Span u posljednje dvije godine zaposlio 300 novih stručnjaka

span-u-posljednje-dvije-godine-zaposlio-300-novih-strucnjaka
Span
Osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović. [Izvor: Span]

Hrvatska IT kompanija Span posljednjih godina bilježi kontinuirani rast prihoda. Unatoč najavljenim trendovima smanjenog rasta financijskih pokazatelja IT sektora u odnosu na rekordnu 2022. godinu, Span Grupa u prošloj godini bilježi rast poslovnih prihoda od 30 posto, pokazuju objavljeni nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu. Istovremeno je zabilježen i porast troškova u odnosu na prošlu godinu, na što je u najvećoj mjeri utjecao rast direktnih troškova kao posljedica rasta prihoda i ulaganje u zapošljavanje tijekom protekle dvije godine.

Poslovni prihodi Span Grupe u 2023. iznose 142,8 milijuna eura, što predstavlja rast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 7,1 milijun eura i manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za 25 posto. EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 5,6 milijuna eura i bilježi smanjenje od 39 posto u odnosu na isti period prošle godine. Grupa je ostvarila neto dobit od 1,2 milijuna eura, što je 81 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći rast na tržištima Hrvatske i Estonije

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 66 posto. Najznačajniji rast bilježe tržišta Hrvatske i Estonije. Kada gledamo segmente poslovanja, najveći rast prihoda, od 47 posto, bilježi segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te segment Upravljanje servisima i tehnička podrška, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 14 posto. Prihodi segmenta Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security manji su za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kad je Grupa bilježila izniman porast projekata na stranim tržištima. Segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja u odnosu na isti period prošle godine rastao je 7 posto.

„Vrlo sam zadovoljan rezultatom za 2023. godinu. Rast prihoda od 30 posto omogućio nam je da uspješno završimo dvogodišnji investicijski ciklus u ljude, u kojem smo zaposlili 300 novih stručnjaka. U 2024. očekujemo rast potražnje za cyber security uslugama i AI rješenjima za koje su se već tijekom 2023. godine počela planirati veća sredstva kod naših ključnih korisnika“, naglasio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Nagrada Zagrebačke burze

Od izdvojenih događaja koji su obilježili zadnji kvartal 2023. godine ističe se nagrada Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom prometa. U odnosu na isti period 2022. protrgovano je sa 70 posto više Spanovih dionica, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 30 milijuna eura.

U listopadu su u Spanu donijeli službenu Politiku o korporativnom volontiranju, kojom se jasnije definira što korporativno volontiranje zapravo jest i što sve podrazumijeva. Kao potvrda uspješnosti dosadašnjih Spanovih volonterskih akcija, Volonterski centar Zagreb dodijelio je Spanu nagradu Volonterski Oskar.

Span trenutno zapošljava 865 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika. Uz 40 međunarodnih partnera Span posluje i s vodećim globalnim i regionalnim korporacijama.  Span Grupu čini šest domaćih povezanih društava: Span d.d., Bonsai, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti; te deset inozemnih: u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji, Estoniji i Gruziji.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top