Najbolji besplatan i korisni softver u 2024

najbolji-besplatan-i-korisni-softver-u-2024

Neovisno o tome koristite li Windowse, macOS ili Linux, vaše računalo će po pitanju softvera uvijek imati nedostatke u nekim područjima. Ponekad čak i postojeći operativni sustavi imaju alate s kojima se mogu vršiti određene funkcije, ali postoje mnogo bolja rješenja kod drugih, takozvanih “third-party” softvera, koji su kvalitetniji i pokrivaju više detalja u pojedinom području.

Postoje softveri treće strane koje bi trebao imati svaki prosječni korisnik računala jer se izvrsno nadopunjuju s operativnim sustavom i donose nove detalje i funkcije radi kojih su iznimno korisni u brojnim situacijama.

U nastavku donosimo popis nekih od najzanimljivijih softvera treće strane s kratkim opisom njihova rada.

HWiNFO

HWiNFO

Praćenje stanja svog računala jedna je od navika koju bi svaki korisnik trebao usvojiti, samo ponekad možda nije jasno kako se to radi jer zvuči komplicirano i prva asocijacija na to su brojna iščitavanja složenih oznaka i vrijednosti koje možda ne razumijemo.

Kad govorimo o hardveru računala, slične provjere mogu biti vrlo lake ako se koristi softver pod nazivom HWiNFO.

Pomoću njega možete pratiti kompletan rad vašeg hardvera, verificirati hardverske dijelove koje koristite te dobiti mnogo detalja o njima.

Njegovo sučelje isprva možda djeluje zbunjujuće, no nakon kratkog vremena vidjet ćete da se radi o sjajnom softveru s kojim začas možete provjeriti vrijednosti kao što su temperature komponenti, radne taktove i ostalo.

Korisno je spomenuti kako je za ovaj softver izvrsna alternativa i HWMonitor.

CCleaner

CCleaner

Govorimo li o softverskoj optimizaciji računala, odmah se može spomenuti CCleaner.

Iako se CCleaner dijelu korisnika ne sviđa, radi se o softveru koji je već godinama prisutan te je u kategoriji besplatnih definitivno onaj koji u ponudi ima najviše alata za optimizaciju. Postoji i verzija koja se plaća te s njom dobivate zaštitu u stvarnom vremenu te  mogućnost čišćenja sustava prema rasporedu, no besplatna je sasvim dovoljna jer pokriva sve ono najvažnije: uklanjanje privremenih (temporary) datoteka, uklanjanje cachea web preglednika, uklanjanje neželjenih kolačića i još mnogo toga.

CCleaner pomoći će da rad vašeg računala bude bolji te će optimizirati rad mnogih važnih softvera.

Revo Uninstaller

Revo Uninstaller

Brisanje i uklanjanje softvera s računala uvijek je poželjna radnja. Zadani programi koji to obavljaju na Windowsima, macOS-u ili Linuxu mogu biti dobri, no jedan drugi softver ipak ima „user-friendly“ sučelje i temeljitiji je kod sličnih postupaka.

Revo Uninstaller pomoći će u svakoj situaciji kada želite ukloniti neželjeni softver s računala. Također će temeljito počistiti sve preostale mape i dijelove registryja koje zadani programi za brisanje mogu zapostaviti.

Softver je vrlo lako koristiti. Samo ga preuzmite, pokrenite i odmah će se pred vama pojaviti popis svih instaliranih programa na vašem računalu. Jednostavno kliknite na određeni kojeg želite izbrisati i postupak je gotov.

Također se može spomenuti da Revo Uninstaller dolazi u paketu s još nekoliko alata za čišćenje kako bi još bolje optimizirali svoje računalo.

Ninite

Ninite

Upravljanje svim instaliranim aplikacijama i njihovo ažuriranje je postupak koji sigurno zahtijeva dosta provedenog vremena za računalom. Trebali bi kao korisnik točno znati koje sve aplikacije imate na svom računalu te redovito paziti na njihovo održavanje.

Sve ovo umjesto vas može raditi softver pod nazivom Ninite. Radi se o jednostavnom alatu koji se brine o tome da su sve instalirane aplikacije na vašem računalu ažurirane s najnovijom verzijom.

Ono što je sjajno kod Ninitea je činjenica što je besplatan te će se pobrinuti za sve stvari kod pozadinskog rada aplikacija.

VLC Media Player

VLC

Zaboravite na zadane media playere jer su kod njih poteškoće s otvaranjem datoteka mnogo češće i nerijetko se događa da kod nekih situacija morate preuzimati codec kako bi uopće mogli otvoriti sadržaj.

Takve situacije sigurno nećete imati kod VLC-a koji je besplatni media player te otvara sve moguće audio i video datoteke.

Kompatibilan je s Androidom, Windowsima, macOS-om i Linuxom, nema oglase, spywarea ili praćenja te predstavlja sjajan dodatak za vaše računalo.

Brave

Kad govorimo o privatnosti i sigurnosti web preglednika, moramo izdvojiti Brave. On će za vas automatski blokirati oglase i trackere, ima ugrađen VPN te nudi najviše standarde privatnog pretraživanja interneta.

Ono što je jako bitno je njegova mogućnost unosa bookmarksa i lozinki iz ostalih web preglednika tako da je prebacivanje iznimno jednostavno.

Brave ima vrlo impresivne modalitete prilagodbe te značajke privatnosti koje razinom sigurnosti nadmašuju sve ostale web preglednike koji su vam u ponudi.

Želite li u pojedinim situacijama imati najvišu razinu zaštite na internetu, uvijek imajte instaliran Brave web preglednik.

Softveri koje smo naveli izvrstan su dodatak svakom operativnom sustavu jer se kvalitetom svojih funkcija ističu u specifičnom području te ostali zadani softveri kod mnogih operativnih sustava jednostavno nemaju toliku dubinu i detalje.

Neovisno o tome ako ste kupili novo računalo ili ako postojeće koristite određeno vrijeme, ove je softvere uvijek dobro imati instalirane. Svaki od njih donosi specifičnu vrijednost koja se ne može nadomjestiti, a njihovim korištenjem podižete kvalitetu rada na računalu i, ono što je najvažnije, produljujete rok korištenja svog računala pošto praksa njihove učestale upotrebe ujedno znači i veću brigu o njegovom ukupnom stanju.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top