Skip to content

iOS 18 donosi revoluciju na iPhone

ios-18-donosi-revoluciju-na-iphone

Apple je na svojoj WWDC konferenciji predstavio iOS 18, najnoviju verziju svog operativnog sustava za iPhone. Apple je najavio brojne revolucionarne promjene. Korisnici tako dobivaju dobiti više kontrole nad izgledom svog početnog zaslona s novim widgetima, opcijama izgleda i mogućnošću personalizacije ikona aplikacija. Da, ikone aplikacija moći ćete postaviti gdje god želite, a još jedna nova značajka su svijetli, tamni i automatski načini rada za ikone.

Promjene su zahvatile i kontrolni centar koji će s iOS 18 dobiti više dostupnih kontrola koje možemo pomicati i personalizirati. Apple će također dati mogućnost potpune promjene gumba na dnu zaključanog zaslona, što znači da ćete tamo moći umetnuti prečac za bilo koju značajku iPhonea ili aplikacije treće strane.

S iOS-om 18, Apple podiže zaštitu privatnosti korisnika. iOS 18 donosi nove alate za enkripciju i zaključavanje određenih aplikacija. Otvaranje aplikacije će zahtijevati potvrdu Face ID-om ili ukucavanje lozinke, što je korisno kada iPhone završi u tuđim rukama.

Uvedene su i brojne promjene u email aplikaciji, koja će sada automatski katalogizirati poruke

Poruke u iOS-u 18 dobile su opciju oblikovanja teksta ili pojedinih riječi i slova. Svaku poruku je moguće formatirati, odnosno podebljati, podcrtati, prekrižiti ili staviti u kurziv. Sada ćete također moći zakazati slanje poruke u određeno vrijeme. Stiže i podrška za RCS standard, kao i mogućnost slanja SMS poruke putem satelitske komunikacije.

iOS 18 također će donijeti novu Tap to Cash značajku u beskontaktnom plaćanju. Tako će se moći bez problema prenositi sredstva s iPhonea na iPhone samo približavanjem uređaja nakon otključavanja i otvaranja aplikacije Wallet.

Aplikacija Photos će postati čitljivija za korisnika. Nova verzija aplikacije nudi panel za pretraživanje, sortiranje, filtriranje i pristup zbirci. To će vam omogućiti da filtrirati fotografije prema određenim ljudima, mjestima, datumima kada je fotografija snimljena, pa čak i vrsti grafike kao što su računi, dokumenti i snimke zaslona.

iOS 18
Unsplash License

Apple Intelligence sustav je generativnih AI alata dizajniranih da revolucioniraju način na koji se koristi uređaj. Dizajniran imajući na umu privatnost i integriran s iOS-om 18, inovativni sustav nudi niz značajki koje poboljšavaju produktivnost. Najviše će profitirati Siri koja će sada bolje razumjeti složenije naredbe, bolje se nositi s kontekstom razgovora i nuditi prirodniju interakciju. Dakle, moći će komunicirati s drugim aplikacijama (s pomoću naredbe moći ćete kontrolirati kameru, urediti fotografiju, sastaviti e-mail, dodijeliti adresu vidljivu na ekranu određenoj osobi ili pronaći odgovarajuće informacije na svom uređaju).

Sustav osobne umjetne inteligencije Apple Intelligence bit će integriran u macOS Sequoia, iOS 18 i iPadOS 18, a Apple će u macOS Sequoia, iOS 18 i iPadOS 18 integrirati popularni ChatGPT. Korisnici neće morati brinuti o privatnosti i sigurnosti podataka zahvaljujući posebno kreiranim poslužiteljima (Private Cloud Compute).

iOS 18 stiže ove jeseni u vidu besplatnog ažuriranja na: iPhone SE 2020, iPhone SE 2022, iPhone XS i XS Max, iPhone XR iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max, iPhone 12, 12 mini, 12 Pro i 12 Pro Max, iPhone 13, 13 mini, 13 Pro i 13 Pro Max, iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro i 14 Pro Max, iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro i 15 Pro Max.

Međutim, neće svaki gore navedeni uređaj dobiti Apple Intelligence. Isti je rezerviran samo za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max telefone.

Apple Intelligence lansirat će se u beta verziji ove jeseni kao dio iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia ažuriranja, no za uređaje koji koriste engleski jezik u sustavu.pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept