Skip to content

Microsoft je odlučio: „Recall“ će biti opcionalna značajka

microsoft-je-odlucio:-„recall“-ce-biti-opcionalna-znacajka

Copilot+ računala će ipak nuditi izbor kod korištenja nove AI opcije

Nastavno na članak koji smo donijeli krajem svibnja, u kojem smo pisali kako je Microsoft najavio dolazak novih Copilot+ računala s integriranom umjetnom inteligencijom i nekoliko novih dodatnih funkcija, uključujući i „Recall“ – funkciju koja će snimati sve što korisnik radi na svom računalu uključujući i aktivnosti unutar aplikacija, komunikaciju u online sastancima i posjećene web stranice, a sve kako bi omogućili korisnicima sustava Windows 11 da pretražuju svoje prošle aktivnosti na računalu te im pružili mogućnost povrata određenih podataka.

Sada se tvrtka malo povlači i najavljuje kako će ta funkcija ipak biti opcionalna. Uz računala koja bi uskoro trebala biti puštena u prodaju od strane nekoliko proizvođača, uključujući Acer, Asus i HP, Microsoft je u petak objavio da su donijeli novu odluku o funkciji „Recall“ u „preview“ verziji.  Prvobitno je planirano da ta funkcija bude omogućena po „defaultu“, što otežava situaciju korisnicima koji ju ne žele koristiti . Brojni pojedinci i tvrtke su se „pobunili“ protiv ove funkcije ili značajke, kako ju već nazvali, upozoravajući potrošače na potencijalnu ugrozu njihovih osobnih podataka.

špijuniranje na internetu

„Recall“ naime snima fotografije zaslona te onoga što radite na računalu u redovitim razmacima, a iz Microsofta tvrde kako se te slike sigurno pohranjuju, ali neki sigurnosni stručnjaci su otkrili da to ipak nije slučaj. Kao odgovor na to, iz Microsofta su poručili: “Lansiramo Recall u beta verziji na Copilot+ računalima – kako bi kupcima pružili mogućnost da se rano upoznaju s funkcijom i odluče hoće li je koristiti ili ne, kako bi nam dali priliku da učimo iz stvarnih scenarija koje kupci i Windows zajednica smatraju najkorisnijima.”

U nastojanju da povrate povjerenje svojih korisnika, tvrtka sada čini „Recall“ opcionalnom funkcijom, što svakako pozdravljamo. Tijekom procesa postavljanja vašeg novog računala, morat ćete ju omogućiti. Ako to ne učinite, nećete imati pristup funkcijama „Recall-a“, ali ta značajka također neće snimati ono što radite na svom računalu. Baš kako bi i trebalo biti.

Microsoft također uvodi još jedan zahtjev za omogućavanje funkcije Recall. Da biste ju koristili, morat ćete omogućiti i koristiti funkciju „Windows Hello“ koja koristi prepoznavanje lica za prijavu na računalo. Windows Hello će također igrati važnu ulogu u dešifriranju snimljenih slika, zajedno s Microsoft Plutonom, Microsoftovim security procesorom.

Budući da još uvijek nije krenula isporuka Copilot+ računala, sva bi trebala biti ažurirana prije same isporuke, tako da bi svi korisnici trebali biti upućeni na postavljanje Windows Hello-a i nastavno na to imali mogućnost odobriti uporabu funkcije „Recall“ prilikom postavljanja svog novog računala. Ili ne.

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept