Skip to content

Na neke Apple Intelligence mogućnosti čekati će se i nakon 2024

na-neke-apple-intelligence-mogucnosti-cekati-ce-se-i-nakon-2024

WWDC 2024 je iza nas i nestrpljivo se očekuje najavljeni roll-out u jesen 2024.

Sada je već jasno. Apple će si uzeti vremena prije nego sve najavljene značajke učini dostupnima. WWDC 2024. i tjedan kada je Appleovo sjedište bilo žarište aktivnosti i raznih radionica je iza nas. Za one koji nisu pratili tehnološke vijesti, glavna zvijezda „keynotea“ koji se bavio Appleovim planovima za budućnost bila je „Apple Intelligence“, Appleov odgovor na konkurencijske usluge poput Microsoftovog Copilota.

Tvrtka je pokazala mnoštvo zanimljivih funkcija koje će sa sobom sve to donijeti, ali ne očekujte da ćete se tako skoro „igrati“ sa svim time.  Naime, neke od značajki neće biti dostupne do 2025. godine, a pitanje je kako će sve to izgledati u Hrvatskoj. O tome više drugi puta.

Apple Intelligence

„Loše“ vijesti su stigle od Marka Gurmana iz Bloomberga, čovjeka koji jako često dobro predviđa događanja vezana uz tvrtku Apple. Ovaj put, rasprava je išla u smjeru vremenske crte –  kada možemo očekivati uvođenje svih funkcija Apple Intelligence-a i zaključak je da će vjerojatno biti sporije nego što bi željeli. Razlog tome je što Apple ne želi žuriti s „roll-outom“ svog AI-a i žele si uzeti dovoljno vremena da „ispeglaju“ sve moguće probleme i razviju funkcije za druge jezike osim američkog engleskog.

Apple Intelligence će i dalje ići „live“ u jesen 2024., ali definitivno neće sadržavati sve funkcije najavljene na WWDC-u 2024. Stoga, kada određene stvari postanu dostupne, doći će s oznakom “Preview” kako bi se označilo da je određena funkcija još uvijek u fazi razvoja. Neke od glavnih funkcija koje će nedostajati u startu imaju veze sa Siri i njenom integracijom s uređajem, semantičkim indeksiranjem, omogućavanjem AI-ju da kontrolira vaš uređaj i slično. Ove funkcije bi trebale postati dostupne 2025.

Svakako, Apple Intelligence neće biti potpuno bez stvari s kojima se možete „igrati“ nakon puštanja u rad. Ono što je sigurno je da ćemo vidjeti novi UI za Siri, novu funkciju “Type to Siri” koja vam omogućava korištenje tipkovnice umjesto glasa za bolje razumijevanje onoga što se govori bez obzira na greške u govoru. Stoga možemo reći da Apple korisnici koje ovo zanima se imaju čemu veseliti ove godine kada sve „proradi“. Ostaje nam za vidjeti kada i u kolikoj mjeri ćemo to moći koristiti unutar EU, odnosno u Hrvatskoj.

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept