Android 12 tek je došao na prve uređaje, a pojavile su se prve konkretne informacije o Androidu 13. Čeka nas mnoštvo zanimljivosti!

android-12-tek-je-dosao-na-prve-uredjaje,-a-pojavile-su-se-prve-konkretne-informacije-o-androidu-13.-ceka-nas-mnostvo-zanimljivosti!

Veći dio pametnih telefona još uvijek nije dobio stabilnu verziju Androida 12, a već cure informacije o tome koje nove značajke dolaze s Androidom 13. Na nekim forumima pojavili su se screenshotovi koji otkrivaju na čemu developeri točno rade kad je u pitanju Android 13 te uz koje su segmente uređaja vezane promjene.

Prva značajka o kojoj se priča je dodavanje „Notifications“ opcije koja bi se trebala nalaziti u dijelu postavki koji uređuje odobrenja za aplikacije. U trenucima kada se na uređaj s Androidom 13 preuzimaju nove aplikacije i prvi ih se put pokreće, one bi mogle od korisnika zatražiti odobrenje za slanje obavijesti.

Ovo je vrlo slično postupku kod kojeg aplikacije od korisnika traže odobrenje za korištenje kamere, mikrofona, lokacije, memorije, kontakata, telefona ili kalendara. Kod ranijih operativnih sustava, zaključno s Androidom 12, aplikacije mogu automatski slati obavijesti bez korisnikova odobrenja. Ako ih on želi blokirati, to može napraviti u postavkama, ali aplikacijama ne treba inicijalno odobrenje za tu radnju. S dolaskom Androida 13 to bi se moglo promijeniti.

Još jedna velika promjena na Androidu 13 bi, prema dostupnim informacijama, mogla biti vezana uz postavke jezika na uređaju. Dosad su korisnici mogli uređivati postavke jezika unutar „Settings“ izbornika pod „Language and input“ sekcijom. Neke aplikacije dopuštale su promjene unutar svojih izbornika, no to se odnosilo samo na jedan dio njih.

Nove informacije govore kako će korisnik na Androidu 13 moći samostalno kontrolirati i postavljati jezike za svaku aplikaciju pojedinačno. To zapravo znači kako će korisnik imati mogućnost da odabere rad pojedine aplikacije na jeziku različitom od jezika koji je implementiran na samom uređaju.

Zadnja vijest po pitanju Androida 13 odnosi se na korištenje Bluetooth LE Audio podrške. Navodno bi ova značajka također trebala biti dio velikih promjena koje korisnici mogu očekivati. Bluetooth LE Audio je nova generacija Bluetooth zvuka koja unaprjeđuje njegovu kvalitetu i postavlja ga na još višu razinu.

Očekuje se da će Google objaviti Android 13 (čiji je kodni naziv „dessert Tiramisu“) do svibnja 2022., a njegove stabilne verzije trebale bi biti dostupne od rujna 2022. godine.

Informacije koje su procurile te su u ovom trenutku dostupne donose vijesti o značajkama koje se mogu, ali i ne moraju, uključiti u završnu verziju Androida 13 i zasad je samo poznato da se na njima radi.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top