Trendovi koji će obilježiti europski fintech u 2022. godini

trendovi-koji-ce-obiljeziti-europski-fintech-u-2022.-godini

Fintech Capital, investitorska tvrtka koja ulaže u brzorastuće fintech tvrtke, objavila je svoja predviđanja za europsku fintech industriju u 2022. godini. Predviđanja se temelje na podacima iz raznih izvora i raznih istraživačkih institucija te vlastitim procjenama kompanije o tržištu, vlasničkom uvidu u kompanije te dosadašnjem investitorskom iskustvu.

Fintech Capital izdvojio je jedanaest trendova koji će prema njihovoj procjeni najviše utjecati na FinTech sektor u 2022. godini.

Borba za tržišne udjele i pad marži kod pružatelja platnih usluga Marže za obradu platnih usluga su u padu, a pobjednike će odrediti ponuda usluga s dodanom vrijednošću. Konkurencija se zaoštrava i obrada plaćanja se komodizira, postaje roba koja se nudi na tržištu, a ključ za opstanak postaje sposobnost unovčavanja drugih proizvoda i ponuda kojom se privlače kupci.

Kripto i decentralizirane financije postaju mainstream Korporacije počinju prihvaćati i usvajati kriptofinancije i decentralizirane financije, otvarajući tako put prema njihovu globalnom usvajanju. Povećani interes investitora da ulože kapital u tvrtke koje se bave kriptofinancijama dodatan je impuls potreban za ulazak u mainstream.

Aplikacije za održiva ulaganja postaju skalabilne Višak gotovine i niske kamatne stope uz povećani interes potrošača otvorili su prostor za ulaganja u održive ekosustave. To će pomoći aplikacijama za održiva ulaganja da postanu skalabilne, odnosno da povrat raste povećanjem ulaganja.

“Kupi sada, plati kasnije” zamjenjuje kreditne kartice Za tri do pet godine borba za tržišni udio dosegnut će vrhunac. Promjene donose nove generacije koje će kao generatori potrošnje potisnuti baby boomere tako da će model “Kupi sada, plati kasnije” biti sve prihvaćeniji.

Razvoj aplikacija za osiguranje Financijske aplikacije s najvećim potencijalom su one kojima će se kupljeni proizvod, uslugu ili platformu automatski povezivati s osiguranjem. Ekosustav aplikacija za osiguranje morat će se ubrzano razvijati kako bi zadovoljio potražnju.

Povratak temeljnoj umjetnoj inteligenciji Umjetna inteligencija bila je hit prošlih godina. No, vrijeme je da se vratimo temeljima i da pojednostavnimo cijelu priču. Glavne vrijednosti su u osnovnoj umjetnoj inteligenciji i analitici, umjesto da se usredotočujemo na jednostavne financijske funkcije kod kojih je upitno koliko je opravdano vrijeme utrošeno na implementaciju i valorizaciju.

Novi digitalno iskustvo u kupovanju nekretnina PropTech (Property Technology ili nekretninske / imovinske tehnologije) će pokrivati transakciju od početka do kraja. Raniji modeli digitalno su pokrivali određene segmente procesa, no ubuduće će kupac tijekom cijelog procesa uživati digitalnu podršku.

Inteligentni softver za naplatu dugova Naplata dugova je područje financijskih usluga u kojem primjena umjetne inteligencije raste najbrže. Kupnja u e-trgovinama sve se češće financira na dug. To traži učinkovitije procese naplate, prilagođene novim grupama korisnika i trgovaca.

Poznavanje kupca Nova igra zove se KYC – “Know Your Customer” ili “Upoznaj svog kupca”. Financijski kriminal postaje sve kompleksniji, tako da će trenutna KYC rješenja, usredotočena na jednostavne provjere identiteta, postati nedovoljna. Kontinuirano praćenje kupaca nije jednostavno, ali je jedan od prioriteta za kompanije koje žele biti lideri u svojoj industriji.

Obračun plaća Borba oko otvorenog bankarstva je završena. Sljedeći front otvara se oko apčilacija za plaće. Aplikacije za obračun plaća omogućit će pružateljima financijskih usluga bolji uvid u navike i potrebe potrošača, omogućujući veću učinkovitost naspram dosadašnjeg praćenja kroz bankarske aplikacije. Na primjer, zamislite da zajmodavac podešava kamatnu stopu prema vašim primanjima i navikama potrošnje i tako gotovo u potpunosti smanjuje rizik naplate duga.

Banking as a Service platforme Velike banke, operatori platnih usluga i proizvođači softvera kupovat će tvrtke koje razvijaju Banking as a Service platforme, posebno u segmentu plaćanja, kako bi ih uvrstile u svoje vertikale.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top