Skip to content

Microsoft animira korisnike s novom tablicom usporedbe Windowsa 10 i 11!

microsoft-animira-korisnike-s-novom-tablicom-usporedbe-windowsa-10-i-11!

Korisnici Windowsa 10 polako se pripremaju za sljedeću godinu kada prestaje podrška za njihov operativni sustav i već je potrebno razmišljati o nadolazećim planovima.

Microsoft će, po svemu sudeći, omogućiti opciju daljnjeg korištenja Windowsa 10 uz pretplatu, no samo se radi o sigurnosnoj podršci koja će trajati tri godine i unutar istog perioda korisnici neće dobivati nikakve nove značajke.

Druga opcija je, naravno, prelazak na Windowse 11, ali ovdje očito postoji manjak povjerenja kod korisnika jer novi operativni sustav nije stekao popularnost kakvoj se Microsoft nadao.

Iz tog razloga Microsoft je nedavno napravio još korak dalje u promociji i predstavio tablicu usporedbe Windowsa 10 i 11 na svojoj službenoj web stranici.

windows 10 kraj podrške

Pokrenuta nova web stranica

Microsoft je u zadnjih par tjedana iznimno aktivan kad se radi o promociji Windowsa 11 i prije razmatranja spomenute tablice usporedbe dvaju operativnih sustava potrebno je navesti da je došlo do ažuriranja službene stranice za podršku korisnicima.

Njen izgled možete vidjeti na sljedećoj poveznici gdje se dobivaju vrlo detaljne informacije o kraju podrške za stare verzije Windowsa (poput Windowsa 7 i Windowsa 8.1) koja je stupila na snagu još u siječnju prošle godine.

Na istoj stranici sada je ipak drugi fokus, a radi se o Windowsima 10 i skorom završetku njihove podrške te po pitanju toga zaista možete dobiti mnogo informacija.

Stranica je podijeljena u tri taba (Windows 7, Windows 8.1 te Windows 10), a u nastavku dostupan je niz poveznica gdje korisnici mogu više naučiti o Windowsima 11 i njegovim značajkama, usporediti Windowse 10 s novim operativnim sustavom, pronaći savjete za kupnju novog laptopa, naučiti kako prenijeti podatke s Windowsa 10 na Windowse 11 te na kraju posjetiti Microsoft Store kako bi pronašli Windows 11 uređaje.

Na kraju stranice nalaze si tzv. FAQ sekcija s odgovorima na najčešće postavljena pitanja korisnika. Ovdje se mogu pronaći razne teme: nadogradnja na Windowse 11, izbor prave edicije Windowsa, instalacija, specifikacije itd.

Unutar iste sekcije također se nalazi „Extended Security Program“ izbornik koji se po prvi puta nudi običnim korisnicima za Windowse 10, no još uvijek se očekuju konkretne informacije o cijeni pretplate.

Problemi za Microsoft

Microsoft trenutno ima probleme s Windowsima 11 jer novi operativni sustav jednostavno nije zaživio i čak postoje neke informacije kako sve veći broj ljudi ponovno radi prelaske na Windowse 10.

Pokušane su razne metode animiranja pa je tako Microsoft napravio video o postupku nadogradnje na Windowse 11, a obavijesti o prelasku na novi operativni sustav postale su sve učestalije unutar Windowsa 10.

Nova strategija tvrtke je kako bi korisnicima trebalo predočiti koje su sve konkretne razlike između Windowsa 10 i 11 pa sada svjedočimo novoj tablici usporedbe.

windows 11 vs windows 10

Usporedba Windowsa 10 i 11

Nova Microsoftova tablica usporedbe dostupna je na sljedećoj poveznici. S njom Microsoft želi pokazati korisnicima gdje se točno ocrtava razlika između Windowsa 10 i 11 te u kojim segmentima novi operativni sustav ima prednosti i napredne značajke.

Treba se priznati da je popis zaista detaljan i širok, a korisnici pomoću njega mogu steći dublji uvid u razlike među dvjema operativnim sustavima. Navedene su sve moguće značajke koje su prisutne samo kod Windowsa 11 te one idu od novih AI značajki, widgeta, pametnih preporuka u File Exploreru i Start izborniku do kasnijih stavki kao što su Dynamic Lighting, Windows Studio Effects ili Auto HDR.

Naravno, dio značajki egzistira kod oba operativna sustava, no u tablici je precizno navedeno po čemu se one ipak izdvajaju na Windowsima 11 i koje još dodatke imaju.

Unsplash License

Pokušava se uloviti zadnji vlak

Taktika koja se krije iza prikaza tablice usporedbi slična je kao i kod Microsoftovog videa koji smo spomenuli.

Korisnicima se želi pokazati kako su Windowsi 11 praktičniji, napredniji i bolji od Windowsa 10. Microsoft zapravo želi demonstrirati kako korisnici još uvijek nisu svjesni mogućnosti koje ima novi operativni sustav te da ga je samo potrebno isprobati kako bi se dobila ideja o novom i boljem načinu rada koji pruža.

Ovdje se mora priznati kako stvari ipak nisu toliko jednostavne. Stagnacija Windowsa 11 i njihov pad mnogo je složeniji problem koji nadilazi ponuđeno rješenje kako ih je „samo potrebno isprobati“.

Možemo za primjer podsjetiti da stroge specifikacije za Windowse 11 traže značajne hardverske nadogradnje za korisnike starijih računala. U cijelom nizu problema i nedorečenosti, novi koji se pojavio u zadnje vrijeme je cjelokupna prezentacija Microsoft Copilot alata gdje se počinju razmatrati pitanja privatnosti o kojima se, čini nam se, uopće nije razmišljalo.

microsoft hq

Kratak rok za djelovanje

Možemo zaključiti kako je Microsoftu ostalo još nešto više od godinu dana kako bi uvjerio korisnike da je nužno napraviti skok s Windowsa 10 na Windowse 11.

Teško je reći hoće li mu to poći za rukom jer se listopad 2025. godine polako bliži, a povjerenje koje korisnici imaju u Windowse 11 opada iz mjeseca u mjesec.

Tablica s usporedbom značajki među dvjema operativnim sustavima možda predstavlja dobru ideju jer je na taj način moguće izdvojiti nove i napredne značajke kod Windowsa 11, no pitanje ostaje može li to natjerati veliki broj korisnika na nadogradnju.

I dalje kao veliki (možda i najveći) problem ostaju zahtjevne tehničke specifikacije za Windowse 11 koje su isključile veliki broj računala pa nekako vjerujemo da rješavanje tog problema i usvajanje malo drugačijih kriterija ipak može dati bolje rezultate. Na Microsoftu ostaje razmatranje svih nedostataka novog operativnog sustava kojih su i sami svjesni u tvrtki te izrada novog plana koji će ipak nešto mnogo konkretnije morati ponuditi korisnicima.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept