Koje stvari možete raditi na Linuxu, a na macOS-u i Windowsima nisu moguće?

koje-stvari-mozete-raditi-na-linuxu,-a-na-macos-u-i-windowsima-nisu-moguce?

Linux, u usporedbi s macOS i Windows računalima, nema toliku popularnost i široku rasprostranjenost u upotrebi te se zbog toga često događa da se zanemaruju njegove prednosti ili da korisnici uopće nisu upoznati s načinom njegovog rada. Glavna odlika Linuxa je da on može postati sve što želite, a u pozadini svega je fleksibilniji, pouzdaniji i sigurniji od konkurencije.

Postoje neke stvari koje jedino možete na Linuxu raditi i koje su gotovo nezamislive na macOS i Windows računalima. O kojima se točno radi? U nastavku tekst nabrojat ćemo nekoliko radnji koje su isključivo vezane uz Linux i koje vam samo ovaj operativni sustav može omogućiti.

Linux-Ubuntu

  1. Mogućnost promjene

Kod Linuxa sve se vrti oko odabira. Ono što je prva asocijacija kod toga je promjena desktop okoline. Neki će čak reći da na Linuxu postoji previše mogućnosti konfiguracije desktop okoline, no mnoge njihove varijante već imaju određene elemente kao što su kernel, startup servis ili network manager. Neke distribucije čak namjerno limitiraju mogućnost izbora kako bi korisnik trošio manje vremena na postavke, no one se isto tako mogu mijenjati.

Da, mogućnosti konfiguracije desktop okoline su velike, no to ima smisla jer je svaki korisnik različit i uvijek će imati neke svoje zamisli kad je potrebno organizirati radnu okolinu.

Na primjer, ako koristite Ubuntu Linux i ne sviđa vam se GNOME, možete instalirati KDE Plasma, Xfce, Pantheon, Budgie, Enlightenment ili bilo koju drugu vrstu desktop okoline.

Najbolje od svega je što u bilo kojem trenutku možete napraviti promjenu koja može ići u pravcu imitacije macOS ili Windows okruženja ili u potpuno drugačijem smjeru. Izbor je na vama.

  1. Oživljavanje starog hardvera

Možemo se sjetiti razdoblja kad su Windowsi 11 izašli na tržište te su mnogi korisnici otkrili kako njihova računala stara samo dvije ili tri godine neće imati podršku za novi Microsoftov operativni sustav. Ovakve stvari na Linuxu nisu moguće.

Zapravo, postoje verzije Linuxa (npr. Lubuntu ili Linux Lite) koje su isključivo stvorene kako bi se mogle pokrenuti na starijem hardveru. Iste verzije mogu se, naravno, pokrenuti i na novijim uređajima.

Sigurno neki od vas imaju računala koja su starija više od pet godina te skupljaju prašinu u ormaru. Možda ste ih već otpisali, no samo morate uzeti neku lakšu verziju Linuxa i instalirati ih na njima kako bi ih oživjeli te koristili bez ikakvih poteškoća.

  1. Nema zatvorenih prilagodbi

Za neke je problem kod macOS i Windows računala zatvorena prilagodba jer ona funkcioniraju na način na koji su to Apple i Microsoft utvrdili. Na Linuxu su stvari prilagođene na način kako vi želite.

Drugim riječima, ako vam se ne sviđa način na koji vaš desktop funkcionira na Linuxu, možete ga prilagoditi kako bi odgovarao vašim potrebama. Ovdje se radi o funkcionalnosti pojedinih elemenata desktopa koju možete u potpunosti promijeniti, a to predstavlja veliku razliku u odnosu na macOS ili Windows računala gdje je unaprijed definirano što bi trebalo biti efikasno. Znamo da svaki korisnik efikasnost gleda drugačije, no u slučaju macOS-a i Windowsa prilagodba nije moguća jer se nalazi unutar fiksne i zatvorene sheme.

  1. Nadogradnje bez rebootanja

Koliko vam se puta dogodilo da nadogradnje macOS-a ili Windowsa započnu tijekom rebootanja računala? Mnogi će pomisliti kako se ovo vrijeme moglo produktivnije iskoristiti umjesto da se čeka da računalo preuzme nadogradnje te ih instalira.

Kod Linuxa se cjelovite nadogradnje sustava odvijaju dok radite na svom desktopu. Jedini trenutak kad se treba napraviti rebootanje Windows računala je kad se nadograđuje kernel.

Dakle, možete slobodno raditi na Linux računalu i u pozadini će se nadogradnje samostalno preuzeti i instalirati bez potrebe za ponovnim pokretanjem računala.

WIne 8.0

  1. Može pokretati Windows softver

Da, dobro ste vidjeli. Za one korisnike koji žele pokretati softvere za Windows na svom Linux računalu postoji način. Za to se koristi WINE. Radi se o alatu koji vam omogućuje instalaciju softvera koji se koristi na Windowsima i njegovo korištenje na Linuxu. WINE je dostupan na raznim trgovinama s aplikacijama koje su prilagođene za Linux tako da ga je potrebno samo instalirati i započeti rad. Podržava veliki broj Windows aplikacija pa svakako provjerite što sve možete na Linuxu pokretati pomoću njega.

Linux kernela 5.16

  1. Mogućnost instalacije velikog broja besplatnih softvera

Možda ste negdje čuli kako je jedna od glavnih zamjerki za Linux što nema veliki izbor softvera, no to je pogrešno. S Linuxom naći ćete veliki broj besplatnih softvera koje možete preuzeti iz raznih trgovina aplikacijama te koristiti. Zahvaljujući alatima kao što su Snap i Flatpak na Linuxu možete instalirati i neke od poznatih aplikacija kao što su Zoom ili Spotify.

Činjenica je da macOS i Windowsi imaju ogromne zbirke softvera koji se na njima mogu instalirati, no sigurno nećete naći toliko besplatnog softvera (i koji nema oglase) kao što je u slučaju Linuxa.

Na Linuxu je također lakše upravljati s instaliranim softverom putem naredbi ili korisničkog sučelja te ima mogućnost dodavanja repozitorija softvera od raznih developera.

  1. Pouzdanost sustava

Mnogi korisnici Linuxa reći će vam da znaju proći i godine korištenja bez ikakvog lošeg iskustva ili da su se pojavili neki veći problemi. Većina poteškoća koje nastanu na Linuxu može se riješiti unutar par minuta.

Treba spomenuti da Linux daje mogućnost korištenja velikog broja alata za otklanjanje poteškoća tako da i oni mogu poslužiti svakom korisniku te u kratkom periodu otkloniti probleme.

linux

  1. Privatnost i sigurnost vaših informacija

Ovo je prava moć Linuxa. Jednostavno nema veće sigurnosti od izbjegavanja dijeljenja važnih informacija s nekima od popularnih aplikacija ili servisa. Sve te aplikacije i servise možete na Linuxu zamijeniti s besplatnim i open-source alatima.

Nećete se više morati pouzdati u Google, Microsoft, Dropbox, Slack ili Apple kojima bi sigurnost vaših podataka trebala biti prioritet. Naravno, ne treba razmišljati u kontekstu najgorih scenarija pa pretpostavljati da se, na primjer, Google može hakirati, no za kompromitiranje podataka s njegovih servera uvijek postoji šansa. Drugi problem je i nadolazeće sve intenzivnije korištenje AI alata. Google, Microsoft te ostale tvrtke sve ih više koriste, no veliko je pitanje u kojoj je mjeri njihov rad testiran i što to znači za brojne osjetljive podatke s kojima isti alati dolaze u doticaj.

Upravo se zbog ovih razloga može reći da su vaši podaci sigurniji na Linuxu i on će uvijek ponuditi rješenje njihove kontrole unutar samog sustava uz pomoć nekih alata (npr. Nextcloud).

Nekima se ovo možda ne čini toliko važno, ali dobar dio korisnika želi važne podatke imati pod svojim nadzorom i svojom kontrolom pa je za to Linux idealno rješenje.

Na kraju možemo zaključiti da se Linux jednostavno koristi i da rad na njemu ima svoje specifičnosti. Ako želite operativni sustav koji je siguran, pouzdan, fleksibilan, prilagodljiv te dovoljno otvoren da ga podesite prema svojim preferencijama, dalje od Linuxa ne morate gledati te ga pokušajte isprobati.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top