Skip to content

7 skrivenih stvari u vezi iOS18, o kojima Apple gotovo da nije ništa rekao!

7-skrivenih-stvari-u-vezi-ios18,-o-kojima-apple-gotovo-da-nije-nista-rekao!

Ako ste gledali WWDC 2024, već znate da iOS 18 donosi nekoliko važnih mogućnosti za iPhone. No, iOS 18 uključuje i neke vrlo uzbudljivije stvari, koje Apple nije istaknuo na događaju. Neki od njih mogu čak promijeniti način na koji koristite svoj iPhone. O čemu se točno radi, pročitajte u nastavku!

Podrška za RSC

Obično, ako bi korisnici iPhonea i Android pametnih telefona željeli razmijeniti poruke, to su mogli najčešće i uglavnom raditi putem SMS-a, načina razmjene koji je uvelike inferioran u odnosu na RCS protokol za razmjenu poruka. SMS i MMS imaju brojne probleme, kao što su ne kriptirane poruke, fotografije i videozapisi niske kvalitete, nepostojanje indikatora tipkanja, nepostojanje potvrda o čitanju i drugo. RCS rješava sve te probleme za bolju razmjenu poruka na više platformi.

Pozitivna stvar u svemu ovome odnosi se na to što Apple dodaje RCS podršku aplikaciji Messages s iOS-om 18, kako bi značajno poboljšao iskustvo slanja poruka prema korisnicima Android uređaja. Trenutačno je podrška za RCS u beta verziji za razvojne programere iOS-a 18 dostupna samo u SAD-u za korisnike T-Mobilea, AT&T-a i Verizona. Podrška za druge operatere trebala bi se pojaviti, kako se približava datum konačnog izlaska iOS-a 18. No bez obzira na nadolazeća poboljšanja, iMessage će ostati zadana za komunikaciju između Appleovih uređaja, dok će RCS, poput SMS-a i MMS-a, nastaviti koristiti već postojeći način.

T9

Aplikacija Telefon ili Phone dobit će s iOS-1o 18 nadogradnju s podrškom za T9 biranje. Uz ovakav način biranja, korisnik neće morati ići unutar kontakata kako bi pronašao korisnika kojeg želi nazvati. Umjesto toga, korisnik će jednostavno moći unijeti ime kontakta pomoću tipkovnice dodirivanjem brojeva, koji odgovaraju slovima u njihovom imenu.

Na primjer, ako imate kontakt pod imenom “Marko”, trebate samo unijeti brojeve koji su povezani s ovim kontaktom, a na vrhu će se automatski pojaviti opcija za pozivanje tog kontakta. Još jedno poboljšanje koje će dobiti aplikacija Phone ili Telefon odnosi se na mogućnost automatskog dovršavanja brojeva prilikom ručnog biranja spremljenog kontakta. Ova mogućnosti, koja je odavno dostupna na Android uređajima, dodatno ubrzava postupak nazivanja korisnika, jer korisnik ne mora pretraživati kontakte kako bi nekoga nazvao.

Apple iPhone 15 Pro Max

Haptička podrška za glazbene datoteke ili ”Music Haptics”

Još jedna stvar koju iOS 18 zove se ”Music Haptics”, odnosno haptička podrška za glazbu i aplikaciju glazbe. Ova mogućnost bit će od pomoći korisnicima koji imaju problema sa sluhom, kao i nagluhim i gluhim korisnicima, kako bi mogli bolje doživjeti glazbu. Koristeći Taptic Engine, mogućnost će reproducirati vibracije i udarce koji odgovaraju pjesmi koju će korisnik slušati, čime će se omogućiti da korisnik fizički osjeti glazbu u svojim rukama.

Trenutno, Music Haptics dostupan je samo uz Apple Music, ali dobra stvar je što programeri aplikacija trećih strana ovu mogućnost mogu integrirati u svoje aplikacije. To znači da možemo očekivati znatno ​​širu podršku za ovu mogućnost, nakon što Apple ove jeseni izbaci svoj novi operativni sustav, iOS 18.

Tijekom početnog ispitivanja mogućnosti, vidjelo se da ona zasad najbolje funkcionira za jednostavnije pjesme s manje instrumenata, jer može točno uskladiti vibracije. No, kod složenijih pjesama vibracije nisu tako jasne, pa se čini da telefon nasumično zuji.

Praćenje oka

Uz mnoštvo ostalih mogućnosti, koje su orijentirane prema poboljšanjima mogućnosti pristupačnosti na iPhone pametnim telefonima, bit će još jedna mogućnost koju Apple baš nije puno spominjao, a koja bi mogla igrati jako važnu ulogu: radi se o mogućnosti pod nazivom ”Eye Tracking”. Baš kao što korisnik može upravljati svojim Vision Pro koristeći samo svoje oči, ”Eye Tracking” omogućit će svojim očima kontroliranje svojih iPhone pametnih telefona samo uz pomoć očiju.

Da stvar bude bolja, ova mogućnost neće zahtijevati dodatni hardver; točmnije, koristit će prednju kameru i strojno učenje kako bi bolje znao ”protumačiti” radnje korisnika. Eye Tracking nije ograničen na Appleove ugrađene aplikacije; bit će kompatibilan s cijelim sustavom, što znači da će korisnicima dopustiti izvođenje gesti i drugih stvari samo uz pomoć očiju.

Iako je primarno osmišljen za one korisnike koji pate od tjelesnih nedostataka, mogućnost će biti sasvim prikladna i za ostale korisnike, odnosno za svakodnevno korištenje. Razlog za to jest taj što omogućava praktičnost korištenja, pogotovo ako želite koristiti svoj iPhone bez ruku.

iPhone 15 Plus

Podsjetnici unutar aplikacije Kalendar

Jedna od najvećih pritužbi mnogih korisnika koje su se odnosile na Appleove aplikacije Podsjetnici i Kalendar, odnosile su se na to što ove dvije aplikacije takoreći ”ne komuniciraju” jedna s drugom. Ono što je dobro jest to što je Apple djelomično riješio ovaj problem integracijom Podsjetnika u aplikaciju Kalendar. Ako izradite novi podsjetnik s rokom, automatski će se prikazati u aplikaciji Kalendar. Osim toga, ako želite, možete stvarati i uređivati ​​podsjetnike izravno unutar aplikacije Kalendar, čime se uklanja potreba za prebacivanjem između dviju aplikacija.

Nekim korisnicima je znalo smetati i to što su trebali držati widgete za Podsjetnike i Kalendar na početnom zaslonu, a koristili su ih uglavnom za istu namjenu. S obzirom na ove nove implementacije, ova promjena je definitivno korak u pravom smjeru.

Naznake koje ukazuju na kretanje vozila

Ako često osjećate mučninu dok koristite iPhone u automobilu ili vlaku, Apple za ovo ima rješenje. Nova mogućnost pod nazivom ”Vehicle Motion Cues” rješava ovakve probleme generiranjem nekoliko točaka na vašem zaslonu, koje se kreću u smjeru vozila, ali ne ometa ono u što korisnik trenutno gleda. Korisnik može ručno uključiti ovu mogućnost ili je može postaviti na način da se automatski aktivira kad god vaš iPhone otkrije da ste u vozilu koje se kreće.

Promjena u vezi aplikacije Postavke

Posljednjih godina aplikacija Settings ili Postavke u iOS-u postala je dosta natrpana. No, Apple tvrdi da će aplikacija doživjeti velike promjene. Nekoliko izbornika u aplikaciji Postavke sada uključuje kratke sažetke, koji objašnjavaju postavke koje možete promijeniti u svakom izborniku.

Apple je isto tako promijenio redoslijed mnogih stavki izbornika u aplikaciji Postavke, a tu je i potpuno novi odjeljak za sve aplikacije koje su instalirane na iPhoneu korisnika. Zbog novih promjena, aplikacija će biti znatno preglednija i samim time prikladnija za korištenje nego što je to bio slučaj dosad.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept