Syntio i Grid ONE predstavili platformu za upravljanje energetskim zajednicama

syntio-i-grid-one-predstavili-platformu-za-upravljanje-energetskim-zajednicama
[Izvor: ZICER]

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen u srijedu na svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni krajnjim korisnicima u stvarnom vremenu.

Nositelji projekta su Syntio, IT tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu, i Grid ONE, inženjering tvrtka fokusirana na aktivnosti u domeni energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije. Zajedno su razvili hardversko i softversko rješenje za upravljanje energetskim zajednicama koje potiču građane na aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetskog sektora Ukupni trošak projekta iznosi 762.496,00 eura,a realiziran je u razdoblju 1. listopada 2022. – 31. ožujka 2024.

My Energy Community

My Energy Community platforma je bazirana na podatkovnoj platformi u računalnom oblaku, što omogućuje široku dostupnost budućim korisnicima, jednostavnije umrežavanje s mjernim mjestima i jednostavno povećavanje performansi platforme s rastom broja korisnika.

Ključna inovativna značajka je rad platforme u stvarnom vremenu. To se postiglo razvojem vlastitog hardvera (Smart Meter WiFi Reader) za dohvaćanje mjernih podataka u stvarnom vremenu, razvojem korisničkog upravljačkog sučelja i razvojem modela dijeljenja energije.
Na platformi su dostupni podaci o dijeljenju energije te raspoložive količine energije iz različitih izvora (tradicionalni opskrbljivači energije i integrirane solarne elektrane) s pripadajućim cijenama.

Zelena energija

Ovaj projekt omogućava korištenja zelene energije na mjestu proizvodnje uz smanjenje troškova i gubitaka za članove energetske zajednice i mrežne operatere. Čini sunčane elektrane investicijski atraktivnijima što će dugoročno rezultirati smanjenjem CO2 emisija, pozitivnim učinkom na klimu i višom razinom kvalitete zraka.

“My Energy Community platforma unosi bitne promjene u upravljanju energetskim zajednicama i potpuno je u skladu s 4D tranzicijom Europske unije. Dekarbonizacija je ključna kroz povećanje solarnih kapaciteta i smanjenje CO2 otiska. Deregulacija omogućuje i potiče sudjelovanje građana u dijeljenju električne energije putem novih tržišnih modela, poput Energetskih zajednica građana i Zajednica obnovljivih izvora energije. Digitalizacija omogućuje praćenje proizvodnje i potrošnje u stvarnom vremenu i detaljnu analizu za optimizaciju rada platformi i energetskih sustava. Decentralizacija mijenja postojeći model centraliziranog sustava na način da omogućava građanima sudjelovanje u dijeljenju i prodaji električne energije”, rekao je Davor Sokolović, Head of Business Development, Syntio.

“Naša platforma za dijeljenje električne energije unutar energetskih zajednica predstavlja fleksibilno end2end softversko rješenje prilagođeno svim budućim potrebama građana i zahtjevima regulatornog okvira. Tijekom provedbe pilot projekta s HEP ODS-om pružamo podršku svim zainteresiranim korisnicima koji mogu dobiti besplatnu instalaciju uređaja za prikupljanje mjernih podataka te uvid u svoju potrošnju i/ili proizvodnju električne energije u stvarnom vremenu”, razložio je Goran Jurišić,  direktor tvrtke Grid ONE.

Projekt je podržan sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top