Ulaganja u kibernetičku sigurnost u 2022. ostaju stabilna

ulaganja-u-kiberneticku-sigurnost-u-2022.-ostaju-stabilna

Ulaganja poslovnih organizacija u kibernetičku sigurnost u 2022. ostat će stabilna. Naime, istraživanja pokazuju da će gotovo svi menadžeri zaduženi za informacijsku sigurnost u idućoj godini raspolagati većim ili barem jednakim proračunom kao u 2021. Tek manji broj će se suočiti sa smanjenim proračunom.

Istraživanje o sigurnosnim prioritetima pokazalo je da 44 posto menadžera zaduženih za informacijsku sigurnost  u 2022. očekuje povećanje proračuna. To je blagi porast u odnosu na 41 posto onih koji su očekivali povećanje svojih proračuna u 2021. u odnosu na 2020.

Pedeset i četiri posto ispitanika očekuje da će njihovi proračuni ostati na razini ovogodišnjih, a samo 2 posto ih očekuje da ća na rapsolaganju imati manje novca. To je znatno manje od 6 posto – toliko je menadžera osjetilo pad proračuna u 2021. u odnosu na prethodnu godinu.

I druga istraživanja otkrivaju slične trendove za sljedeću godinu.

Prema PwC-ovom izvješću Global Digital Trust Insights za 2022., “ulaganja se nastavljaju usmjeravati u kibernetičku sigurnost”: 69 posto ispitanih poslovnih organizacija planiraju veća ulaganja u kibernetičku potrošnju za 2022. Pri tome ih 26 posto očekuje minimalni porast od 10 posto.

Istraživačko-konzultantska tvrtka Gartner procijenila je da će ukupna potrošnja na informacijsku sigurnost i upravljanje rizicima u 2022. iznositi 172 milijarde dolara. U 2021. ukupna je potrošnja iznosila 155 milijardi dolara, a u 2020. godini 137 milijardi dolara.

Unatoč stabilnom financiranju, menadžeri koji brinu za informacijsku sigurnost neće imati dovoljno novca. Sigurnosni stručnajci upozoravaju da sigurnosni odjeli pokazati da isporučuju vrijednosti koje odgovaraju uloženom, da unaprejeđuju svoje operacije i da, konačno, podižu razinu sigurnosti u svojoj organizaciji.

“Organizacije znaju da rizici rastu svakog dana i stoga se ulaganja nastavljaju usmjeravati u kibernetičku sigurnost”, kaže Joe Nocera, čelnik PwC-ova Cyber & Privacy Innovation Institutea. “Čujemo od poslovnih čelnika da bi bili spremni potrošiti sve da ne bi završili na naslovnoj stranici novina zbog hakiranja, ali ne žele potrošiti ni cent više nego što je potrebno, i žele biti sigurni da troše svoj novac na pravi način. To će zahtijevati da izvršni direktori i direktori za informacijsku sigurnost rade zajedno. Menadžeri za sigurnost moraju znati koja je prava razina zaštite.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top