Skip to content

Kod Windowsa 10 i 11 bug uzrokuje promjenu vremenske zone

kod-windowsa-10-i-11-bug-uzrokuje-promjenu-vremenske-zone

Već smo navikli kako se s vremena na vrijeme na Windowsima pojavljuju razni oblici bugova, no ovaj najnoviji zaista predstavlja gnjavažu za korisnike. Radi se o bugu koji mijenja postavke vremenskih zona u Windowsima.

Obavijesti o promjeni vremenske zone

Microsoft je svjestan već zadnja tri tjedna da sve veći broj korisnika ima probleme kod Windowsa 10 i 11 kad je u pitanju vremenska zona.

Ovdje se radi o bugu koji uzrokuje spam u sekciji obavijesti te konstantno traži dozvolu za promjenu vremenske zone na Windowsima. Oni korisnici koji su dobili navedeni bug na početku će dobiti obavijest u kojoj je navedeno kako su Windowsi detektirali promjenu u vremenskoj zoni te se sugerira da korisnik promijeni svoju vremensku zonu kako bi ona odgovarala njegovoj lokaciji.

Veći broj korisnika je u objavama na Feedback Hubu naveo da se obavijesti pojavljuju mnogo puta tijekom dana i da Windowsi ne prestaju s njihovim slanjem. Ono što je stvarno iritantno je činjenica što operativnom sustavu nije potrebna promjena vremenske zone jer su te postavke usklađene s lokacijom korisnika.

Ono što je posebno zanimljivo kod spomenutih obavijesti je da se korisnik nađe u začaranom krugu jer može kliknuti na „Accept“ ili „Ignore“ opcije koje su ponuđene, ali i nakon njihovog odabira se nastavlja slanje istih obavijesti.

Microsoft je zasad samo naveo da radi na otklanjanju ovog problema i nadamo se da će ubrzo biti omogućeno preuzimanje zakrpe s kojom se može sve riješiti.

windows 11

Automatska promjena vremenske zone

Još jedna situacija koja se inače može dogoditi kod Windows 10 i 11 računala je automatska promjena vremenske zone. U tom slučaju Windowsi bez ikakvog razloga mijenjaju korisnikovu vremensku zonu i istodobno uzrokuju prikaz pogrešnog vremena i datuma na računalu.

Ako ste iskusili nešto slično na svom računalu, postoji nekoliko rješenja kod postavki s kojima možete otkloniti iznenadne promjene vremenske zone.

Prvo što možete učiniti je da u „Settings“ aplikaciji unutar „Date & Time“ sekcije onemogućite opciju pod nazivom „Set time zone automatically“. Na taj način ćete izbjeći da Windowsi samostalno mijenjaju vremensku zonu i postavit ćete je manualno. Ovdje uvijek možete pokušati manualno promijeniti vremensku zonu i vratiti njeno automatsko postavljanje. Ako Windowsi i dalje rade promjene, onemogućite automatsko postavljanje i sa sljedećim Windows ažuriranjem se problem možda otkloni.

Još jedna metoda s kojom se problem vremenske zone može riješiti je postavljanje internet vremena. U Control Panelu imate „Clock and Region“ sekciju gdje morate odabrati „Set the time and date“ opciju, kliknuti na „Internet Time“ tab i kliknuti na „Change settings“. Za server odaberite „time.windows.com“ i kliknite na „Update now“ kako bi se provelo ažuriranje. Nakon što se dovršilo ažuriranje, provjerite ako je ova metoda pomogla u vraćanju ispravne vremenske zone.

Još neki razlozi zbog kojih se može automatski postavljati pogrešna vremenska zona u Windowsima mogu biti virusi i malware, loše stanje CMOS baterije, services.msc postavke i lokacijski servisi koje možete onemogućiti unutar „Privacy“ sekcije u „Settings“ aplikaciji.

Do services.msc postavki dođete tako da u „Run“ prozor (Windos tipka + R tipkovni prečac) upišete „services.msc“. Nakon toga u novom prozoru morate kliknuti desnom tipkom miša na „Windows Time“ opciju i odabrati „Properties“. Kod „Startup type“ izbornika odaberite „Automatic“. Zatim kod „Services status“ dijela kliknite na „Start“ i na kraju sve završite s klikom na „Apply“.

Kad su virusi i malware u pitanju, svakako se mora napraviti sken sustava kako bi se oni mogli ukloniti, a kod CMOS baterije koja je u lošem stanju jedino vam preostaje da napravite njenu zamjenu.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept