Google već odavno nije napravio toliko ustupaka za privatnost korisnika! Pročitajte koje promjene dolaze u postavkama privatnosti kod Androida 12

google-vec-odavno-nije-napravio-toliko-ustupaka-za-privatnost-korisnika!-procitajte-koje-promjene-dolaze-u-postavkama-privatnosti-kod-androida-12

Google je pustio svoju prvu javnu verziju Androida 12 krajem listopada, ali ona nije namijenjena za sve. Dostupna je zasad na Googleovim Pixel telefonima i tijekom narednog vremena polako će postati dostupna na uređajima ostalih proizvođača. Zasad je potvrđeno kako će kod ostalih proizvođača prvi uređaji s Androidom 12 biti pametni telefoni iz Samsungove Galaxy serije.

Ono što obilježava novi operativni sustav nisu potpuno nove značajke (iako ih ima), već Googleove promjene vezane uz postavke privatnosti. Ne može se reći da su otišle toliko daleko kao što je slučaj na iPhoneu, ali s njima Google ipak korisniku donosi mnogo veću autonomiju i mogućnost detaljnije prilagodbe postavki privatnosti.

Potrebno je reći da dio promjena postavki privatnosti koje dolaze s Androidom 12 radi u pozadini. Ovdje se može spomenuti nova funkcija automatskog postavljanja malo korištenih aplikacija u status hibernacije te mogućnost označavanja podataka o lokaciji s manje preciznosti.

Za ostale postavke korisnik će morati potrošiti nešto više vremena, ali to se svakako preporuča jer često zanemarujemo činjenicu kako je Google tvrtka koja svoje poslovanje gradi na osobnim podacima i ciljanom reklamiranju.

Većina novih postavki na Androidu 12 povezana je s dozvolama koje korisnik daje aplikacijama na pametnom telefonu.

Dozvole su redovita praksa kad korisnik prolazi kroz proces instalacije novih aplikacija. Aplikacije najčešće traže odobrenje za pristup kameri, kontaktima, datotekama, lokaciji, mikrofonu i ostalim senzorima i podacima koji mogu biti dio nečijeg pametnog telefona.

Neka od spomenutih odobrenja su iznimno važna za rad preuzete aplikacije, ali neka mogu predstavljati nepotrebni višak. Prilikom izdavanja sličnih odobrenja moramo biti vrlo pažljivi i zaista pročitati što sve aplikacija traži te koliko je to povezano s njenom funkcijom. Primjerice, aplikacija koja koristi AR elemente u radu trebat će pristup kameri pametnog telefona, no određenoj aplikaciji koja ima funkciju kalendara takvo odobrenje uopće ne treba.

Iz navedenih razloga Android 12 predstavlja potpuno novo sučelje za privatnost koje donosi transparentniji pregled odobrenja koja je korisnik dao aplikacijama. Sučelje pokazuje koje su aplikacije pristupile različitim funkcijama, senzorima ili podacima pametnog telefona unutar zadnja 24 sata, a korisnik može direktno iz njega poništiti odobrenja koja želi. Ova značajka je najbrži način za trenutni pregled aktivnosti na uređaju.

Novo sučelje dostupno je unutar izbornika „Settings” gdje se odabere opcija „Privacy” i otvori se „Privacy Dashboard”. Provjere aktivnosti aplikacija na sučelju su vrlo jednostavne. Želi li korisnik provjeriti, na primjer, koje aplikacije imaju pristup podacima iz njegovog kalendara, na sučelju je dovoljno provjeriti sekciju „Calendar permission”. Pojavit će se popis aplikacija i dovoljno je samo kliknuti na pojedinu kako bi se odmah učinile potrebne promjene.

Unutar sučelja također je dostupan pregled vremenskog tijeka odobrenja i kronološki prikaz aktivnosti aplikacija prema vrsti odobrenja.

Korištenje kamere i mikrofona doživjelo je veliku promjenu na Androidu 12. Mnogo sumnje bilo je usmjereno prema Googleovom načinu upravljanja ovim stavkama i nerijetko su se mogle čuti mnoge optužbe za njihovu zloupotrebu putem tajnog snimanja ili prisluškivanja. Većina sličnih komentara ipak nije bila istinita, ali i dalje je ostala činjenica da se aplikacije ponekad previše slobodno služe s podacima Androidovih korisnika.

Nove postavke Androida 12 direktno se suočavaju s navedenim problemima. U trenutku kad pojedina aplikacija koristi mikrofon ili kameru pametnog telefona, malena zelena točka pojavit će se na vrhu glavnog izbornika. Radi se o vrlo sličnoj preinaci koju je Apple dodao prilikom izlaska iOS-a 14. Prelazak prstom prema dolje od gornjeg kuta ekrana otvara „Quick Settings” izbornik gdje će se aplikaciji koja koristi mikrofon ili kameru odmah moći zabraniti pristup. Važno je reći kako je korištenje ovog načina za zabranu pristupa kameri i mikrofonu samo trenutno te će za trajnu zabranu korisnik morati kod svake aplikacije pojedinačno promijeniti postavljena odobrenja.

Neki korisnici ne znaju kako njihov pametni telefon ima identifikacijski broj za reklamiranje (advertising ID) koji ostalim aplikacijama dopušta povezivanje podataka s uređajem. Pomoću navedenog broja gradi se korisnikov profil temeljen na njegovim interesima, a istodobno se s istim podacima generiraju personalizirani oglasi. Iako su se postavke vezane uz identifikacijski broj za reklamiranje prethodno mogle prilagoditi prema korisnikovim preferencijama te se isti broj mogao nakon promjene postavki poništiti, promjene na Androidu 12 donijele su suptilnu razliku.

Sada se u postavkama može napraviti svojevrsni „reset” identifikacijskog broja za reklamiranje s čime će se prikazati kao niz nula. Time će se spriječiti da ostale aplikacije ili treće strane na bilo koji način povezuju informacije s korisnikovim uređajem. Kako bi se ova promjena napravila, potrebno je otići u izbornik „Settings”, kliknuti na „Privacy” te skrolati do „Ads” sekcije. Za kraj je potrebno odabrati „Delete advertising ID” i postupak će biti završen. To ne znači kako korisnik neće moći vidjeti oglase na pametnom telefonu, već da prikazani oglasi neće biti temeljeni na korisnikovom ponašanju, odabiru i osobnim podacima.

Većina ostalih postavki privatnosti može se podesiti unutar „Settings” izbornika. Može se isključiti pristup mikrofonu ili kameri za sve aplikacije. Također se može isključiti mogućnost da se aplikacije služe korisnikovim podacima za personaliziranje Android postavki ili da aplikacije imaju pristup sadržaju međuspremnika (clipboard).

Vrlo zanimljiva opcija je korištenje Android System Intelligence značajke s kojom se može isključiti postavke za prilagodbu tipkovnice ili zaustaviti Googleovo sugeriranje pametnih odgovora (smart replies) za poruku koju se želi poslati.

Iskorak koji je Android 12 učinio u pogledu prilagodbi korisnicima zaista dugo nije viđen i nova inačica ovog operativnog sustava mogla bi se mnogima svidjeti. Google se ipak trgnuo iz sna i obratio pozornost na korisničku privatnost jer daljnje kritike na njegov račun i njegova inertnost bi sigurno negativno utjecali na renome tvrtke, a konkurencija upravo u tom polju radi na inovacijama i nastoji privući nove korisnike s garantiranjem čuvanja osobnih podataka.

Kako bi mogli koristiti Android 12 i njegove postavke privatnosti, potrebno je na uređaju imati sljedeće minimalne specifikacije:

najmanje 6 GB RAM-arezoluciju zaslona od najmanje 1080p s gustoćom slike od barem 400 ppiflash memoriju s brzinom čitanja i pisanja podataka od 120MB/s i 250 MB/sbrzinu čitanja i pisanja blokova podataka od barem 10MB/s i 40 MB/sglavnu kameru s rezolucijom od 12 MP koja može snimati 4K videoklipove s barem 30 sličica u sekundiprednju kameru s rezolucijom od najmanje 4 MP koja može snimati 1080p videoklipove s barem 30 sličica u sekundi.Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top