Konačno je provedena prava usporedba Windowsa 10 i Windowsa 11! Testirani su na istom modelu računala. U nastavku pročitajte koji su dobiveni rezultati

konacno-je-provedena-prava-usporedba-windowsa-10-i-windowsa-11!-testirani-su-na-istom-modelu-racunala.-u-nastavku-procitajte-koji-su-dobiveni-rezultati

Windows 11 je ovdje i polako nalazi svoj prostor među korisnicima. Nadogradnja na njega i dalje je opcionalna ako računalo ispunjava sve preduvjete, no mnogi se i dalje drže svojih Windowsa 10 te pomno prate sve vijesti o značajkama Windowsa 11 i navode o njihovoj stabilnosti. Novi PC-jevi već od početka sljedeće godine počinju u povećanom broju dolaziti s instaliranim Windowsima 11 i cijeli proces će se s protekom vremena još više intenzivirati.

Prijelaz na novi operativni sustav tek je započeo, a mnogo je dvojbi u zraku jer mnoštvo informacija cirkulira iz raznih izvora i ponekad će za one koji to prate biti teško naći nit vodilju.

Ono što bi zapravo trebalo vrijediti kao jedini pokazatelj stvarnih razlika između Windowsa 10 i Windowsa 11 je testiranje na istom računalu. Vjerojatno nema boljeg pokazatelja stvarne razlike u performansama dvaju operativnih sustava od njihove usporedbe na identičnom modelu računala.

Upravo je takvo testiranje proveo portal PCmag i rezultati su bili vrlo zanimljivi. S time se htjelo pokazati jesu li Windowsi 11 kao novi operativni sustav u ovom trenutku zaista superiorni naspram Windowsa 10.

Računalo koje se koristilo u testiranju bilo je Dell Inspiron 14 7415 2-in-1. Ne može se reći da ono predstavlja vrh ponude, no radi se o laptopu koji izvrsno može poslužiti za obavljanje uobičajenih zadataka kod svakog prosječnog korisnika. Dell Inspiron 14 7415 2-in1 s namjerom je izabran jer se s cijenom koja se kreće oko 999,99 dolara ne radi o „budget friendly“ laptopu, već o laptopu koji sa svojim specifikacijama može biti reprezentativan uređaj za prikaz produktivnosti i efikasnosti Windowsa. Laptop opremljen je s Ryzen 7 5700U procesorom i 16 GB radne memorije. Iako je prilikom izlaska Windowsa 11 bilo određenih problema baš kod Ryzen procesora, Microsoft ih je uspješno otklonio i u testu se pokazalo da zaista nisu utvrđene nikakve poteškoće.

Na Dell Inspironu 14 7415 2-in1 rađena je ista vrsta testova prije (na Windowsima 10) i nakon nadogradnje na Windowse 11 kako bi se moglo ocijeniti koliko je istinskog poboljšanja donio prijelaz na novi operativni sustav. Također je iz rezultata važno bilo izuzeti testiranja onih značajki Windowsa 11 koje nužno ne proizlaze iz izvorne produktivnosti laptopa, a to su, primjerice, brže pretraživanje i rad na internetu, nove postavke sigurnosti ili manje datoteke vezane uz ažuriranje. Takva je unaprjeđenja Microsoft izdvojio kao neke od novih elemenata poboljšanog rada na Windowsima 11, no njih ne treba uključiti u razmatranje vezano uz ovo testiranje jer više predstavljaju „user friendly“ dodatke koji će poboljšati ukupne performanse kompletnog korisničkog sučelja na novom operativnom sustavu.

Provjera rada oba operativna sustava provedena je putem četiri različita testa koji su od računala iziskivali povećan opseg zadataka u različitim domenama – od korištenja raznih aplikacija i videopoziva do zahtjevnog obrađivanja fotografija te pokretanja i uređivanja 4K videa.

Procedura provjere je išla na način da se testiranje na Dell Inspironu 14 7415 2-in1 provela najprije na Windowsima 10 koji su imali sva najnovija ažuriranja, a zatim se iskoristila mogućnost Windows Update alata i napravljena je nadogradnja na Windowse 11. Kad je nadogradnja završila i kad su sva potrebna ažuriranja provedena, isti testovi provedeni su na Windowsima 11.

Do kakvih se rezultata došlo u testiranju?Testovi produktivnosti, zahtjevnijeg rada i stvaranja novog sadržaja pokazali su da su razlike između oba operativna sustava unutar tih područja neznatne. Ukupni rezultat na ljestvici bodovanja pokazao je da je Windows 11 operativni sustav imao malo bolje rezultate u navedenim područjima, no razlika je toliko mala da je gotovo zanemariva.

Kad se razlika kod istih rezultata prikaže u obliku postotaka prema vrsti testiranja, jasno se može vidjeti koliko su trenutne razlike u produktivnosti i obavljanju zadataka male. Windows 11 operativni sustav odnio je malu prednost kod većeg dijela testiranja, jedino su Windowsi 10 odnijeli pobjedu kod tzv. Multi-Core testa. Inicijalna prednost Windowsa 11 u produktivnosti i radu postoji, no sve te razlike nalaze se unutar vrijednosti od samo 2 ili 3 posto.

Važno je reći kako je navedeno testiranje temeljeno na Ryzen procesoru i pitanje je kakvi bi rezultati bili na Intelovim procesorima, a pogotovo kad znamo da Alder Lake kao njihova nova generacija donosi potpuno novu razinu efektivnosti i izvedbe. U tom kontekstu nije zanemarivo da Windows 11 operativni sustav koristi Intelovu tehnologiju pod nazivom Thread Director, a radi se o obliku mikrokontrolera koji optimizira i usmjerava rad procesora.

Ovu tehnologiju Windowsi 11 su u potpunosti usvojili, dok kod Windowsa 10 to nije slučaj i zaista je pitanje kako bi isto testiranje izgledalo na Intelovim procesorima nove generacije. Treba reći i kako su Intelovi procesori Alder Lake generacije u trenutku provođenja testiranja bili dostupni samo putem prednarudžbe, ali u narednom vremenu će se i na njima sigurno provesti testiranja dvaju operativnih sustava i njihova upotreba vjerojatno će značiti veće razlike u radu i produktivnosti.

Iz svega viđenog, trebaju li korisnici napraviti nadogradnju na Windows 11?Gledamo li rad i produktivnost računala kao kategorije koje bi trebale biti osnova utvrđivanja razlike dvaju operativnih sustava, prilično je jasno da se u tom kontekstu ništa značajno nije dogodilo. Mala prednost Windowsa 11 nad Windowsima 10 koja u testiranjima iznosi 2 do 3 posto zanemariva je i trenutno bolji rad i produktivnost računala zaista nisu presudni faktori. Prije bi se moglo reći da su za prelazak na Windowse 11 mnogo značajniji faktori nove značajke korisničkog sučelja i njegov redizajn.

Ono što se sigurno može najaviti je buduća razlika u efikasnosti procesora na Windowsima, a to će postati najvažniji faktor kad su u pitanju produktivnost i rad.

S nestrpljenjem se čeka dolazak Intelove Alder Lake generacije procesora i sigurni smo kako je cjelovito korištenje spomenutog Thread Directora na Windowsima 11 potencijalna točka na kojoj se u narednom vremenu lomi trenutna neznatna razlika u radu dvaju operativnih sustava. AMD će također imati nešto za reći kad su u pitanju nove generacije i modeli njegovih procesora pa već u narednoj godini možemo očekivati produbljivanje razlike između Windowsa 10 i Windowsa 11 koje nadilazi trenutne značajke korisničkog sučelja i estetike.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top