Skip to content

Želite koristiti novi Wi-Fi 7 standard? Morat ćete imati Windows 11 24H2 verziju!

zelite-koristiti-novi-wi-fi-7-standard?-morat-cete-imati-windows-11-24h2-verziju!

Dolazak novih Wi-Fi standarda uvijek je uzbudljiv jer se s njima pomiču granice naših bežičnih veza te dobivamo priliku isprobati još veće brzine koje stvaraju još bolje uvjete za rad na računalu.

Novi Wi-Fi 7 standard nedavno je objavljen i donosi veliki broj novih značajki s kojima se pomiču granice, no nešto drugo je također primijećeno.

Korisnici će na Windows računalima očito morati imati 24H2 verziju Windowsa 11 kako bi mogli koristiti Wi-Fi 7.

24H2

Windows 11 verzija 24H2

Microsoft je prije nekoliko dana službeno objavio Windowse 11 verziju 24H2 te je trenutno namijenio za nova Copilot+PC računala koja su također objavljena ubrzo nakon toga.

Ono što je još zanimljivo su novi detalji vezani uz podršku za printere te rad aplikacija za 24H2 verziju, a dio objave na službenom blogu vezan je uz detaljne upute o optimizaciji gejminga te nadogradnjama u toj domeni kao što su Prism emulator i BattlEye anti-cheat značajka.

Sve spomenuto je zaokupilo pažnju, no prava zanimljivost Microsoftove objave odnosi se na novi Wi-Fi 7 standard koji upravo ima svoju premijeru na 24H2 verziji Windowsa 11. Microsoft je ovdje objavio početne upute o tome kako se pobrinuti da je Wi-Fi 7 omogućen na vašem računalu.

windows 10

Nejasno što će biti s prijašnjim verzijama Windowsa

Dio objave koji je pomalo zbunio korisnike odnosi se na Microsoftovu potvrdu da je Wi-Fi 7 dostupan počevši od Windowsa 11 verzije 24H2.

Ovdje nije jasno što se događa s ostalim verzijama Windowsa 11 i hoće li Windowsi 10 imati ikakav pristup novoj tehnologiji.

Što se tiče Windowsa 10, već znamo da oni nemaju podršku za vezu koja ima 6 GHz pa lako je moguće da taj operativni sustav neće moći koristiti Wi-Fi 7. Pravi problem predstavljaju ranije verzije Windowsa 11 jer se ništa ne govori o njihovoj podršci za Wi-Fi 7 i potencijalno isključivanje sličnih uređaja ponovno bi uzburkalo javnost i navuklo bijes korisnika.

Microsoft je naveo sljedeće stavke kao obvezne kako bi se mogao koristiti Wi-Fi 7:

  • router koji podržava Wi-Fi 7, Wi-Fi 6/6E ili WPA 3 standarde
  • instalirani Windowsi 11 s najnovijim ažuriranjem (24H2 verzija)
  • bežični adapter za mrežu koji podržava Wi-Fi 7, Wi-Fi 6/6E i WPA 3.

Microsoft je, uz navedeno, naveo nove značajke koje donosi Wi-Fi 7.

Radi se o sljedećem:

  • Multi-Link Operation (MLO) – uređajima omogućuje korištenje različitih vrsta veza simultano (2.4 GHz, 5 GHz i 6 GHz)
  • Kod Wi-Fi 7 standarda obećaje se impresivna širina kanala od 320 MHz, poznata kao „ultra-wide bandwith“, s kojom se doslovno mogu udvostručiti brzine uređaja i omogućiti značajke kao što su AR i VR
  • Quadrature Amplitude Modulation ili 4096-QAM – poboljšava prijenos podataka za 20 posto rezultirajući s boljom kvalitetom video streaminga i videopoziva.

Više o svemu možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept