Microsoftove namjere u vezi Control Panela su jasne. S novim ažuriranjem Windowsa 11 reduciran je dio njegovih funkcija!

microsoftove-namjere-u-vezi-control-panela-su-jasne.-s-novim-azuriranjem-windowsa-11-reduciran-je-dio-njegovih-funkcija!

Funkcija Control Panela (Upravljačke ploče) je odavno svima poznata jer je dio korisničkog iskustva u Windowsima već dugi niz godina.

Control Panel je komponenta Microsoftovih Windowsa koja pruža mogućnost pregleda i promjena postavki sustava. Sastoji se od niza izbornika pomoću kojih se mogu mijenjati postavke vezane uz, primjerice, dodavanje ili uklanjanje hardvera i softvera, kontroliranje korisničkih računa, uređivanje opcija dostupnosti ili pristupanje postavkama mreže.

Pitanje o svrsi Control Panela bilo je već aktualno prilikom izlaska Windowsa 10. Postavljalo se logično pitanje koja je njegova funkcija ako paralelno postoji „Settings“ izbornik.

Postojanje Control Panela i „Settings“ izbornika činilo se kao ponavljanje dvije iste stvari, no njihova slična uloga i održavanje istih opcija i gumbova na dva mjesta ima svoju funkciju.

S Windowsima 8 Microsoft je htio napraviti operativni sustav koji će raditi na tabletima i PC računalima, a od korisnika na tabletima očekivalo se da rade sve iz Start izbornika. Kod PC korisnika očekivalo se da sve radnje obavljaju na radnoj površini računala. Rezultat toga bio je nešto drugačiji pristup postavkama sustava kod obje vrste uređaja.

Control Panel je tada prikazivao iste konfiguracijske postavke koje su bile dostupne na Windowsima 7, a „Settings“ izbornik prikazivao je podskup tih postavki i bio je dizajniran kako bi se koristio na tabletima i ostalim uređajima na dodir.

Iz tih je razloga Windows 8 sučelje djelovalo pomalo konfuzno te je glavni zadatak Windowsa 10, kao tadašnjeg nadolazećeg operativnog sustava, bio stvaranje sučelja koje bi jednako dobro trebalo raditi na PC računalima i ostalim uređajima.

U početku se činilo kako će Microsoft napustiti dvojnost Control Panela i „Settings“ izbornika i postaviti jedinstveno sučelje iz kojeg bi se moglo pristupati postavkama sustava. Zašto se to nije dogodilo?

Razlozi prvenstveno leže u nužnosti kompatibilnosti s ranijim inačicama sustava.

„Settings“ izbornik na Windowsima 10 dizajniran je u „touch-friendly“ sučelju i uključuje većinu konfiguracijskih postavki.

Control Panel je sužen, ima samo jedan dio postavki i zadataka te je na kraju zadržan kako bi se održala kompatibilnost među sustavima.

Tijekom zadnjih godina Microsoft je sve više dijelova Control Panela prebacivao u „Settings“ izbornik i navedena tranzicija stala je nakon Windows 10 May 2020 ažuriranja.

S dolaskom Windowsa 11 stvari su se ponovno ubrzalePrilično je jasno koje su Microsoftove namjere s Control Panelom u ovom trenutku.

Unutar Control Panela žele se maknuti dijelovi i zadaci čije obavljanje je omogućeno pod „Settings“ izbornikom.

Počevši s Windows 11 verzijom 22H2, pokušaj da se klikne na izbornik „Programs & features„ unutar Control Panela automatski će korisnika preusmjeriti na „Settings“ izbornik“.

Zasad je Control Panel sigurno dio Windowsa 11 i ovdje se zapravo radi o mogućnosti koja je u fazi testiranja te je bila spomenuta još u rujnu 2020. godine. Microsoft već godinu dana testira ovu značajku kako bi korisnici mogli biti preusmjereni u ispravnu sekciju „Settings“ izbornika.

„Programs & features“ izbornik jednostavno je premješten u „Apps & Features“ sekciju u „Settings“ izborniku i ima identične funkcije.

Dodatno je napravljena promjena i kod „Windows Updates“ izbornika u Control Panelu koji se prebacio u novu sekciju unutar „Settings“ izbornika pod nazivom „Uninstall Updates“.

Zapravo se dogodilo da je moguće deinstalirati Windows ažuriranje bez odlaska u Control Panel.

Opcija za napredno dijeljenje poznata kao „Advanced sharing“ također se našla u „Settings“ izborniku unutar „Advanced Network Settings“ opcije.

Kad se obje komponente usporede na Windowsima 11, ispada kako „Settings“ izbornik ima naprednije mogućnosti postavki u odnosu na Control Panel. Mnogima će se to svidjeti, ali nekima koji su navikli na Control Panel vjerojatno će trebati nešto vremena na prilagodbu.

Pošto se o nužnoj izmjeni Control Panela govori još od 2015. godine kad su izašli Windowsi 10, s pravom se svaki Windows korisnik može pitati zašto ovo pitanje još uvijek nije riješeno. Prošlo je dugih šest godina od izlaska Windowsa 10, a Microsoft je u drugom kvartalu ove godine ostvario povećanje prihoda od 21 posto u odnosu na prošlu godinu.

Iako je ostvario nevjerojatne zarade, Microsoft i dalje „vuče“ Control Panel i „Settings“ izbornik i stvara zbunjenost kod korisnika jer se s pravom pitaju zašto još uvijek ovo, može se slobodno reći dupliranje sadržaja, i dalje nije riješeno.

„Settings“ izbornik trebao je biti središnje mjesto za postavke na Windowsima 11, no još uvijek se jedan dio zadataka odrađuje iz Control Panela.

Mnoge su značajke Windowsa 11 dobile potpuni redizajn i njihove izmijenjene funkcije bile su sastavni dio rasprava prije izlaska na tržište, ali sve je to zaobišlo već prolongirano pitanje funkcije Control Panela.

Microsoft je opisao zadnje promjene kao napor da se postavke iz Control Panela prebace u „Settings“ izbornik.

Ove pokušaje Microsofta svakako treba cijeniti i tek ćemo vidjeti koliko će se Control Panel „ogoliti“ s novim Windows 11 ažuriranjima, ali ostaje činjenica kako je njegovo sučelje podsjetnik na starije inačice operativnog sustava i estetski doista izgleda neusklađeno s operativnim sustavom nove generacije.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top