Skip to content

„Passkeys“ su sada postali zadana opcija za prijavu na Google korisnički račun! Provjerite kako to možete isprobati na svom uređaju.

„passkeys“-su-sada-postali-zadana-opcija-za-prijavu-na-google-korisnicki-racun!-provjerite-kako-to-mozete-isprobati-na-svom-uredaju.

Konačno je potvrđeno kako „passkeys“ postaju zadana opcija za prijavu na svim privatnim Google korisničkim računima.

Ovo jednostavno znači da će se još dodatno povećati sigurnost korisnika jer se s „passkeys“ značajkom ne može na silu kompromitirati Google račun te phishing napade i pokušaje dobivanja curenja informacija sada je lakše otkloniti.

Praktičnost kao osnovna odlika

Prva prednost korištenja „passkeys“ značajke je praktičnost pošto se korisnik sada može prijaviti na svoj Google korisnički račun bez potrebe za pamćenjem lozinki ili da prolazi kroz postupak dvostruke autentifikacije. Google će ga samo uputiti na stvaranje „passkeya“ kad radi sljedeću prijavu, ali na to se, ako želi, ne mora odlučiti te može i dalje nastaviti koristiti tradicionalne načine prijave.

Na koji način funkcionira „passkey“?

Ideja je ovdje vrlo jednostavna. Kada kažete Googleu da želite koristiti „passkeys“ značajku, generirat će se par kriptografskih ključeva.

Jedan od ključeva koji se zove „privatni ključ“ (private key) sprema se na vaše računalo ili pametni telefon i zaštićen je biometrijom, PIN-om ili lozinkom. Drugi ključ koji se zove „javni ključ“ (public key) ostaje u Googleovim rukama. Samo privatni ključ može otključati javni ključ.

U situaciji kada netko želi hakirati vaš Google korisnički račun, morat će imati fizički pristup vašem telefonu ili računalu. Ta osoba također će morati naći način za kompromitiranje sustava za utvrđivanje autentičnosti (biometrija, PIN ili lozinka) kako bi uspješno mogao iskoristiti „passkey“.

Nitko neće znati vaš privatni ključ te ga ne zna ni Google. Svi mogući napadi stoga jedino mogu završiti s krađom javnih ključeva.

„Passkeys“ su očito iznimno praktični način za prijavu na Google korisnički račun koji pruža visok stupanja zaštite i sigurnosti.

Treba reći da Google u ovom trenutku nije jedina tvrtka koja je uvela „passkeys“ značajku. Nju možete koristiti na 75 aplikacija i web stranica, a njihov popis možete naći na sljedećoj poveznici.

Kako omogućiti „passkeys“ na Google korisničkom računu?

Možemo vam sugerirati da isprobate „passkeys“ značajku na svom Google računu. Čak i ako vam nije toliko stalo do poboljšane zaštite i sigurnosti, „passkeys“ su sigurno budućnost te će se sve više koristiti.

Prilikom prijave na korisnički račun, Google bi vas odmah mogao pitati ako želite započeti s korištenjem „passkeysa“ te će vas nakon toga samostalno voditi do njihovog uključenja.

„Passkeys“ značajku možete i manualno namjestiti.

Otvorite sljedeću poveznicu koja će vas odvesti na dio Googleove službene stranice za postavljanje „passkeys“ značajke. Kliknite na „Get passkeys“ gumb pri dnu stranice.

Sada morate potvrditi svoju e-mail adresu te unijeti njenu lozinku. Slijedite Googleove upute te na kraju kliknite na gumb „Give it a try“ kako bi potvrdili korištenje „passkeys“ značajke.

Naravno, isto možete postići tako da otvorite upravljanje svojim Google računom (Manage your Google Account) i smjestite se pod izbornik „Security“. Pronađite gumb „Passkeys“ i kliknite na njega pa će vas Google voditi do postavljanja ove opcije za prijavu.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept