Koji su najbolji antivirusni programi za 2024. godinu?

koji-su-najbolji-antivirusni-programi-za-2024.-godinu?

Kvalitetan antivirusni program postao je neophodan alat u današnjem svijetu, pogotovo iz razloga jer se sve ”seli” na internet.

Napadi postaju sve sofisticiraniji, posebice s obzirom na sve veći i brži rast i razvoj umjetne inteligencije. Svatko od nas u opasnosti je od napada različitih oblika zlonamjernih softvera, ili ransomwarea. Zato je važno da na računalima imamo instalirane kvalitetne antivirusne programe, koji će našim sustavima pružiti adekvatnu zaštitu i zato ćemo u nastavku ovog članka reći nešto više o najboljim antivirusnim programima za 2024. godinu!

Norton 360 Deluxe

Norton 360 Deluxe: najbolji od najboljih!

Idealan antivirusni paket sadrži pomalo svega što je potrebno za sigurnost, a da pritom ne košta mnogo što je razlog zašto je po mišljenjima mnogih stručnjaka za internetsku sigurnost upravo Norton 360 Deluxe najbolji antivirusni program za 2024. godinu. Unatoč pomalo nezgrapnom sučelju, široka zaštita ovog softvera i pristupačna cijena idealni su za većinu korisnika.

Ovaj plan ima gotovo sve što većina korisnika osobnih računala treba, bez dodatnih troškova. Uz antivirusni mehanizam i vatrozid za zaštitu od zlonamjernog softvera i mrežnih prijetnji, dobivate zaštitu od zlonamjernih veza i privitaka, nadgledanje ”mračnog weba” i privatnosti te zaštitu web-kamere. Norton također ubacuje 50 GB prostora za pohranu za sigurnosne kopije u oblaku, pristup Nortonovom upravitelju lozinki i VPN-u, roditeljski nadzor i uslužne programe za računala koji uključuju mogućnost praćenja zastarjelog softvera.

Što se tiče performansi antivirusnog programa, Norton ne postiže savršene ocjene u svim segmentima, no ono što je jedan od njegovih najjačih aduta jest mrežna zaštita. U testovima koje su proveli vodeći instituti za sigurnosna istraživanja, poput AV-Testovog ”zero-day” napada i testova zlonamjernog softvera za studeni i prosinac 2023., Norton je otkrio 100 posto prijetnji.

Slično tome, u testu zaštite u stvarnom svijetu AV-Comparatives od srpnja do listopada 2023., Norton je blokirao 99,8 posto od 512 testnih slučajeva. Nakon dobivanja zadataka koji je uključivao 10.007 uzoraka u AV-Comparatives testu zaštite od zlonamjernog softvera u rujnu 2023., Norton 360 je postigao 99,98 posto online zaštite i 99,7 posto online detekcije.

Općenito, Norton je izvrsna opcija za one koji žele dodatno osnažiti svoju sigurnost na internetu. Norton dolazi s nekoliko nedostataka, ali njegove prednosti daleko nadmašuju njegove slabosti.

Avast One

Avast One: vrlo blizu Nortona u pogledu kvalitete zaštite korisnika

Avast ne nudi samo solidnu zaštitu, već i jednostavno, prijateljski orijentirano korisničko sučelje. Ako to objedinite zajedno s korisnim dodatnim mogućnostima i pokrivenošću za više uređaja, dobit ćete dobitnu kombinaciju u Avast One.

Ne smijemo zaboraviti niti odličan antivirusni i vatrozid, koji pruža zaštitu od preuzimanja web kamere na daljinu, odličnu zaštitu od zlonamjernih internetskih stranica i programa za praćenje. Plan Avast One također uključuje nadgledanje ”mračnog weba”, VPN s do 5 GB propusnosti tjedno i zaštitu za spremljene lozinke u pregledniku. Dobivate i uslužne programe koji će vam pomoći u tome da svi programi koji su instalirani u vašem računalu uvijek budu ažurni i optimizirani.

Ove mogućnosti mogu zvučati i izgledati standardno, no razlog zbog čega je Avast One bolji od mnogih konkurentskih antivirusnih programa jest njegova jednostavnost korisničkog sučelja, za razliku od mnogih drugih, kao što je i gore navedeni Norton.

U evaluacijama vodećih organizacija za sigurnosno istraživanje, Avast ima najbolje rezultate na ljestvici, s najboljim rezultatima. AV-Test mu je dao savršene ocjene za zaštitu od ”zero-day” opasnosti i prevladavajućeg zlonamjernog softvera u svojoj evaluaciji u studenom i prosincu 2023.

U međuvremenu, Test zaštite od zlonamjernog softvera AV-Comparatives iz rujna 2023. otkrio je da je Avast blokirao 99,97 posto online prijetnji, sa sličnim ocjenama za otkrivanje mrežnih i izvanmrežnih prijetnji. U svom testu u stvarnom svijetu od srpnja do listopada 2023. Avastov antivirusni mehanizam blokirao je 100 posto od 512 uzoraka, što su samo neki od realnih razloga zašto je Avast One jedan od najboljih i najpouzdanijih antivirusnih programa za 2024. godinu.

AVG Internet Security

AVG Internet Security: antivirusni program koji nudi odličan spoj sigurnosti i pristupačnosti cijene

AVG je vrlo poznat po svom izvrsnom besplatnom antivirusnom softveru, ali postoji dobar razlog za nadogradnju na plaćenu verziju. AVG Internet Security ne samo da nudi sveobuhvatniju zaštitu, nego isto tako pruža i jednostavno upravljanje tim alatima.

Plan internetske sigurnosti nadograđuje se na zaštitu besplatne verzije od zlonamjernog softvera i interneta, e-pošte i mrežnih prijetnji dodavanjem pet mogućnosti. Dobivate zaštitu za lozinke spremljene u preglednicima, zaštitu od  preuzimanja kontrole nad web kamerom, zaštitu od neovlaštenog pristupa datotekama s osjetljivim podacima, zaštitu od zlonamjernog preusmjeravanja na internetske stranice stranice koje pokušavate posjetiti i zaštitu od napada koji se izvode putem protokola za udaljenu radnu površinu sustava Windows.

Uz skeniranje vašeg računala i mreže u stvarnom vremenu, AVG Internet Security prati i analizira zlonamjerne internetske stranice dok ste na internetu, a da stvar bude bolja,  prati čak gdje se adresa e-pošte korisnika pojavljuje na mreži. Ako se uoči prisutnost adrese e-pošte kod nekakvog ”curenja” podataka, korisnik dobiva obavijest u aplikaciji.

U AV-Test-ovim ”zero-day” testovima napada i zaštite od zlonamjernog softvera za studeni i prosinac 2023., Internet Security otkrio je 100 posto prijetnji. Slično tome, u testu zaštite u stvarnom svijetu tvrtke AV-Comparatives od srpnja do listopada 2023., AVG-ova osnovna antivirusna komponenta blokirala je 100 posto od 512 testnih slučajeva.

Suočen s 10.007 uzoraka u AV-Comparatives testu zaštite od zlonamjernog softvera u rujnu 2023. postigao je 95,3 posto stope otkrivanja izvan mreže, 99,5 posto stope online otkrivanja i 99,97 posto stope online zaštite, uz samo jedan lažno pozitivan. Sve ovo pokazatelji su koji ukazuju na pouzdanost AVG-a, što je naravno jedan od najvažnijih razloga zašto je ovo jedan od najboljih antivirusnih programa za ovu godinu.

Trend Micro Maximum Security

Trend Micro Maximum Security: odličan antivirusni program za početnike

Jedno od obilježja kvalitetnog antivirusnog sustava je i njegovo korisničko sučelje, koje treba biti što je jednostavnije za korištenje. Trend Micro Maximum Security definitivno se ističe u ovome segmentu, no osim vrlo jednostavnog korisničkog sučelja, donosi i jako dobru zaštitu od internetskih prijetnji.

Na primjer, korisnik može otvoriti Chrome i Firefox u zaštićenom načinu rada i tako može dodatno zaštititi svoje bankarske i na druge načine osjetljive sesije pregledavanja. Korisnik isto tako može unijeti podatke poput broja kreditne kartice, adrese e-pošte ili telefonskog broja u aplikaciju i ona će vas automatski upozoriti ako ti podaci ”napuste” vaše računalo. Ovaj paket nudi i upravitelj lozinki, koji se temelji na pregledniku za zaštitu vaših prijava, kao i roditeljski nadzor za filtriranje internetskih stranica, postavljanje vremenskih ograničenja i kontrolu pristupa unutar programa Windows sustava.

Tijekom testiranja, Trend Micro dobio je poprilično visoke ocjene u pogledu mrežne zaštite. Postigao je 100 posto u evaluaciji AV-Test-a u studenom i prosincu 2023., uhvativši sve ”zero-day” prijetnje, kao i prijetnje koje su dolazile putem interneta ili e-pošte. Tijekom testiranja zaštite od zlonamjernog softvera tvrtke AV-Comparatives, Maximum Security zabilježio je stopu mrežne zaštite od 97,95 posto. Treba reći da je uhvatio svih 512 uzoraka u testu zaštite u stvarnom svijetu od srpnja do listopada 2023, što pokazuje da se radi o još jednom odličnom antivirusnom programu.

McAfee Total Protection

McAfee Total Protection: najbolji po pitanju zaštite privatnosti korisnika

Prije nekoliko desetljeća, McAfee se proslavio osmišljavanjem jednog od tada najboljih antivirusnih programa, što je standard kojeg tvrtka uspješno održava i dana, uz stavljanje još većeg naglaska na zaštitu privatnosti korisnika. Ako trebate maksimalnu zaštitu od ransomwarea i phishing stranica, u tom slučaju McAfee Total Protection pravi je izbor za vas.

Kao dodatak zaštiti identiteta, McAfee korisniku daje ocjenu u pogledu toga koliko ste dobro zaštićeni na mreži, kako bi vam pomogao ukazati na potencijalne slabe točke koje treba popraviti. Isto ćete tako dobiti pristup sigurnom VPN-u za poboljšanje sigurnosti i privatnosti, što je posebno korisno ako ste na javnoj Wi-Fi mreži, a morate izvršiti osjetljivu transakciju.

U procjenama vodećih sigurnosnih istraživačkih organizacija, McAfee je prošao testove AV-Test-a ”zero-day” prijetnji i testove mjerenja zaštite od štetnih programa s rezultatom od 100 posto. Nadalje, McAfee je zaradio 99,6 posto u testu zaštite u stvarnom svijetu između srpnja i listopada 2023., sa samo jednim lažno pozitivnim. Za test zaštite od zlonamjernog softvera u rujnu 2023., McAfee je zaradio 99,95 posto u pogledu mrežne zaštite i 99,2 posto u pogledu mrežne detekcije.

Zašto koristiti McAfee Total Protection?

Vaši osobni podaci mogu se na internetu upotrijebiti protiv vas. S obzirom da su situacije koje se odnose na neovlašten pristup podacima korisnika tako česte ovih dana itekako bi poželjno bilo posjedovati jedan ovakav program, koji se usredotočuje baš na zaštitu privatnosti podataka korisnika.

Windows Security

Windows Security: najbolji, besplatni antivirusni program

Windows 10 i 11 nude svoje vlastite antivirusne programe, koji se ponajprije odlikuju činjenicom da se radi o besplatnim programima. Istina, Windows Security ne dolazi s tolikim mogućnostima kao mnogi drugi plaćeni antivirusni programi odavde, no s obzirom na svoja svojstva, pruža solidnu, početnu zaštitu za korisnike.

Windows Security višedijelni je paket, s dobro poznatim i novijim zaštitama. Većina korisnika će prepoznati Defender, koji prati viruse i zlonamjerni softver i Firewall, koji blokira zlonamjerni dolazni promet i sumnjivi odlazni promet. No Security isto tako uključuje i zaštitu od ransomwarea, ograničenja aplikacija, pa čak i osnovni roditeljski nadzor. I ono što je najbolje, sve ove mogućnosti automatski su omogućene unutar Windowsa 10 i 11. Windows Security sve u svemu je dobar početni sloj zaštite računala korisnika od mrežnih i izvanmrežnih prijetnji.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top