Vraća li Microsoft svoju ”Live Tiles” mogućnost?

vraca-li-microsoft-svoju-”live-tiles”-mogucnost?

Ne baš tako dobra i ne baš tako stara mogućnost, po kojoj je ponajprije bio poznat Windows 8, ”Live Tiles” ili famozne ”pločice”, mogle bi se vratiti na Windows 11.

Najnovija Windows 11 Canary verzija 26212 ”potiho” je uvela podršku za ono što Microsoft želi da bude poznato pod nazivom “Pratitelji izbornika Start” ili ”Windows Start Companions”. To su male aplikacije nalik na widgete koje su osmišljene kako bi se pojavile automatski uz prikvačene aplikacije korisnika ili uz popis “Sve aplikacije” unutar izbornika Start.

Po izgledu, ove nove mogućnosti korisnicima bi nudili informacije kao što su vremenska prognoza, cijene dionica i još mnogo toga. I da, dijele mnogo toga zajedničkog sa sada već nepostojećom mogućnošću, koja je nastala na Windowsu 8, pod nazivom ”Live Tiles”. Iako im nedostaju one svijetle boje i oblici u obliku blokova, no funkcionirat će na dosta sličan način.

windows 11

Microsoft novu mogućnost nije naveo u svojim službenim bilješkama

Ono što je zanimljivo jest to da Microsoft nije službeno spomenuo uvođenje nove mogućnosti unutar Start izbornika, odnosno o njima ništa ne piše u bilješkama o izdanju za build 26212. Albacore je otkrio ovu mogućnost na Twitteru i otkrio je ono što bi uskoro moglo biti dostupno za testiranje unutar Windows Insider programa.

Čini se da će programeri imati mogućnost kreirati aplikacije koje nude sadržaj sličan widgetu koristeći prilagodljive kartice; što je pristup koji omogućuje prikaz pomoćnog korisničkog sustava u obliku blokova u kojem će biti prikazane dodatne informacije. Korisnici će imati mogućnost konfiguriranja ovih pratitelja iz postavki sustava Windows 11, odakle će moći instalirati više ovih ”pratitelja” (koji jesu i nisu ”Live Tiles”) i moći će koristiti prekidače kako bi ih po želji omogućili ili onemogućili. Prema Albacoreu, čini se da će ovi pratitelji biti usredotočeni na različite vrste internetskog sadržaja i da će biti dosta nalik na widgete na bočnoj traci, koji se već nalaze u sustavu Windows 11.

Windows-11-Start-menu-tiles

”Pratitelji” iako to nisu, ipak dosta podsjećaju na ”Live Tiles”

Čini se da ”Pratitelji izbornika Start” podsjećaju na već odavno ukinute ”Live Tiles”, odnosno na animirane ikone koje su prvobitno predstavljene sa sustavom Windows 8. Tada je Microsoft pokrenuo ”Live Tiles” kao pokušaj objedinjavanja svoje platforme s verzijom operativnog sustava Windows za pametne telefone, najviše Microsoft Lumia uređaje. Osmišljeni su za brz i jednostavan pristup važnim informacijama samo jednim klikom na pametnom telefonu ili klikom na zaslon računala. U sustavu Windows 10 prebačeni su u izbornik Start, da bi bili potpuno ukinuti 2021. godine nakon izlaska sustava Windows 11.

Izgled i dizajn izbornika Start bio je jedna od najvećih razloga za prigovor za mnoge korisnike koji su prelazili s Windowsa 10 na 11. Ne samo da je mogućnost dobila kritike zbog ograničenih mogućnosti, nego i zbog problema po pitanju funkcionalnosti. Jedan od bivših zaposlenika u Microsoftu ovu je mogućnost nazvao ”komično lošom”, što je samo bila dodatna potvrda koliko je ova mogućnost loše prihvaćena. ”Pratitelji izbornika Start” teško da će riješiti sve postojeće probleme, ali ako se dobro implementiraju, zasigurno bi vratili dio onoga što jako velik broj korisnika voli u vezi izbornika Start na Windows 10 sustavu.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top