7 najvažnijih značajki HyperOS-a koje će dobiti Xiaomi uređaji

7-najvaznijih-znacajki-hyperos-a-koje-ce-dobiti-xiaomi-uredaji

Prošlo je više od desetljeća otkad se pojavio Xiaomijev MIUI. Uzevši to u obzir, nedavna velika promjena ovog korisničkog sučelja te njegova nadogradnja na novi HyperOS zaista su vrlo značajan redizajn koji će biti još jedan adut u rukavu kineskog tehnološkog diva.

HyperOS je još 26. listopada službeno objavljen i sustavno će biti prosljeđivan korisnicima na raznim modelima Xiaomijevih uređaja, a globalno od prvog kvartala 2024. godine. U ovom tekstu navest ćemo sedam najvažnijih značajki HyperOS-a koje donose nešto novo u odnosu na MIUI i radi kojih Xiaomijevi uređaji postaju još konkurentniji na tržištu.

  1. Brisanje bloatwarea

Postojanje bloatwarea tj. predinstaliranog softvera na uređajima je nešto što je uobičajeno kod Xiaomija, a posebno kod flagship modela.

S HyperOS-om Xiaomi radi veliki korak naprijed pa će korisnici sada moći bez ikakvih poteškoća samostalno brisati bloatware. Neovisno o tome smetaju li vam aplikacije kao što su Mi Video, Security, Gallery ili čak Games, imat ćete na izbor što želite brisati i koje će sadržaje imati vaše korisničko sučelje.

Jedino ograničenje bit će kod Mi Browser i GetApps aplikacija koje se ne mogu ukloniti, no sa svim ostalim aplikacijama moći ćete upravljati te ih izbrisati ako ih nemate potrebu koristiti.

  1. Prilagodba zaključanog zaslona

Razmislite o sljedećem – ako bi naišli na uređaj s ne tako privlačnim zaključanim zaslonom, biste li ga htjeli koristiti? Vjerojatno ne i ova činjenica odmah može utjecati na stvaranje prvog dojma.

S HyperOS-om Xiaomi je u navedenom segmentu napravio izvrstan posao jer sada korisnici imaju mogućnost prilagodbe zaključanog zaslona. Ovdje se ne radi samo o čisto estetskoj funkciji, već i o praktičnosti upotrebe uređaja za korisnike koji žele određene widgete ili informacije imati čim uzmu uređaj u ruke. Apple je ovu funkciju uveo s iOS 16 ažuriranjem, a Xiaomi nam je donosi s HyperOS-om.

Prva stvar koju možete uraditi je smještanje određene slike na zaslon. Nakon toga na odabir imate veliki broj različitih dizajna za zaključani zaslon te se možete odlučiti između tri stila: Classic, Rhombus i Magazine.

Zanimljivi dodaci su da možete mijenjati font teksta na zaključanom zaslonu te stil i oblik sata.

Kako to izgleda možete pogledati u sljedećem videu:

(Slijeva na desno) HyperOS vs MIUI 14 vs iOS 17.2 Control Center Usporedba
(Slijeva na desno) HyperOS vs MIUI 14 vs iOS 17.2 Control Center Usporedba
  1. Čišći kontrolni centar

Kontrolni centar (Control Center) se često posjećuje na Xiaomi uređajima jer se ondje može upravljati značajkama kao što su Wi-Fi, lokacije, Bluetooth ili samo na brz način pristupiti značajkama.

Ako niste upoznati s kontrolnim centrom, možete ga uključiti na sljedeći način:

  1. Otvorite postavke telefona (Settings) te kliknite na „Display“ (Prikaz).
  2. Skrolajte prema dolje te otvorite „Control centre & Notification shade“ (Kontrolni centar i statusna traka).
  3. Prilagodite upotrebu te izgled kontrolnog centra.

Ono što nas kod HyperOS-a čeka je čišći i mnogo praktičniji kontrolni centar u odnosu na njegovu inačicu ma MIUI-ju.

Za početak se HyperOS riješio svih naziva ikona u kontrolnom centru pa sada ima više prostora za njih. Također je došlo do promjene kad napravite svajp prema dolje za otvaranje kontrolnog centra. Sada nećete više morati raditi dodatni svajp na stranu da vam postanu dostupne brze postavke, već će sve biti uključeno u jedinstveni prikaz i samo ćete morati skrolati prema dolje.

  1. Nadograđena „Gallery“ aplikacija

Iako s tradicionalnom „Gallery“ aplikacijom na MIUI-ju nije bilo nikakvih poteškoća, mora se priznati da je imala još prostora za nadogradnju.

S HyperOS-om dolazi redizajnirana „Gallery“ aplikacija i čini nam se da će kod nje korisnik još bolje razumjeti koje su mu mogućnosti na raspolaganju.

Prijašnja „Gallery“ aplikacija imala je dva panela na vrhu – „Photos“ i „Albums“. Sada kod HyperOS-a oni su premješteni na dno zajedno s dodatnim „Recommendations“ panelom.

Unutar „Recommendations“ izbornika imate sve najpopularnije značajke koje bi mogli koristiti, a novost je da se ondje također nalazi „bonus ID“ značajka koja je iznimno korisna kod izrade fotografija za korisničke profile.

Kad govorimo o novim značajkama, potrebno je spomenuti „Cutouts“ koja omogućuje kopiranje, spremanje ili slanje izrezanih dijelova fotografija. Zaista se radi o sjajnom novitetu koji može poslužiti za zabavu, ali i za praktične izreze iz fotografija koji vam trebaju u poslovne svrhe.

  1. Napredna privatnost i sigurnost

HyperOS ima potpuno novu „Privacy & Security“ sekciju unutar „Settings“ aplikacije. Novi redizajn donio je popis svih dozvola za aplikacije koji je odmah dostupan pa tako u svakom trenutku možete napraviti provjeru.

Zanimljiva je i nova „Shutdown Confirmation“ sekcija koja prevenira da se vaš telefon ugasi bez korištenja PIN-a ili uzorka. Primjerice, ako je došlo do krađe vašeg telefona ili se netko drugi služi vašim telefonom, uređaj se neće moći pogasiti bez unosa PIN-a ili uzorka.

Općenito se može reći da je redizajn „Privacy & Security“ sekcije donio mnogo bolje posložene mogućnosti uređaja koje svaki korisnik može naći te na lak način razumjeti koje su njihove funkcije.

  1. Lagano i brzo korisničko sučelje

Jedna od najboljih karakteristika HyperOS-a je njegova veličina. Zaista je iznenađujuće vidjeti da na Xiaomiju 14 Pro zauzima samo 8.76 GB interne memorije.

Pogledamo li u bližu prošlost, čak i najnovija generacija MIUI-ja 14 zauzimala je oko 13 GB pa je HyperOS-ovo spuštanje granice na ispod 10 GB zaista nevjerojatno.

HyperOS nije samo nadmašio MIUI u tom pogledu. I druga korisnička sučelja zauzimaju mnogo više prostora od njega. Primjerice, OxygenOS-u potrebno je znatno više gigabajta, a iOS-u 17.2 gotovo 11 GB.

Čini se i kako je s HyperOS-om riješen još jedan dugogodišnji problem MIUI-ja – zastajkivanje. Optimizacija MIUI-ja uvijek je imala nedostatak kod učestalih zastajkivanja koja su se pojavljivala kod uobičajenih situacija kao što je, na primjer, korištenje animacija.

HyperOS je tako dobro odradio optimizaciju da se ovaj osjećaj zastajkivanja polako gubi, a animacije su besprijekorne.

Razlika se primjećuje i kod upravljanja radnom memorijom. Ponajviše se to odnosi na gejming gdje se vidi značajan napredak.

Sveukupno bi HyperOS prvenstveno zbog bolje optimizacije i brzine mogao utišati sve one kritičare koji su Xiaomiju uvijek zamjerali optimizaciju sustava. Ona je sada na razini više.

  1. Značajka slična Dynamic Islandu

Otkad se Dynamic Island pojavio na Appleovim iPhone 14 Pro i Pro Max uređajima, mnogi Android telefoni su ga pokušali rekonstruirati.

Za one koji nisu upoznati, Dynamic Island ima ulogu sekundarnog zaslona koji se može koristiti za pokretanje medijskih sadržaja, pregleda raznih informacija u pozadini te održavanja nekih statusa bez da se korisnik mora prebacivati među aplikacijama.

Sada Xiaomi pokušava ići u tom smjeru te je napravio nešto slično na HyperOS-u. Ova značajka zasad nema svoj naziv, no možete je koristiti kad uključite hotspot, stavite telefon na punjenje, uključite Battery Saver ili Silent mode i tako dalje. U ovim će se situacijama pojaviti na vrhu zaslona i upućivati na otvoreni zaslon u pozadini.

Vidjet ćemo na koji će se način ovaj novitet razvijati, ali sigurni smo da HyperOS s njim dobiva još jednu iznimno korisnu značajku za multitasking.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top