Android 15: Kakve nove mogućnosti možemo očekivati?

android-15:-kakve-nove-mogucnosti-mozemo-ocekivati?

Od promjena korisničkog sučelja, poboljšanja performansi, do poboljšanja mogućnosti zaštite privatnosti i sigurnosti, u nastavku slijedi sve ono što smo dosad uspjeli saznati o novom Androidu 15!

Iako interno poznat kao sladoled od vanilije, Android 15 će korisnicima biti poznat kao Android 15

Google je inačice Androida nazivao prema kodnim nazivima različitih deserta, no odstupio je od te tradicije izdavanjem Androida 10, nakon čega se tvrtka odlučila samo na zadržavanje broja verzije sustava. U skladu s time, Android 15 je poznat kao jednostavno, Android 15, iako interno Google i dalje koristi nazive deserta za svoje operativne sustave, pa je tako Android 15 poznat kao Android ”Vanilla Ice Cream” ili sladoled od vanilije.

Google je svijet donekle upoznao s Androidom 15 kroz svoj ”Developer Preview”

Google je započeo testiranje Androida 15 i njegovo predstavljanje svijetu kroz svoj Developer Previews, iako je do konačnog stabilnog izdanja ostalo još nekoliko mjeseci. Raspored izdavanja Androida 15 uključuje preglede za razvojne programere koji će trajati do kraja ožujka, nakon čega slijede beta izdanja, tamo negdje do svibnja. Android 15 će dostići stabilnost platforme u lipnju ili srpnju, što znači da se nove mogućnosti ili API-i neće dodavati platformi tako da programeri aplikacija mogu početi testirati svoje aplikacije u odnosu na te javne API-je. Sljedećih nekoliko izdanja bit će usredotočeno na ispravljanje grešaka.

Google nije spomenuo kada će stabilne verzije Androida 15 biti objavljene, ali pretpostavljamo da će se to dogoditi zajedno s lansiranjem Pixel 9 serije, što znači vjerojatno u listopadu.

Ako koristite nedavni Google Pixel uređaj, bit ćete prvi koji će imati pravo na ažuriranje za Android 15. OEM-ovima će trebati malo više vremena za objavu funkcionalnih Android UX korisničkih sučelja za Android 15.

Nove stvari koje bismo mogli vidjeti na Androidu 15

Na prvi pogled, Android 15 izgleda prilično slično prethodnim verzijama Androida, ali postoje neke značajne promjene koje je Google uveo ovim ažuriranjem. Postoje i ažuriranja funkcionalnosti nekoliko važnih značajki. Sve ove značajke ili su službeno najavljene ili su uočene u objavljenoj verziji Androida 15.

Djelomično dijeljenje zaslona

S Androidom 15 korisnici mogu dijeliti ili snimati samo prozor aplikacije umjesto cijelog zaslona uređaja. Ova je mogućnost prvi put omogućena u Androidu 14 QPR 2 na Pixel uređajima, ali će sada biti dostupna na cijeloj Android platformi.

Notification Cooldown

Postoji nova funkcija koja se može pronaći u odjeljku Obavijesti. Ova se funkcija zove “Notification cooldown” i smanjuje glasnoću uzastopnih obavijesti koje dolaze iz iste aplikacije. Osmišljen je kako bi onemogućio preopterećenost za korisnike što se tiče obavijesti.

Nove kontrole za kameru unutar aplikacije

Android 15 dodaje nova proširenja za veću kontrolu nad hardverom kamere na podržanim uređajima. Nove mogućnosti, koje su dodane kroz ova proširenja uključuju poboljšanja slabog osvjetljenja, koja programerima daju kontrolu nad povećanjem svjetline pregleda kamere, kao i napredne prilagodbe jačine bljeskalice, koje omogućuju preciznu kontrolu intenziteta bljeskalice pri snimanju fotografija.

Univerzalni prekidač za kontrolu vibracije tipkovnice

Android 15 Developer Preview 1 dodao je novi prekidač za vibracije tipkovnice. Ovaj prekidač korisnicima omogućuje onemogućavanje vibracije tipkovnice. Kada je isključena, postavka sustava djeluje kao postavka koja je za stupanj iznad postavke, koje se nalaze unutar pojedinačnih aplikacija tipkovnice.

Osjetljive obavijesti

Neki oblici dvofaktorske autentifikacije (2FA) sigurniji su od drugih, no mnoge se platforme oslanjaju na najosnovniji oblik 2FA, koji šalje jednokratne lozinke (OTP) putem teksta ili e-pošte. Međutim, Android 15 će to popraviti dodavanjem značajke osjetljivih obavijesti koja onemogućava zlonamjerne aplikacije u ostvarivanju pristupa OTP-u korisnika.

Novi prozor za Bluetooth

Android sustav korisniku omogućuje prebacivanje Bluetootha putem pločice Brze postavke. No, Android 15 donosi određena poboljšanja ove funkcionalnosti, dopuštajući korisniku klik na pločicu Brze postavke Bluetootha kako biste otvorili skočni dijaloški okvir, koji vam omogućuje izvođenje više funkcija, kao što je uključivanje i isključivanje Bluetootha, povezivanje i odspajanje s pojedinačnim uređajima, ulazak na njihovu stranicu postavki i uparivanje novih uređaja.

Health Connect

Android 15 uključuje ažuriranja platforme Health Connect by Android, koja dodaje podršku za nove vrste podataka o vježbanju, prehrani i još mnogo toga.

Virtualni MIDI 2.0 uređaji

Android 13 dodao je podršku za povezivanje s MIDI 2.0 uređajima putem USB-a, koji komuniciraju pomoću univerzalnih MIDI paketa (UMP). Android 15 proširuje UMP podršku na virtualne MIDI aplikacije. To omogućuje aplikacijama za skladanje da kontroliraju aplikacije sintesajzera kao virtualni MIDI 2.0 uređaj, baš kao što bi to učinili s USB MIDI 2.0 uređajem.

Poboljšanja koja će Android 15 donijeti u pogledu performansi

Android 15 nastavlja poboljšavati mogućnosti koje su poznate pod nazivom ”Android Dynamic Performance Framework” (ADPF). ADPF je skup API-ja koji igrama i aplikacijama s intenzivnim performansama omogućuje izravniju interakciju s napajanjem i toplinskim sustavima Android uređaja. Pomoću ovih API-ja korisnik ima mogućnost bolje pratiti ponašanje sustava, nakon čega može dodatno optimizirali performanse na održivu razinu.

ADPF se sastoji od sljedećih glavnih obilježja:

  • Obilježja praćenja toplinskog stanja
  • Pružanja savjeta u vezi rada sustava na čipu
  • Načina rada za mjerenje performansi

Android 15 dodatno će unaprijediti ove mogućnosti dodajući sljedeće segmente:

  • Način rada energetske učinkovitosti radi boljeg kontroliranja mogućnosti performansi uređaja.
  • Sesije savjeta moći će izvijestiti i o radu procesora i grafičke kartice, dopuštajući sustavu unisono prilagođavanje frekvencije i procesora i grafičke kartice, kako bi najbolje zadovoljio zahtjeve radnog opterećenja.
  • Bit će dodani novi pragovi u pogledu mjerenja zagrijavanja sustava.

Što bismo željeli vidjeti na Androidu 15?

Povezivanje putem satelita i komunikacija na temelju te povezivosti

U najnovijem Android 14 QPR3 Beta 2 izdanju postoje naznake koje pokazuju da Google radi na dovođenju satelitske povezivosti na Android pametne telefone, u suradnji s T-Mobileom. Prisutnost ovog koda u izdanju Androida 14 QPR3 Beta 2 ukazuje na to da bi značajka mogla biti uvedena u stabilnu granu s izdanjem Androida 15.

Widgeti na zaključanom zaslonu

Android je nekoć podržavao widgete za zaključani zaslon. Ova je mogućnost postojala na Androidu 4.2 Jelly Bean, ali je uklonjena u Androidu 5.0 Lollipop. Budući da je iOS donio widgete za zaključani zaslon s iOS-om 16, Android bi mogao vratiti widgete na zaključani zaslon s Androidom 15.

android 15 Auracast

Usredotočenost na Auracast

Uz Android 15, Google bi mogao plasirati Auracast kao jedno od ključnih obilježja. Android 13 omogućuje korisnicima dijeljenje ili povezivanje s obližnjim LE Audio streamovima, ali Android 15 mogao bi olakšati otkrivanje ove mogućnosti. To bi omogućilo uređajima koji podržavaju Auracast emitiranje zvuka na obližnje Auracast uređaje. Očekujemo da će se nova stranica za “dijeljenje zvuka” pojaviti ako kliknemo na Postavke -> Povezani uređaji -> Postavke veze kako bi se olakšalo ovo dijeljenje zvuka.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top