Skip to content

Verne će u Lučkom graditi tvornicu autonomnih električnih vozila

verne-ce-u-luckom-graditi-tvornicu-autonomnih-elektricnih-vozila
[Izvor: Verne]

U Lučkom kraj Zagreba već krajem ljeta trebala bi početi gradnja tvornice za serijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, objavila je kompanija Verne. Proizvodni pogon će za Verne graditi belgijska kompanija VGP, kojoj je ovo prva investicija u Hrvatskoj. VGP je europski pružatelj visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije.

Pogon će se graditi u sklopu novog poslovnog parka od 8 hektara u Lučkom. Pripreme za izgradnju već su počele, a tvornica bi trebala biti završena i opremljena tijekom 2025. godine dok će s radom krenuti početkom 2026.,navodi u priopćenju Verne.

“Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogna autonomnih vozila u Zagrebu. Verne vozila za sva tržišta bit će proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobiva ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će biti u mogućnosti proizvesti i do 10.000 vozila godišnje. Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj”, ističe Marko Pejković, CEO Vernea.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Njezina realizacija Hrvatskoj će donijeti brojne koristi te čini značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama, ističu u Verneu.

“Velika nam je čast pridonijeti ovom revolucionarnom projektu izgradnjom novih postrojenja za razvoj i proizvodnju u sklopu našeg VGP Parka Zagreb. Razvoj tog tehnološki naprednog pogona odražava našu predanost inovacijama, održivosti i reindustrijalizaciji Europe. Pomoću našeg stručnog tehničkog iskustva, radujemo se što ćemo pridonijeti realizaciji visokokvalitetne tvornice za Verne, čime se otvaramo prema pametnoj i održivoj mobilnosti”, rekao je Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept