Tehnološke kompanije u svijetu ove godine ukinule 34.000 radnih mjesta

Tehnološke kompanije ukinule su ove godine 34.000 radnih mjesta reorganizujući svoje radne resurse kako bi ulagale u nove oblasti poput generativne vještačke inteligencije.
 

Microsost, Snap, Ebay, Paypal od početka januara ukinuli su na stotine ili čak hiljade pozicija.

Trendu otpuštanja ove godine priključilo se 138 tehnoloških kompanija.

Gubici su, ipak, manji od početka 2023. godine kada su velike tehnološke grupe, uključujući Metu”, Amazon i Microsost ukinule brojne pozicije nakon prekomjernog zapošljavanja tokom pandemije.

U tehnološkom sektoru prošle godine je ukinuto 263.000 radnih mjesta, pokazuju podaci na koje se poziva Financial Times.

“Tehnološke kompanije su procjenjivale svoju radnu snagu i zaključile da bi, kada bi imale manje organizacije kojom bi se bavile, mogle da učine još više”, navodi se.

Vanredni profesor menadžmenta Daniel Keum kaže da kompanije ponovo procjenjuju koje su im prioritetne oblasti za ulaganja i smanjuju broj pozicija u skupim odjeljenjima, navodeći primjer Amazonove platforme za videostrimovanje Twitch” koja je ove godine ukinula na stotine radnih mesta.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top