Nova AI značajka na sustavu Windows bilježi sve što radite na računalu

nova-ai-znacajka-na-sustavu-windows-biljezi-sve-sto-radite-na-racunalu

Na nedavno održanoj konferenciji Build, iz Microsofta su predstavili novu funkciju za Copilot+ računala pogonjenu umjetnom inteligencijom pod nazivom “Recall”, koja će omogućiti korisnicima sustava Windows 11 da pretražuju svoje prošle aktivnosti na računalu te im pružiti mogućnost povrata određenih podataka.

Kako bi to sve funkcioniralo, opcija „Recall“ će snimati sve što korisnik radi na svom računalu uključujući i aktivnosti unutar aplikacija, komunikaciju u online sastancima i posjećene web stranice. Međutim, unatoč tome što je eksplicitno navedeno kako će podaci biti šifrirani i spremljeni lokalno, ova nova značajka je već sada izazvala zabrinutost za privatnost kod određenih korisnika sustava Windows.

Microsoft na svojoj web stranici navodi kako “Recall koristi snimanje aktivnog zaslona svakih nekoliko sekundi“ te da su „te snimke šifrirane i spremljene lokalno na tvrdom disku vašeg računala. Recall možete koristiti za pronalaženje sadržaja s kojim ste radili na svom računalu.“

špijuniranje na internetu

Pokretanjem značajke „Recall“ korisnici mogu pretraživanjem pristupiti snimci iz određenog vremenskog perioda tako što će u pretrazi ponuditi kontekst događaja ili trenutka koji traže. Ova opcija također omogućava korisnicima da pretražuju konferencijske sastanke u kojima su sudjelovali i videozapise koje su gledali pomoću AI funkcije koja transkribira i prevodi govor.

Na prvi pogled, funkcija “Recall” izgleda kao temelj za potencijalne ozbiljne povrede privatnosti nekih korisnika i unatoč uvjeravanjima iz Microsofta kako to nikako nije slučaj, u konačnici se ne možemo oteti tom dojmu. Na primjer, osoba s pristupom vašem Windows računu mogla bi potencijalno koristiti “Recall” kako bi vidjela apsolutno sve što ste radili na svom računalu u posljednje vrijeme, što bi imalo nebrojive implikacije kada se radi o nečijoj privatnosti i sigurnosti.

Kako je već spomenuto, bez obzira na zabrinutost korisnika, Microsoft odlučno tvrdi da podaci značajke “Recall” ostaju lokalano pohranjeni na samom uređaju i da su u potpunosti privatni te šifrirani na način da su povezani isključivo s računom određenog korisnika. Ako je vjerovati navedenom, snimke zaslona koje ova značajka koristi povezane su samo sa određenim korisničkim profilom i ne dijeli ih se s drugim korisnicima, a što je možda još i važnije, ne omogućava se Microsoftu uvid u iste te ih se samim time ne koristi za ciljano reklamiranje. Snimke zaslona dostupne su samo osobi čiji je profil korišten za prijavu na uređaj.

Korisnici mogu u svakom trenutku zaustaviti, prekinuti ili izbrisati snimljeni sadržaj te mogu isključiti određene aplikacije ili web stranice iz ove značajke. “Recall” neće snimati privatne sesije surfanja internetom u Microsoft Edge-u te neke zaštićene sadržaje. Međutim, “Recall” neće sakrivati osjetljive informacije poput lozinki i brojeva računa koji se pojave na ekranu, što to je potencijalno zabrinjavajuće.

Microsoft je već i ranije istraživao donekle sličnu funkcionalnost sa značajkom „Timeline“ unutar sustava Windows 10 koja je ukinuta 2021. godine, međutim ona nije snimala kontinuirane snimke zaslona, kao što je ovdje slučaj. „Recall“ također dijeli neke očite sličnosti s „Rewind-om“, third party aplikacijom za Mac koja bilježi korisničke aktivnosti za kasnije pregledavanje.

Kao što možete i zamisliti, sav ovaj „posao“ koji će se događati u pozadini treba i odgovarući hardver. Naime, da bi koristili „Recall“, korisnici će trebati kupiti jedan od novih Copilot+ računala pokretanih Qualcommovim Snapdragon X Elite čipovima, koji su opremeljeni potrebnom jedinicom za neuronsku obradu (NPU). Također postoje i minimalni zahtjevi za pohranu kod korištenja „Recall-a“, a to su minimalno 256 GB ukupnog prostora na tvrdom disku i 50 GB slobodnog prostora.

Zadana alokacija prostora za značajku „Recall“ na uređaju od 256 GB je 25 GB, što znači da možete pohraniti otprilike tri mjeseca snimaka. Korisnici mogu prilagoditi količinu prostora koji će aplikacija koristiti u postavkama svog računala, pri čemu se stari snimci brišu čim se popuni dodijeljeni prostor za pohranu.

Što se tiče eventualne dostupnosti, iz Microsofta kažu da se „Recall“ još uvijek testira. “Tijekom ove faze, prikupljat ćemo povratne informacije korisnika, razviti više kontrola za upravljanje podacima za „enterprise“ korisnike i poboljšati ukupno iskustvo.”

Bili mi skeptični ili ne, kako bi rekao onaj „meme“ sa Deweyem iz „Malcolma u sredini“: „The future is now, old man.“ Ostaje nam vidjeti kako ćemo se na tu budućnost priviknuti.

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top