Veljača će se nestrpljivo čekati. Microsoft je službeno potvrdio kako će ovaj mjesec s velikim ažuriranjem za Windowse 11 doći i Android aplikacije!

veljaca-ce-se-nestrpljivo-cekati.-microsoft-je-sluzbeno-potvrdio-kako-ce-ovaj-mjesec-s-velikim-azuriranjem-za-windowse-11-doci-i-android-aplikacije!

Od izlaska Windowsa 11 prošli su mjeseci čekanja i raznih špekulacija kad je bio u pitanju dolazak Android aplikacija.Windowsi 11 sjajno izgledaju, na njima su se dogodile velike promjene vezane uz korisničko sučelje i pokazalo se da oni nisu samo retuširani Windows 10, no mnoge je prilikom predstavljanja novog operativnog sustava razočaralo iznenadno otkazivanje mogućnosti korištenja Android aplikacija. Cijela situacija izgledala je pomalo neprofesionalno jer su Android aplikacije bile perjanica prethodne marketinške kampanje Microsofta i veliki broj korisnika doslovno je bio šokiran kad se ta značajka odgodila.

Poslije nekoliko mjeseci šutnje ipak se dočekala toliko željena Microsoftova objava – Android aplikacije dolaze u veljači!

Poduži tekst znakovitog naslova „A new era of the PC“ izašao je 26. siječnja na Windows Experience blogu. U njemu Microsoft navodi činjenicu kako su protekle dvije godine uzrokovale dosad neviđene promjene u ljudskim životima koje su se također reflektirale na tehnologiju i potaknule rast hibridnog načina rada i učenja. Dogodile su se i promjene navika u modelima zabave i distribucije sadržaja i tijekom pandemije je gotovo 70 posto više ljudi streamalo na raznim platformama.

Promijenile su se navike konzumenata i tržište računala doživjelo je ogromni rast. Microsoft u tom kontekstu promatra Windowse 11 i opisuje ih kao jednog od glavnih katalizatora rasta čiji je ekosustav otvoreniji nego ikad te se zbog toga treba pripremiti korisnike na sve novo što dolazi u narednom vremenu.

Microsoft u završenom odjeljku teksta navodi kako u sljedećem mjesecu donosi novo Windows iskustvo koje će uključivati mogućnost javnog pregleda na koji će se način koristiti Android aplikacije na Windowsima 11 pomoću Microsoft Storea te uz podršku Amazona i Intela, koji su bili partneri na ovom projektu.

Kao dodatne promjene spominju se poboljšanja na traci zadataka koja se tiču mogućnosti korištenja „mute“ i „unmute“ opcije kod poziva, lakšeg dijeljenja prozora i ubacivanja vremenske prognoze unutar trake zadataka te predstavljanja dvije redizajnirane aplikacije, Notepada i Media Playera.

Za kraj je Microsoft naveo kako će Windowsi biti oslonac za inovacije, destinacija za gejming, kreativnost i istraživanje te prolaz prema Metaversu.

Iz najave je jasno kako je dolazak Android aplikacija na Windowse 11 možda i najvažniji događaj godine za Microsoft jer se zaista radi o transformaciji koja će omogućiti potpuno drugačiji koncept korištenja aplikacija i rada na novom operativnom sustavu.

Android aplikacije bit će podržane putem Windows subsystema za Android što slično funkcionira kao Linux subystem koji se trenutno koristi kako bi se Linuxove aplikacije mogle pokrenuti na Windowsima.

Dosad je zapravo već postojala mogućnost testiranja Android aplikacija u beta programu nedugo nakon izlaska Windowsa 11, no ovdje se sada radi o dolasku velikog ažuriranja u veljači koje će osigurati stabilno okruženje kako bi korisnici diljem svijeta mogli konačno isprobati kako izgleda nova značajka.

Android aplikacije također su se ranije mogle koristiti na Windowsima putem raznih emulatora kao što je BlueStacks, no nova značajka Windowsa ove zaobilazne puteve će sad u potpunosti eliminirati.

Iako su Android aplikacije prvoklasna najava i one će u veljači biti u centru pažnje, trebalo bi se osvrnuti i na spominjanje redizajna Notepada i Media Playera.

Neke aplikacije, kao što su Microsoft Paint ili File Explorer, doživjele su redizajn na Windowsima 11 pa je bilo pitanje vremena kamo će se usmjeriti promjene u narednom vremenu.

Dosad je Notepad aplikacija zaista izgledala kao neki stari program iz osamdesetih. Doživjela je određene promjene tijekom godina, ali njen izgled je stagnirao bezobzira na to što su se mijenjale nove edicije Windowsa.

Osvježeni Notepad sada dolazi s većim gumbovima, ima pristupačnije mogućnosti postavki i korisničko sučelje izgleda poprilično drugačije. Izvorna funkcionalnost se, naravno, nije mijenjala, ali novi izgled svakako je učinio da Notepad izgleda kao aplikacija koja je u korak s vremenom.

Kod Media Playera je zanimljiva priča. Njegova funkcionalnost je tijekom godina rascjepkana na nekoliko aplikacija kao što su Groove Music i Movies & TV, no na Windowsima 11 njegova upotreba bi se trebala oživjeti. Trenutna verzija Media Playera izgledom podsjeća na eru Windows Vista programa, a daleko od tog opisa nisu ni njegove značajke poput, za danas nepotrebne, opcije za prženje CD-ova.

Novi Media Player ima redizajnirano korisničko sučelje koje izgleda sjajno i dodatni sadržaji koji su odraz jednostavnije funkcionalnosti možda bi mogli steći popularnost među korisnicima koji danas, iskreno rečeno, u toj domeni imaju veliki broj aplikacija na izbor.

Trenutno nam ništa drugo ne preostaje nego strpljivo pričekati dolazak veljače i pratiti vijesti o dostupnosti prvog velikog ažuriranja za Windowse 11.

Nakon dugog čekanja, pozitivno zvuči činjenica da Microsoft nije razočarao svoje korisnike te je održao svoju riječ. Bit će zaista zanimljivo vidjeti kako izgleda korištenje Android aplikacija putem značajke koja je već ugrađena u Windows operativni sustav pa će instaliranje Android igara, slanje poruka, otvaranje aplikacija za društvene mreže i produktivnost u radu biti moguće iskusiti nakon samo nekoliko klikova.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top