Najbolji programi za pokazivanje informacija sustava na Windows računalima!

najbolji-programi-za-pokazivanje-informacija-sustava-na-windows-racunalima!

Dobivanje svih mogućih informacija o hardveru i softveru računala ponekad je neophodno. Ako ste nedavno skupili ili sklopili računalo ili ste dobili pristup nepoznatom računalu, sigurno ćete željeti znati njegove pojedinosti. Za ovu namjenu trebat će vam što bolji program za prikazivanje informacija sustava računala.

Poznavanje specifikacija sustava računala kojeg trenutno posjedujete imperativ je kada kupujete novo računalo, nadograđujete svoj trenutni hardver ili softver i dok uspoređujete performanse dvaju različitih računala. Najbolji programi za ovakvu namjenu stižu u nastavku!

Što su točno informacije sustava računala?Softver za informacije o sustavu ili softver za informacije o računalu alat je koji vam govori detaljne specifikacije vašeg računala. Dobar alat za informacije o sustavu govori vam sve, od upotrebe radne memorije i resursa procesora do vrste grafičke memorije koju imate i tako dalje.

Štoviše, takvi se alati također mogu koristiti za mjerenje opterećenja procesora tijekom pokretanja određene aplikacije, uspoređujući radno opterećenje dviju različitih aplikacija i puno drugih stvari.

Sada kada smo riješili tehnikalije, bacimo se na glavnu stvar!

Speccy Plusevi:

Speccy ima čist izgled i nudi sve informacije u lako razumljivom formatuPrikazuje detaljne informacije kao što su temperatura jezgre CPU-a, brzina takta i još mnogo togaSoftver vam omogućuje da napravite snimku specifikacija u stvarnom vremenu kao što je korištenje procesora, itd.Minusi:

Nadgledanje performansi CPU-a i GPU-a u stvarnom vremenu je nezgrapno, jer se svaki od njih nalazi na drugoj karticiIzvješća su prevelika za čitanje, ne postoji mogućnost dobivanja izvješća o jednoj komponenti

Speccy je popularan alat za informacije o sustavu, vjerojatno jedan od najboljih. Prozor alata sastoji se od dva dijela. Uz to, sadrži čist izgled i informacije o svim komponentama sustava uključujući matičnu ploču, CPU, RAM, grafiku, pohranu itd. u desnom stupcu i njihove detaljne informacije u lijevom.

Speccy prikazuje informacije o CPU-u i grafičkoj kartici u stvarnom vremenu, kao što su temperatura jezgre CPU-a, dostupna memorija itd. s elegantnim animacijama. Ne možete pročitati sve informacije u stvarnom vremenu odjednom, što je pomalo razočaravajuće. Također, generirana izvješća su prevelika da bi se po njima moglo kopati, kako bi se pronašle potrebne informacije.

Everest Home Edition Plusevi:

Everest Home Edition ima sučelje slično starom Windows operativnom sustavuIzbornik je jednostavan za navigacijuDetaljne informacije o povezanim perifernim uređajimaMinusi:

Informacije o GPU-u i upravljačkim programima nisu dostupneSpecifikacije o matičnoj ploči također nisu dostupne

Everest Home Edition također dolazi u Zip paketu, tako da ovaj zgodan alat možete spremiti u oblak i ponijeti sa sobom. Alat za informacije o sustavu ima jednostavan dizajn ikona i izbornik.

Neki od pod-izbornika, poput OpenGL-a i perifernih uređaja, prilično su detaljni dok je teško otkriti koju grafičku karticu koristi računalo.  Sučelje postaje malo pretrpano ako otvorite previše nekoliko kartica odjednom. Sve u svemu, Everest Home Edition je dovoljno dobar softver za evidenciju informacija o računalu koje koristite.

Wise System Monitor Plusevi:

Wise System Monitor prikazuje informacije o hardveru i aplikaciji u stvarnom vremenuPrikazuje sve procese koji se izvode u pozadini vašeg sustavaSučelje je vrlo čisto i lako razumljivoMinusi:

Informacije o sustavu na kartici hardvera su manje detaljneSpecifikacije GPU-a, uključujući njegovu dostupnu memoriju, nisu dostupne

Wise System Monitor je računalni informacijski softver koji može lako pratiti pozadinske aplikacije. Ovaj alat dijeli informacije o sustavu u tri dijela, odnosno, Procesni Monitor, Hardverski Monitor i Operativni sustav.

Na kartici “Nadzor procesa” možete pratiti sve zadatke koji se izvode u pozadini. Na kartici “Hardverski monitor” možete provjeriti većinu specifikacija vašeg sustava. Većinu, zato što neke informacije, kao što su informacije o grafičkoj kartici, ovaj softver ne prikazuje. Wise System Monitor kompatibilan je sa sustavima Windows 7, 8 i 10.

HWiNFOPlusevi:

HWiNFRO pruža detaljne informacije vezane uz procesor i grafičku karticu računalaPruža detaljne specifikacije o RAM, matičnoj ploči, upravljačkim programima, itd.Ako koristite prijenosno računalo, tada vam pruža pojedinosti o bateriji uključujući razine napunjenosti, razine istrošenosti itd.Minusi:

Informacije, koje su dostupne, nekim korisnicima mogu djelovati pretrpanoHWiNFO ne daje dovoljno detalja o operativnom sustavu koji je instaliran u vaše računalo, uključujući njegovu verziju i izraduHWiNFOHWiNFO je fantastičan alat za pronalaženje potpunih informacija o sustavu. Dolazi u dva oblika, prijenosnom i instalacijskom. Oba rade slično. Ovaj alat prikazuje puno informacija u stvarnom vremenu o procesoru i grafičkoj kartici. Prikazuje cjelokupne specifikacije vašeg CPU-a, GPU-a, memorije, matične ploče itd.

HWiNFO također može pratiti pojedinačne brzine procesorskog takta pod različitim opterećenjima, što ga čini svestranim alatom za provjeru informacija o sustavu.

CPU-ZPlusevi:

CPU-Z je sve u svemu lagana, po pitanju potrošnje resursa i jednostavna aplikacija za dobivanje informacija o procesoru računalaRaspored specifikacija je vrlo pregledan i jednostavan za razumijevanjeUgrađeni alat za benchmarking za jednostavnu usporedbu CPU-aMinusi:

Ne može se koristiti za saznavanje ostalih specifikacija sustavaCPU-Z je jednostavan za korištenje softver, koji služi za saznavanje informacija o procesoru računala. Alat, osim što će vam pokazati vrlo detaljne informacije o procesoru vašeg računala, također ima ugrađeni alat za CPU benchmarking. Za razliku od drugih informacijskih alata, CPU-Z daje specifikacije samo procesora, no ne i drugih hardverskih i softverskih komponenti.

Što se tiče specifikacija CPU-a, prikazuje brzinu takta u stvarnom vremenu, cache. odnosno pred-memoriju, integriranu grafiku procesora zajedno s puno drugih informacija. Odlična stvar u vezi alata za mjerenje, odnosno alata za ”benchmarking”, jest to da se on može koristiti za testiranje vašeg procesora računala.

Točnije, alat za mjerenje usporedit će vaš procesor s nekoliko popularnih procesora kao što su AMD Ryzen 3700x i Intel Core-i7 7900X, kako biste vidjeli koliko je dobar i kvalitetan (ili koliko nije).

GPU-Z Plusevi:

GPU-Z daje sve informacije o grafičkom procesoruAlat je lagan po pitanju potrošnje resursa računala i uz to je vrlo jednostavan za korištenjeMinusi:

Alat ne prikazuje ostale informacije sustavaNe postoji ugrađeni alat za mjerenje, poput onoga kakvog nalazimo u CPU-Z alatu

GPU-Z je još jedan besplatni alat za informacije o sustavu koji pruža sve detalje o vašoj grafičkoj kartici. Alat će vam pokazati nazivlje grafičke kartice, vrstu memorije, brzinu takta i VRAM vašeg grafičkog čipa. Nažalost, alat nema ugrađenu mogućnost mjerenja, kao što vidimo da CPU-Z ima, ali još uvijek pruža puno detalja o vašem grafičkom procesoru i zbog toga je vrlo dobar i lako ga se može preporučiti.

Oba ova softvera za informacije o sustavu podržavaju Windows 7, 8 i 10.

HWMonitor Plusevi:

HWMonitor je aplikacija za provjeru podataka u stvarnom vremenu koja vam pokazuje informacije, kao što su temperatura procesora, napon itd.Vrlo je koristan u provjeravanju korištenja sustava pod određenim opterećenjemNa prijenosnim računalima aplikacija vam također pruža informacije o trenutnom stanju baterije, uključujući razinu napunjenosti i istrošenosti.Minusi:

HWMonitor neće vam pokazati informacije nekim specifikacijama sustava kao što su VRAM, informacije o upravljačkom programu, itd.

Besplatna aplikacija za informacije o sustavu HWMonitor također funkcionira bolje kao dijagnostički alat u stvarnom vremenu. Softver prikazuje većinu osnovnih informacija o vašem sustavu, no osim toga, alat će vam također pokazati informacije o naponu, temperaturi, potrošnji energije, brzini takta jezgri procesora, kao i dodatne informacije o procesoru.

Alat će vam također pokazati druge informacije o specifikaciji sustava, kao što su prostor na tvrdom disku, korištenje memorije sustava, razine napunjenosti, temperatura itd.

Belarc Advisor Plusevi:

Radi se o vrlo pouzdanom alatu za prikazivanje informacija sustava, koji će vam na jednostavan način pokazati različite informacije o specifikaciji sustava, informacije o upravljačkim programima, itd.Također vas obavještava o stanju upravljačkih programa

Belarc Advisor je alat za pružanje informacija o sustavu, koji svoj posao odrađuje na vrlo jednostavan i intuitivan način. Premda će vam alat pružiti samo osnovne informacije o fizičkim komponentama vašeg računala, dobit ćete mnoštvo detalja o vašem softveru i upravljačkim programima.

Astra32 Plusevi:

Astra32 pruža potpune detaljne informacije o specifikacijama sustavaAlat čak pruža pojedinosti o instaliranim programima i nedavnim hitnim popravcimaIzgled softvera je jednostavan za korištenje i razumijevanjeMinusi:

Nema informacija u stvarnom vremenu o upotrebi memorije ili GPU-aAlat nažalost prikazuje reklame, koji vam, na vrlo jasan način, nalažu kupnju pune verzije alata

Astra32 je u biti besplatan alat za saznavanje informacija Windows računala. alat će vam pružiti mnoštvo informacija o vašim hardverskim komponentama kao i o vašem softveru. Astra32 će vam uz to, reći detalje o matičnoj ploči, procesoru, verziji BIOS-a, memorijskim modulima i još mnogo toga. Što se tiče prikazivanja informacija o softveru, alat vam pruža pojedinosti o instaliranim programima, ali i također o instaliranim hitnim popravcima programa.

Sve u svemu, Astra32 je jedan od najboljih besplatnih softvera za provjeru specifikacija sustava. Dostupan je za Windows 7, 8 i 10 te također za Windows server 2008. Jedina takoreći prava negativna strana ovog alata su reklame, koje će vam na agresivan način željeti reći da što prije trebate kupiti punu verziju alata.

Piše: D.Z.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top