara godišnje ili doživotna licenca od 30 dolara za pristup naprednim postavkama.

Easy Drawer

  1. Easy Drawer

Bez obzira na to koje Android korisničko sučelje koristite, aplikacija Easy Drawer pomoći će vam da na najbrži mogući način pronađete i otvorite aplikaciju na svojem telefonu.

Način na koji Easy Drawer radi je jednostavan: jednom kad stavite widget ove aplikacije na početni zaslon, vidjet ćete posebnu tipkovnicu koja je spremna za brzo traženje. Kada god želite otvoriti aplikaciju koja nije na dohvat ruke, sve što morate je upisati prvo slovo njenog naziva pomoću spomenute tipkovnice. Easy Drawer će nakon toga u sekundi povući popis svih aplikacija koje počinju s upisanim slovom i nemate nikakve daljnje potrebe za skrolanjem ili traženjem.

Easy Drawer isto tako omogućuje postavljanje najčešće korištenih aplikacija kao favorita pa će vam odmah biti dostupne na vrhu vrlo praktičnog sučelja. Istim aplikacijama koje su favoriti moći ćete brzo pristupiti tako da kliknete na ikonu srca koja se nalazi unutar Easy Drawer tipkovnice, a popis nedavno korištenih aplikacija možete dobiti tako da kliknete na ikonu sata.

Easy Drawer ima još jednu funkciju povrh toga što je bazno mjesto za traženje aplikacija. Može se koristiti i kao pomagalo kad su vaši kontakti u pitanju. Jednom kad unutar aplikacije aktivirate ove postavke, njena tipkovnica će prikazivati kontakte nakon upisa prvog slova i pokazivati ih iznad uobičajenih rezultata koji su vezani uz druge aplikacije. Jedan klik na pretraženi kontakt i možete inicirati slanje poruke ili poziv.

Easy Drawer je besplatna aplikacija s opcionalnom nadogradnjom od 2 dolara na premium verziju.

  1. Pixel Search

Pixel SearchNaziv ove aplikacije vas ne treba zavarati. Pixel Search nije vezana isključivo uz Googleove Pixel uređaje, već može raditi na bilo kojem Android telefonu.

Ukratko, Pixel Search omogućuje pametniji, brži i efikasniji način pronalaska doslovno bilo čega na vašem telefonu. Samo jedan dodir na widget ili prečac ove aplikacije vodi vas na pretraživanje ne samo drugih aplikacija, već i specifičnih funkcija unutar aplikacija kao što su sastavljanje novog e-maila ili stvaranje novog dokumenta.

Pixel Search također može kao rezultate pretrage imati kontakte, razgovore ili datoteke i mape s vašeg pametnog telefona, a istodobno se s njim može pretražiti web i već spomenute posebne funkcije unutar aplikacija – lokacije unutar Google Mapsa, video na YouTubeu ili posebni sadržaj unutar Play Storea. Sve se to pretražuje s jednog mjesta, a izvrsna je stvar što je aplikacija potpuno besplatna.

Edge Gestures

  1. Edge Gestures

Android sustav omogućuje korištenje gestikulacija, no ne morate se ograničiti samo na one koje dolaze od Googlea.

Neovisno o tome koju Android verziju koristite na svom uređaju, pomoću aplikacije Edge Gestures možete stvoriti svoje gestikulacije koju mogu stvoriti efikasniju navigaciju za vas.

Pomoću Edge Gestures aplikacije stvaraju se gestikulacije u tri zone na ekranu: lijevo, desno te pri dnu zaslona. Na kratkom primjeru možemo prikazati kako to izgleda u praksi.

Želite postaviti da vas nakon određene radnje aplikacije vraćaju na početni zaslon? Pomoću Edge Gestures aplikacije možete odrediti da se to događa svaki put kada pritisnete i nekoliko sekundi držite gornji lijevi dio zaslona.

Slične naredbe možete stvoriti i za postavke kao što su prilagodba svjetline zaslona, otvaranje obavijesti u „Quick Settings“ panelu ili uključivanje „split-screen“ moda. Istodobno možete uključiti „pie control“ opciju s kojom se dodaje prozirni gumb unutar zone gdje ste postavili gestikulaciju. Pritiskom na isti gumb otvorit će se popis vaših prečaca i možete bilo koji odabrati.

Ova je aplikacija idealna za telefone s većim zaslonima jer umanjuje napor prilikom korištenja. Edge Gestures dolazi po cijeni od 1.06 dolara.

Popup Widget 3

  1. Popup Widget 3

Uobičajene gestikulacije na pametnom telefonu mogu se nadograditi pomoću Popup Widget 3 aplikacije. Ona sjajno radi u tandemu s prijašnjom Edge Gestures aplikacijom pošto dolazi od istih developera.

Popup Widget 3 omogućuje da je svaki widget za Android dostupan u svakom trenutku, bez obzira na to što trenutno radite na svom uređaju. Potrebno je samo vezati widget uz određenu naredbu (npr. svajpanje na desno unutar Edge Gesture zona) i svaki put kad se napravi ta radnja pojavit će se lebdeći okvir preko bilo kojeg sadržaja na zaslonu.

To znači da možete svajpati i raditi gestikulacije preko sadržaja kao što su inbox, zadnje primljene poruke ili vaše osobne zabilješke bez da trebate izlaziti iz aplikacija ili prekidati trenutni rad.

Popup Widget 3 također dolazi po cijeni od 1.06 dolara.

Panels app

  1. Panels

Želite li još fleksibilniju mogućnost naredbi bilo gdje u bilo kojem trenutku? Tada je Panels aplikacija pravi alat za vas.

Panels omogućuje stvaranje prilagođenih pop-up panela kada izvodite određene gestikulacije uz rubove zaslona. Ima slične funkcije kao Edge Gestures i Popup Widget 3, no dodatak u ovoj aplikaciji je da se može koristiti za stvaranje kompleksnih panela s prilagođenim widgetima i prečacima unutar aplikacija.

Paneli čak mogu dati kompletni popis svih instaliranih aplikacija u bilo kojem trenutku pa su vam one dostupne s bilo koje lokacije na uređaju. Isto omogućuje i kad su kontakti u pitanju. Kombinacijama zaista nema kraja.

Panels je besplatna aplikacija s opcionalnom nadogradnjom od 2 dolara s kojom se uklanjanju ograničenja, otključavaju ekstra opcije te se eliminiraju oglasi unutar sučelja.

Text Expander (Typing Hero)

  1. Text Expander (Typing Hero)

Zadnja, no ne manje važna, je jedna od aplikacija koja vam može uštedjeti mnogo vremena prilikom pisanja teksta.

Njen je naziv Text Expander (Typing Hero) i omogućuje pohranjivanje bilo kojeg broja prethodno napisanih fraza i tekstova – sve od jedne riječi ili rečenice do cijelog odlomka ili teksta. Njih možete u svakom trenutku iskoristiti i umetnuti unutar aplikacije gdje izrađujete tekst.

Text Expander radi na temelju makroa tj. niza naredbi i uputstava pomoću kojih grupirate jednu naredbu za automatsko obavljanje zadatka. Ovdje se konkretno radi o posebnim ključnim riječima koje postavljate i koje se naknadno pretvaraju u spremljene fraze.

Na primjer, možete:

  • napraviti da se s unosom „*a“ pojavljuju cjeloviti podaci o vašoj tvrtki te to možete unijeti u bilo kojem trenutku kada pišete tekst
  • postaviti da unos „*d“ zapravo znači unos određene lokacije za navigaciju koju obično dijelite sa svojim klijentima
  • stvoriti ključnu riječ poput „#hvala“ koja će napraviti unos generičke poruke u kojoj zahvaljujete i koja vam je možda dio svakodnevne komunikacijske rutine u poslovanju.

Osim bazične zamjene teksta, Text Expander može raditi i svakakve stvari s raznim naredbama na vašem telefonu. Možete, primjerice, spremiti odgovor na e-mail poruku s puštenim praznim prostorom u koji ubacujete naziv primatelja ili aktualni datum.

Svaki put kad prilikom tipkanja imate tu potrebu, iskoristite Text Expander i njegovo se sučelje pojavljuje na zaslonu.

Text Expander je besplatna aplikacija, no postoji mogućnost plaćanja njene nadogradnje za 20 dolara godišnje ili doživotne pretplate od 60 dolara. S njima dolaze i napredne značajke.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top