Novi iOS 18 trebao bi donijeti mnogostruka poboljšanja u odnosu na prošlu verziju!

novi-ios-18-trebao-bi-donijeti-mnogostruka-poboljsanja-u-odnosu-na-proslu-verziju!

Korisnici Appleovih pametnih telefona s operativnim sustavom iOS18 konačno bi, između ostaloga, trebali dobiti i poboljšanja Kontrolnog centra.

Appleova Svjetska konferencija programera (WWDC) definitivno će biti veliki i medijski izvrsno popraćen događaj. Šuškanja govore kako će Apple na novom događaju predstaviti razinu implementacije umjetne inteligencije u iOS 18 i  macOS 15, no to nije sve.

Novo izvješće iz MacRumorsa izvještava o dome da Apple s novim iOS 18 planira uvesti velike promjene u Kontrolni centar. Nakon ažuriranja, ”Control Center” trebao bi izgledati drugačije i trebao bi imati nove mogućnosti, koje dosad nisu postojale na iOS-u. Neki čak izvještavaju o tome da će iOS 18 donijeti mogućnosti koje se mogu mjeriti s onime što donosi Androidov ekosustav. Ovo nije prvi put da se ovakva glasina čuje. No, čini se da više izvora koji su upoznati s tim, prema MacRumors, tvrdi da je Apple testirao redizajniranu verziju Kontrolnog centra za iOS 18.

ios kontrol centar

Zašto je Kontrolni centar toliko problematičan?

U 2013., s iOS-om 7, Apple je dodao novu mogućnost, pod nazivom ”Control Center” ili Kontrolni centar. Samo jednim prijelazom prsta po zaslonu, bilo na početnom zaslonu ili unutar aplikacije, korisnik je mogao dobiti prikaz ploče s više tipki. Te su tipke bile kontrole i prekidači za često korištene postavke kao što su Zrakoplovni način rada, Wi-Fi, Bluetooth, zaključavanje rotacije, svjetlina, razina glasnoće itd.

Više od deset godina, Kontrolni centar uglavnom je ostao nepromijenjen. Korisnici vrlo često koriste ovu mogućnost, što i ne iznenađuje s obzirom na to koliko je prikladna. Istina, ne donosi pogodnosti poput onih koje vidimo na Androidovim operativnim sustavima, ali ima svojih prednosti. No, korisnici su, kako je vrijeme prolazilo, željeli više i bolje.

S Androidom možete prilagoditi prekidače Brzih postavki izravno iz samoga centra. Odavde možete odabrati što će se prikazati povlačenjem i ispuštanjem, preurediti redoslijed kako god želite i više. Ako želite imati prekidač za sve, to možete urediti unutar stranica unutar samoga centra. Trenutačno s iOS-om 17, korisnik nema mogućnosti ni dopuštenja samostalnog preuređenja i namještanja Kontrolnog centra izravno sa prečaca.

Korisnik mora otići u aplikaciju Postavke, pomaknuti se prema dolje do Kontrolnog centra i odande može prilagođavati neke stvari. No to je i dalje dosta ograničeno u usporedbi s Androidom. Ali to čak nije ni potpuna prilagodba: možete samo odabrati ono što će se pojaviti u donjoj polovici Kontrolnog centra. Gornja polovica, koja ima kontrole za povezivanje, zaključavanje rotacije, tihi prekidač, za iPhone 15 Pro modele, fokus, opciju ”Now Playing”, svjetlinu i klizače za glasnoću, ne može se mijenjati.

No, iOS 18 trebao bi donijeti drastična poboljšanja i promjene

Prema izvješću MacRumorsa, promjene iOS-a 18 u Kontrolnom centru uključivat će mogućnost preuređivanja kontrola gestama povlačenja i ispuštanja. Nije jasno hoće li ova promjena omogućiti korisnicima potpuno modificiranja kontrola, koje se ne mogu mijenjati, no postoji pretpostavka da bi se ovo primjenjivalo na kontrole koje nisu obavezne.

Ono što bi velik broj korisnika željelo vidjeti jest kada bi Apple, sa iOS-om 18, dopustio korisnicima preuređivanje prečaca unutar kontrolnog centra jednostavnom gestom povlačenja i ispuštanja. Čak i ako bi ovo bila jedina velika promjena za Kontrolni centar, bila bi više nego dobrodošla, smatraju mnogi.

Činjenica da se Kontrolni centar ne može izravno prilagođavati djeluje kao veliki hendikep za iOS kao operativni sustav. Sve se mora odrađivati kroz aplikaciju Postavke. Ista stvar se može reći i za promjenu postavki u raznim aplikacijama, koje su zakopane u aplikaciji Postavke umjesto da budu dostupne u samim aplikacijama, no to je druga priča.

Iako izvješće govori samo o novom načinu prilagodbe vaših kontrola povlačenjem i ispuštanjem, postoje i druge promjene koje bi Apple mogao učiniti, kako bi poboljšao cjelokupno korisničko iskustvo. Kao prvo, mislim da su nam u ovom trenutku potrebni prekidači za 5G, a ako ste korisnik HomeKita, dosljednost bi bila dobrodošla promjena umjesto samo predloženih kontrola. Nema jamstva da će se išta od ovoga ostvariti, no držimo fige.

Ono što mnoge zanima jest kako će izgledati mogući “redizajn”. Šuškalo se da bi iOS 18 mogao uvesti neke promjene koje će biti nadahnute visionOS-om, što bi bilo zanimljivo za vidjeti.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top