AI i vaš telefon – ChatGPT ima widget, a Copilot može zamijeniti Google Assistanta

ai-i-vas-telefon-–-chatgpt-ima-widget,-a-copilot-moze-zamijeniti-google-assistanta

AI na velika vrata ulazi na tržište pametnih telefona i vremena kada je Google Assistant predstavljao najnaprednije mogućnosti ovih uređaja polako su iza nas.

Daleko od toga da Google Assistant gubi svoju funkciju. On ipak predstavlja sjajan alat s kojim ćete upravljati određenim funkcijama vašeg telefona, no s pojavom AI chatbota kao što su ChatGPT ili Microsoft Copilot stvari su se malo promijenile.

U ovom tekstu opisat ćemo neke nove mogućnosti, a radi se o korištenju ChatGPT-a kao widgeta te Copilota kao zamjene za Google Assistanta.

chatgpt

ChatGPT kao widget

ChatGPT aplikacija sada ima novu opciju za Android uređaje, a radi se o mogućnosti stavljanja widgeta na početni zaslon. Kada to uradite, pomoću widgeta možete na brz i jednostavan način unositi upite putem fotografija, teksta, glasa ili razgovora.

Prije nego što krenete u postavljanje widgeta, važno je napomenuti da ćete morati ažurirati svoju ChatGPT aplikaciju. Dakle, ako još uvijek koristite verziju koja je starija od 1.2024.052 verzije, nećete imati mogućnost postavljanja widgeta na početni zaslon. Treba reći kako on dolazi samo u jedno veličini – 4×2.

Za dodavanje ChatGPT-jevog widgeta na početni zaslon slijedite upute u nastavku:

  1. Otključajte svoj pametni telefon, pritisnite i držite prst na praznom mjestu na vašem početnom zaslonu.
  2. U nastavku odaberite opciju „Widget“ koja se nalazi na dnu.
  3. Kliknite na „Search“ traku i unesite „ChatGPT“.
  4. Pritisnite ChatGPT widget i držite prst na njemu kako bi ga mogli povući na željenu lokaciju unutar početnog zaslona.

Korištenje ChatGPT widgeta

ChatGPT widget vam omogućuje unos bilo kojeg upita. Kako bi unijeli tekstualni upit, kliknite na „Message“ polje na widgetu i započnite unos.

Također imate mogućnost klika na ikone fotografije ili kamere za postavljanje slikovnog upita, ali za korištenje opcija korištenja fotografija morat ćete biti korisnik ChatGPT Plus pretplate.

Zadnje opcije su korištenje ikona mikrofona ili slušalice za unos upita putem glasa tj. za korištenje konverzacijskog moda.

Neovisno o tome gdje kliknete na widget, vaš Android uređaj će otvoriti ChatGPT aplikaciju u obliku prikaza na cijelom zaslonu.

Nažalost, widget zapravo predstavlja prečac za otvaranje ChatGPT aplikacije pa se ovdje ne radi o minimalističkom sučelju za rad s popularnim AI chatbotom, ali ipak je koristan jer nećete gubiti vrijeme s traženjem aplikacije i odmah je možete početi koristiti čim otključate svoj uređaj.

copilot android

Copilot kao Google Assistant

U uvodu teksta spomenuli smo kako dolaze neke nove tehnologije koje polako mijenjaju načine na koje se koriste pametni telefoni.

Tipični glasovni asistent kao što je Google Assistant više ne može popratiti mogućnosti kakve imaju AI chatboti poput ChatGPT-ja ili Microsoft Copilota.

Postavlja se logično pitanje ako oni mogu zamijeniti Google Assistanta. Microsoft Copilot odnedavno to svakako može.

Kako postaviti Microsoft Copilot kao zadanog asistenta na Androidu

Microsoft je prije nekoliko dana objavio novo ažuriranje za Copilot aplikaciju na Androidu koje omogućuje njegovo postavljanje za zadanog asistenta na pametnom telefonu.

Od ožujka ove godine spomenuto ažuriranje dio je novog beta builda pod oznakom 27.9.420225014. Može mu svatko pristupiti, no pod uvjetom da živi u SAD-u. Vjerujemo da će ova nova funkcija Copilota za pametne telefone ubrzo postati dostupna i u Europi.

Postavljanje Microsoft Copilota kao zadanog asistenta na Androidu odrađuje se na sljedeći način:

  1. Otvorite Microsoft Copilot unutar Google Play Store aplikacije.
  2. Skrolajte do dna te kliknite na „Join“ pod „Join the beta“ sekcijom.
  3. Ponovno morate pokrenuti Google Play Store aplikaciju, vratiti se na istu sekciju i sada odabrati „Install“ opciju na vrhu. Ako vam je aplikacija već instalirana, vidjet ćete „Update“ opciju na koju morate kliknuti.
  4. Sada je potrebno otići na Settings > Apps > Choose default apps > Digital assistant app te kliknuti na „Device assistance app“ opciju.
  5. Potrebno je odabrati „Copilot“ s popisa te kliknuti na „Ok“.

Korisnici će nakon ovog postavljanja moći koristiti Microsoft Copilot kao zadanog asistenta na način da naprave duži pritisak na „Home“ gumb ili da naprave svajp prema unutra iz bilo kojeg od donjih kutova.

Na koji način Microsoft Copilot mijenja Google Assistanta?

Nema nikakve dvojbe da je Microsoft Copilot mnogo pametniji od Google Assistanta jer koristi AI elemente, no nije sastavni dio sustava kao i on pa s njim nećete moći raditi naredbe vezane uz uređaj kao što su otvaranje aplikacija, slanje poruka ili uspostavljanje poziva.

Naravno, za korisnike je dodatna opcija korištenja Google Gemini alat za Android telefone pa će se na isti način prebacivati između AI chatbota i virtualnog asistenta, no u ovom trenutku Microsoft Copilot izgleda za nijansu moćnije i kvalitetnije.

S korištenjem Microsoft Copilota kao asistenta na pametnom telefonu otvaraju se zaista velike mogućnosti za korisnike. Interakcija s njim tako postaje polazište za veliki broj zadataka koje ćete odrađivati i tek ćemo vidjeti hoće li Microsoft u toj domeni raditi na još većim poboljšanjima korisničkog iskustva.

Može li se novo ažuriranje Microsoft Copilota shvatiti kao napad na poziciju Googleovog asistenta na Android uređajima? Svakako može. Microsoft ima veliki nedostatak što njegovi alati nisu sastavni dio Android uređaja pa ovom operativnom sustavu uvijek pristupa iz drugačije pozicije, no snaga Copilota i njegove mogućnosti možda će biti ono što će korisnike natjerati da ga isprobaju na svom pametnom telefonu.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top