Skip to content

Tim mostarskog CERIT-a priprema se za Međunarodnu robotičku olimpijadu

cerit

Tim mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na nadolazećoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi “FIRST Global Challenge 2023”, koja će se održati u listopadu u Singapuru.

Tim talentiranih robotičara: Ana Tomić, Amina Đuderija, Ilajda Šuta, Amar Pehilj i Kenan Nuhić, pod mentorstvom Anesa Hadžiomerovića, Armina Đidelije i Lejle Nuhić, jučer je proveo izuzetno produktivan dan na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, priopćeno je iz CERIT-a. 

Svoj boravak na Univerzitetu posvetili su unaprijeđenju robota kojeg pažljivo pripremaju tijekom ljetnog raspusta za natjecanje. Njihov rad dobio je značajnu podršku i smjernice od istaknutih stručnjaka kao što su Tarik Namas i Amar Hodža, čija su stručnost i iskustvo doprinijeli korisnim prijedlozima i sugestijama za podizanje kvalitete robota na višu razinu.

Učenici su imali izvanrednu priliku da rade u dobro opremljenim laboratorijima koji su opremljeni CNC strojevima, laserskim i plazma rezačima, 3D printerima i ostalom modernom opremom. Radili su u laboratoriju Fakulteta za inžinjering i prirodne znanosti, kao i u laboratoriju za fiziku, gdje se provode testiranja prototipova.

“Ova bogata i napredna infrastruktura omogućila je članovima tima da svoje kreativne ideje pretvore u stvarnost i da svoje robote dovedu do nivoa izvrsnosti. Ovo iskustvo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu predstavlja nezaboravno putovanje za sve članove CERIT-a. Raditi rame uz rame s ekspertima univerziteta predstavlja izuzetnu priliku za učenje i razmjenu znanja. Članovi tima su uživali u procesu stvaranja i unaprijeđivanja svojih robota, dok su se istovremeno povezivali sa stručnjacima koji dijele istu strast prema nauci i robotici”, navodi se u priopćenju.

Iz CERIT-a navode kako će naporan rad i suradnja s ekspertima sigurno doprinijeti uspjehu tima na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 u Singapuru.

“Njihova predanost, trud i inovativnost su svijetli primjer kako mladi talenti mogu ostvariti izvanredne rezultate kroz suradnju i posvećenost svojim ciljevima”, porućili su iz CERIT-a.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept