Tvrdi diskovi i kvarovi – navodimo najbolje softvere za popravak po kategorijama

tvrdi-diskovi-i-kvarovi-–-navodimo-najbolje-softvere-za-popravak-po-kategorijama

Tvrdi diskovi i dalje se mnogo koriste. Možda ih kod računala sve više zamjenjuju SSD-ovi, no oni i dalje imaju svoj dio tržišta, a pogotovo kada se radi o eksternim diskovima gdje su cjenovno i po pitanju kapaciteta u pravilu bolja opcija za budžet.

S tvrdim diskovima često dolaze i kvarovi. Postoje razni oblici kvarova koji bi se mogli smjestiti u kategorije, a samim time i softveri koji su unutar istih kategorija najbolji za korištenje.

U nastavku teksta prikazat ćemo deset najboljih softvera za popravak tvrdih diskova prema kategorijama.

Disk Drill Basic

  1. Najbolji softver za oporavak podataka – Disk Drill

Disk Drill je moćan i user-friendly alat za oporavak podataka s tvrdog diska. On može biti prikladan kod različitih scenarija kao što su slučajno brisanje podataka, izgubljene particije, korumpirani diskovi te čak diskovi kod kojih nema opcije bootanja.

Neovisno o tome ako koristite interni ili eksterni tvrdi disk, NAS uređaj ili virtualni drive, Drill Disk ima sve pokriveno s naprednim algoritmima skeniranja koji podržavaju više od 400 vrsta datoteka zajedno s intuitivnim sučeljem koje olakšava oporavak podataka.

Ključna značajka Disk Drilla je njegovo S.M.A.R.T. praćenje koje omogućuje uvid u stanje diska te detektira potencijalne probleme nedugo prije nego što bi moglo doći do gubitka podataka.

Disk Drill čak nudi pregled datoteka koje se mogu oporaviti, tzv. byte-by-byte kopije diska te skeniranje na različitim platformama.

Sve navedene značajke čine Disk Drill esencijalnim alatom kad je u pitanju oporavak podataka.

  1. Najbolji softver za korištenje diska – WinDirStat

Kada ste u situaciji da imate tvrdi disk koji je korumpiran, najprije bi trebali otkriti što je na njemu pohranjeno prije nego krenete u popravke. Vjerojatno ćete otkriti da mnogo prostora zauzimaju tzv. junk datoteke koje su ostale od raznih aplikacija.

Tradicionalni softveri za upravljanje datotekama pružaju vrlo ograničavajući pregled datoteka na disku pa ovdje do izražaja dolazi WinDirStat. Ovaj alat je zapravo preglednik koji statistički rezimira sadržaj vašeg diska u detalje te na temelju grafičkih prikaza možete odmah vidjeti vrste datoteka koje zauzimaju prostor te ih u trenutku obrisati.

clonezilla

  1. Najbolji softver za kloniranje diska – Clonezilla

Clonezilla je jedan od najkorisnijih softvera kad su tvrdi diskovi u pitanju. Omogućuje lako stvaranje cjelovitih particija i backupova diska.

Clonezilla podržava iznimno veliki broj datotečnih sustava, radi se o potpuno besplatnom i open-source alatu, može klonirati do 40 diskova na mreži te sadrži osnovne alate za oporavak.

DBAN

  1. Najbolji softver za brisanje diska – DBAN

Nažalost, svi tvrdi diskovi se ne mogu oporaviti i uvijek će biti onih koji više neće biti za upotrebu. U takvim situacijama svakako je mudra odluka da se svi podaci na disku premjeste na drugi medij za pohranu i da se kompletno izbrišu svi podaci s njega.

Ako su vam sigurnost i privatnost iznimno važni, DBAN je alat za vas jer on u potpunosti briše sadržaj tvrdog diska i iza njega ništa ne ostaje.

CrystalDiskInfo

  1. Najbolji alat za praćenje stanja diska – CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo iznimno je koristan alat jer omogućuje praćenje stanja vašeg tvrdog diska. On prati sve najvažnije značajke i može vam unaprijed dati informaciju o mogućem oštećenju diska jer prati podatke iz firmwarea te vam tako pruža dovoljno vremena da napravite backup podataka prije nego što ih potencijalno izgubite. Čak ga se može konfigurirati da učestalo šalje navedena upozorenja te da vam pruža kontinuirani duboki uvid u korišteni tvrdi disk.

Gparted

  1. Najbolji softver za upravljanje particijama – Gparted

Gparted je besplatni alat koji možete koristiti za mijenjanje veličine kod particija, njihovo kopiranje ili premještanje bez gubitka podataka ili korumpiranosti datoteka.

Gparted je dio mnogih drugih alata za tvrde diskove kao što su Clonezilla ili Partclone.

Može ga se preuzeti sa službene stranice u formi male bootabilne GNU/Linux distribucije za x86 računala te koristiti s USB-a.

HDD Regenerator

  1. Najbolji softver za oporavak loših sektora – HDD Regenerator

Iako Windowsi dolazi s ugrađenim alatima za popravak tvrdog diska i loših sektora, oni se nikako ne mogu usporediti s mogućnostima HDD Regeneratora.

Ovaj alat za popravak tvrdog diska ima mogućnost detektiranja loših sektora i njihovog popravka pomoću tehnologije pod nazivom Hysteresis loops generator.

Na nešto većim tvrdim diskovima malo sporije radi, no radi se o softveru koji je definitivno najbolji na tržištu.

AOMEI Partition Assistant

  1. Najbolji softver za upravljanje diskom – AOMEI Partition Assistant

Iako se radi o još jednom alatu za pomicanje particija, promjenu njihove veličine ili stvaranje novih, AOMEI Partition Assistant opremljen je za virtualno rješavanje svih najčešćih problema koje možete imati s tvrdim diskom.

Na primjer, možete ga koristiti za konvertiranje MRB driveova u GPT particijske sheme, napraviti migraciju cijelih operativnih sustava na drugi tvrdi disk ili uništiti osjetljive datoteke na način da ih je nemoguće oporaviti.

AOMEI Partition Assistant ima niz značajki koje pomažu u upravljanju diskom i njegove mogućnosti su zaista velike.

SpinRite

  1. Najbolji softver za starija računala – SpinRite

SpinRite je alat za oporavljanje izgubljenih datoteka s magnetskih medija za pohranu. Još je objavljen 2004. godine pa vas možda čudi da se nalazi na ovom popisu, no on je jednostavno najbolji alat kad se radi o tvrdim diskovima na starijim računalima.

Pokreće se unutar verzije FreeDOS-a pa ga možete koristiti za skeniranje na bilo kojem računalu, a čak se može raditi i o onima koja ne rade ispravno.

Alat, osim Windows datotečnih sustava, koristi DOS FAT, sve Linux datotečne sustave, Novell, Macintosh itd.

Victoria for Windows

  1. Najbolji softver za ponovno mapiranje loših sektora – Victoria for Windows

Victoria for Windows je alat za dijagnostiku koji omogućuje korisnicima uvid u detaljne informacije vezane uz tvrdi disk te pokretanje alata za njegov oporavak.

Jedna od najkorisnijih značajki ovog alata je mogućnost skeniranja loših sektora na tvrdom disku te odrađivanje ponovnog mapiranja onih koji su još funkcionalni.

Pošto su loši sektori znak da je tvrdi disk korumpiran, ponovno mapiranje omogućuje oporavak tvrdog diska do stanja u kojem bi se moglo ponovno koristiti podatke koji su na njemu.

Iako ovaj alat na prvi pogled ima zastarjelo korisničko sučelje, radi se o iznimno moćnom i praktičnom softveru koji će vam pomoći da uspijete spasiti podatke na tvrdom disku koji je korumpiran, a na temelju jasne identifikacije loših sektora prema grafičkom prikazu lako ćete utvrditi što morate učiniti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top