Telemach će do kraja 2027. optičkom mrežom pokriti trećinu Hrvatske

0
telemach-ce-do-kraja-2027.-optickom-mrezom-pokriti-trecinu-hrvatske
Telemach će do kraja 2027. optičkom mrežom pokriti trećinu Hrvatske
10 giga optička mreža
Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska [Izvor:Telemach Hrvatska / priopćenje]

Telemach do kraja 2027. optičkom mrežom planira pokriti trećinu Hrvatske, odnosno 500 tisuća kućanstava. Tehnološki najnaprednije fiksne usluge već sada su dostupne korisnicima u Vinkovcima, Čakovcu, Zaprešiću i Karlovcu, a uskoro će biti dostupne i u Sisku. U ovoj je godini u planu i početak izgradnje optičke mreže u Vukovaru, a u nadolazećem će se razdoblju 10 Giga optička mreža nastaviti širiti, objavila je kompanija.

“Optika je temelj za brzu i pouzdanu digitalnu povezivost i ima snažan utjecaj na kvalitetu pružanja usluga u raznim gospodarskim granama, a sve intenzivnije korištenje tehnologije u svakodnevnom životu zahtijeva infrastrukturu koja će unaprijediti način na koji živimo i radimo. Upravo to donosi 10 Giga mreža koja osigurava vrhunske performanse, a iskustvo streaminga, online igara, rada u cloudu i brojnih drugih usluga dovodi na novu, naprednu razinu. S namjerom da tehnologiju uistinu stavimo u funkciju korisnika i gigabitni Internet učinimo što dostupnijim širem krugu korisnika, u Telemachu osiguravamo jednostavnu i transparentnu ponudu koja vrhunsku uslugu omogućava po povoljnim uvjetima”, istaknula je Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska najavljujući nastavak ulaganja u optičku mrežu.Optika otvara perspektivu brojnim granama gospodarstva koje svoj rast i razvoj vežu uz tehnološki napredak i tu leži neiskorišteni potencijal za poboljšanje digitalnog intenziteta, posebno kod malih i srednjih poduzeća. Pogoduje svim industrijama budući da podiže efikasnost i pouzdanost poslovanja, smanjuje troškove te otvara mogućnost fleksibilnog seljenja poslovnih aplikacija u cloud.

10 Giga optička mreža korisnicima omogućava brzo i jednostavno dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu video poziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Također, zbog niske latencije osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo, te virtualnu i proširenu stvarnost u 4K i 8K rezoluciji. Prednost velikih brzina vidljiva je i u IoT segmentu gdje se istodobno povezuje više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja.