Skip to content

Uvodi se kancelarijsko poslovanje u digitalnom obliku u sve organe uprave u ZDK

vlada-zgrada1-2-1920x1080

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj 31. sjednici usvojila Odluku o sistemu za upravljanje dokumentima kojom je definisan pravni okvir za uvođenje i funkcionisanje DMS-a (Document Management System), odnosno kancelarijskog poslovanja u digitalnom obliku u svim njegovim fazama na nivou svih organa uprave, upravnih organizacija i službi.

Odluka je u potpunosti usaglašena sa Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 96/19 i 91/23).

U toku 2023. godine proveden je postupak javne nabavke DMS-a koji je početkom 2024. godine zvanično implementiran na pisarnici (protokolu) i kod tehničkih sekretara organa uprave, upravnih organizacija i službi čime je omogućen digitalni protok predmeta i akata između pisarnice i organa uprave, upravnih organizacija i službi.

U ovoj godini planirana je nabavka dodatnog broja licenci, odnosno uključenje u sistem dodatnih 100 korisnika, državnih službenika i namještenika, čime će sistem do kraja godine biti implementiran kod dijela organa uprave, upravnih organizacija i službi u punom obliku, odnosno do krajnjih korisnika, a u naredne dvije godine planirana je implementacija sistema na nivou svih organa uprave, upravnih organizacija i službi Zeničko-dobojskog kantona.

Sve aktivnosti na implementaciji sistema zajednički vode Služba za zajedničke poslove Zeničko-dobojskog kantona i Odjeljenje za informatičku podršku Stručne službe Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Uvođenje sistema za upravljanje predmetima i dokumentima omogućit će funkcionisanje kancelarijskog poslovanja na savremen i intuitivan način i smanjiti potrebe za fizičkim “kolanjem” papira, čime će se povećati organiziranost i produktivnost u svakodnevnom poslovanju, a samim tim i efikasnost rada javne uprave u Kantonu, navodi se u saopštenju.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept