Korisnik ste Windowsa 10 i razmišljate o nadogradnji na Windowse 11? Ovo su neke od stvari na koje će biti najteža prilagodba

korisnik-ste-windowsa-10-i-razmisljate-o-nadogradnji-na-windowse-11?-ovo-su-neke-od-stvari-na-koje-ce-biti-najteza-prilagodba

Iskusni korisnici Windowsa koji prate izlaske novih edicija operativnog sustava svjesni su činjenice kako se tijekom godina može primijetiti postojanje uzorka. On nam pokazuje kako svaki drugi izlazak nove inačice Windows operativnog sustava ima probleme i poteškoće uz koje se često nadovezuje vidljivo nezadovoljstvo korisnika s nekim segmentima.

Krenemo li nekim kronološkim redom, možemo reći kako su Windowsi 95 bio prilično dobar operativni sustav, Windows 98 baš i nije, Windows 98 SE ponudio je bolje iskustvo, Windows ME nije bio dobar, Windows XP bio je sjajan, Windows Vista bio je loš, Windows 7 donio je sjajno korisničko iskustvo, a Windows 8 imao je svojih poteškoća.

Ovo razmatranje je samo iskaz osobnog mišljenja i praćenja navoda od strane stručne kritike koja radi rangiranja Microsoftovih operativnih sustava.

Stali smo bili na Windows 10 operativnom sustavu koji je vrlo dobro prošao kod kritike i može se reći kako je ponudio kvalitetno korisničko iskustvo. Sada je na redu Windows 11 i potrebno je ipak duže vremensko razdoblje kako bi mogli vidjeti koje su njegove prednosti i mane te hoće li se spomenuti uzorak nastaviti u istom smjeru.

Microsoft je s Windowsima 11 htio omogućiti bolje, prohodnije, korisničko iskustvo, a sve je to uvjetovalo brojne promjene u dizajnu i određenim aspektima sučelja.

Korisnicima koji su još uvijek ostali pri korištenju Windowsa 10 potrebne su informacije o funkcionalnosti novog operativnog sustava. Kad se jednom naviknete na Windowse 10 te ste u potpunosti usvojili način njihovog funkcioniranja, prijelaz na Windowse 11 morao bi ponuditi isto iskustvo, ako ne i mnogo bolje.

U ovom trenutku je potrebno biti realan i reći kako postoje elementi Windowsa 11 koji ni približno nisu isti na Windowsima 10. Ne treba ih se nužno gledati kao pogreške ili promašaje jer su viđenja novih značajki različita, no svi korisnici koji žele napraviti nadogradnju moraju ih biti svjesni.

PROMJENA ZADANOG WEB PREGLEDNIKA

Microsoft želi da svi koriste Edge web preglednik. Gašenje Internet Explorera bilo je samo najava tranzicije na Edge, ali nije se baš očekivalo da će Windowsi 11 u tolikoj mjeri zakomplicirati situaciju. Ovime se ne želi reći da je Edge loš web preglednik. Upravo suprotno. On postaje ozbiljna prijetnja drugim web preglednicima na tržištu i Microsoft kontinuirano unosi nove i korisne značajke u njegov sustav.

Problem je što će promjena zadanog web preglednika umjesto Edgea za korisnike Windowsa 10 biti nešto neviđeno. U Windowsima 10 zadani se web preglednik mijenja nakon par klikova, ali na Windowsima 11 ta postavka razdijeljena je u niz detalja i sekcija koje su dovoljno komplicirane da jednostavno odbiju korisnike od namjere da se zadane postavke promijene.

ROK ZA VRAĆENJE NA WINDOWS 10 TRAJE SAMO 10 DANA

Odlučili ste se na nadogradnju na Windowse 11, shvatili ste da to nije za vas i želite se vratiti na Windowse 10?

Dobro pripazite jer imate rok od samo 10 dana da to napravite. On se može produžiti na 60 dana, no u tom slučaju morate mijenjati postavke putem različitih alata i radi se o previše kompliciranom postupku.

WINDOWS 11 NE DOPUŠTA KORIŠTENJE LOKALNOG RAČUNA ZA INCIJALNE POSTAVKE

Neki od korisnika uvijek žele odraditi postavke Windowsa na svoj način. Možda se ne žele registrirati i prijaviti svaki put kad žele koristiti svoje računalo. Možda ne žele imati stalnu povezanost s mrežom ili da Microsoft putem oblaka uređuje doslovno svaku aktivnost.

Kod Windowsa 11 se, u svakom slučaju, na ovakve izmjene postavki ne može računati. Na Windowsima 10 je do navedenih postavki bilo otežano doći, no ipak su se mogle promijeniti. Windowsi 11 nažalost ne dopuštaju da se napravi lokalni račun.

„OPEN FILE LOCATION“ OPCIJA VIŠE NE POSTOJI

U Windowsima 10 je prilikom klika desnom tipkom miša postojala opcija unutar kontekstualnog izbornika pod nazivom „Open file location“. Radilo se o vrlo brzoj i produktivnoj opciji koja bi korisnika smjestila u mapu gdje se nalazi određena datoteka. Ona je posebno bila korisna kad bi se unutar Windowsa htjeli smjestiti u mapu datoteke koju smo pronašli putem pretraživanja i u tom slučaju bi kliknuli desnom tipkom miša na datoteku, odabrali „Open file location“ i smjestili se u mapu gdje se ona nalazi.

Windowsi 11 više nemaju ovaj izbornik i to će sigurno iznenaditi korisnike Windowsa 10.

PITANJE CONTROL PANELA JOŠ NIJE RIJEŠENO

Frustrirajuće zvuči činjenica da se na Windowsima 11 dobar dio istih postavki nalazi na sučelju Control Panela te „Settings“ izbornika. Iako Microsoft ide u smjeru reduciranja postavki i njihovih uklanjanja iz Control Panela sa zadnjim ažuriranjem, postojanje istih postavki na dvama mjestima još uvijek nije riješeno na Windowsima 11.

„SHOW MORE OPTIONS“ OPCIJA KOD KONTEKSTUALNOG IZBORNIKA

Korisnicima Windowsa 10 obični desni klik mišem bit će velika promjena. To nije samo zbog nedostatka „Open file location“ opcije, već i zbog dodatka „Show more options“ opcije. S njom se produžilo vrijeme dolaska do određenih naredbi koje su na Windowsima 10 bile odmah dostupne poslije klika desnom tipkom miša i ovo iskustvo može također biti frustrirajuće.

NEMA VIŠE TRAKE ZA PRETRAŽIVANJE NA TRACI ZADATAKA

Na Windowsima 10 traka za pretraživanje dio je trake zadataka. Mnoge će šokirati činjenica da na Windowsima 11 nje više nema.

Zaista se može reći da je ovaj potez Microsofta išao u potpuno suprotnom smjeru u odnosu na proklamirano „user-friendly“ iskustvo Windowsa 11.

Traka za pretraživanje pomaknuta je na Windowsima 11 unutar Start izbornika. Iako na traci zadataka postoji ikona povećala putem koje se pretraživanje radi unutar novog prozora, čini se da ova izmjena neće baš dobro sjesti korisnicima koji mogu fluidno raditi pretraživanja na Windowsima 10.

NEJASNOĆE OKO HARDVERSKE KOMPATIBILNOSTI

Još otkad je najavljen izlazak Windowsa 11 svjedočimo velikoj količini nejasnih i nespretno proslijeđenih informacija u vezi potrebnih hardverskih specifikacija za novi operativni sustav.

S vremenom one su definirane i PC Health Check aplikacija korisni je alat za utvrđivanje kompatibilnosti korištenog računala za nadogradnju, no dobiva se dojam da su zahtjevi vrlo strogi i da će dio korisnika zanemariti nadogradnju zbog dodatnih troškova ili nužnosti kupovine novog računala.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top