iOS ili Android: koji je bolji po pitanju sigurnosti aplikacija?

ios-ili-android:-koji-je-bolji-po-pitanju-sigurnosti-aplikacija?

Appleovi iPhone pametni telefoni slove kao daleko sigurniji u odnosu na svoje konkurente iz Android tabora. Nedavno istraživanje i testovi pokazali su kolika je razlika između ova dva operativna sustava. No iako je iOS ostvario barem djelomičnu pobjedu i dalje postoje stvari na koje Apple treba obratiti pozornost.

Ernestas Naprys, novinar Cybernewsa, internetske publikacije koja identificira i izvještava o prijetnjama i ranjivostima vezanima za kibernetsku i internetsku sigurnost, proveo je eksperiment instalirajući 100 najboljih aplikacija u njemačkom Apple Storeu na novi iPhone i novi Android telefon. Zatim je ostavio uređaje u stanju mirovanja te je zabilježio koliko često uređaji uspostavljaju kontakt sa poslužiteljima trećih strana, kao i gdje se ti poslužitelji nalaze.

iOS vs Android

Naprys je ostavio Appleov telefon u stanju mirovanja pet dana i pratio svaku odlaznu vezu koju je iPhone uspostavio s vanjskim poslužiteljima’. Zanimljivo je da je slao prosječno 3308 upita dnevno, u usporedbi s 2323 dnevno za Android. Ali ako mislite da je Android zbog toga bolji izbor za vašu privatnost, razmislite ponovno. Iako je poslao više zahtjeva, iPhone je bio daleko razboritiji kada je riječ o tome gdje su ti zahtjevi poslani. Zapravo, 60% iOS zahtjeva otišlo je Appleu, što predstavlja veliki dio tog odlaznog prometa. Na Androidu je samo 24% zahtjeva otišlo Googleu, a većina je otišla aplikacijama trećih strana.

Na primjer, dok je iOS kontaktirao ruski poslužitelj u prosjeku jednom dnevno, Android uređaj je to činio 13 puta češće, ukupno 39 puta u tri dana. A kada je u pitanju Kina, iPhone nikada nije kontaktirao nijedan poslužitelj u zemlji, unatoč tome što je imao brojne instalirane kineske aplikacije. Nasuprot tome, Android telefon je ”kontaktirao” kineske poslužitelje u prosjeku pet puta dnevno.

Appleov uređaj također se pokazao boljim kada su u pitanju usluge za koje je poznato da imaju upitan pristup privatnosti korisnika. Na primjer, iPhone je kontaktirao Facebook poslužitelje u prosjeku 20 puta dnevno, u usporedbi s gotovo 200 puta dnevno za Android. TikTok je kontaktiran ukupno 36 puta na iOS-u, a čak je i tada došao do servera ByteDance koji se nije nalazio u Kini, dok je Android uređaj uspostavio kontakt sa TikTok-om gotovo 800 puta.

Što sve ovo znači?

Ako aplikacija kontaktira poslužitelj koji se nalazi u zemlji poput Rusije ili Kine, to može značiti da su vaši podaci dostupni tijelima drugih tijela u tim zemljama. Nakon što podaci dospiju u drugu zemlju, potencijalno mogu doći pod nadležnost te države.

Naprys je sugerirao da bi moglo postojati nekoliko razloga za razlike u tome koliko su iOS i Android labavi. Kao prvo, “Niti jedna aplikacija u Apple App Storeu ne može se smatrati očiglednim adwareom”, objasnio je Naprys. “Sve aplikacije u App Storeu predstavljale su velike platforme koje stoje iza njih i radilo se o važnim aplikacijama.

Osim toga, to također može biti posljedica strožih Appleovih politika za programere u njegovom zatvorenom ekosustavu u pogledu privatnosti. Apple ima mnoga pravila za ograničavanje podataka kojima programeri mogu pristupiti i izrazio je zabrinutost da bi otvaranje njegovog ekosustava moglo biti loše za sigurnost. Iako ni iOS ni Android nisu ovdje dobili peticu, jasno je da je iOS, barem na temelju ovih testiranja ipak sigurniji u odnosu na Android.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top