Rješenje koje daje nadu
Zrak u Černobilu je za 47 posto manje radioaktivan zahvaljujući novoj tehnologiji

Švicarska kompanija fokusirana na proizvodu i komercijalizaciju održivih tehnoloških rješenja za okolinu Exlterra, udružila se s ukrajinskom kompanijom SSE Ecocentre zaduženom za radijaciju i okolišno praćenje u Černobilu, odnosno u zoni isključenja, a zajedničkim snagama su uspjeli smanjiti radioaktivnost tla i zraka.

Tehnologija pod nazivom Nucleus Separation Passive System (NSPS) testirana je na području od jednog hektara između novembra 2019. i septembra 2020. godine, a na kraju ovog perioda je nivo kontaminacije tla radijacijom smanjen za 37 posto, a zraka za 47 poso.

Turisti danas mogu posjetiti Černobil, ali će biti potrebno najmanje 24.000 godina da se radioaktivna kontaminacija prirodno raspadne. Međutim, nova tehnologija kompanije Exlterra bi to svijeme moglo biti skraćeno na samo pet godina, barem tako pokazuju podaci testiranja. NSPS tehnologija koristi koncepte fizike čestica i nuklearne energije bez upotrebe hemikalije ili ekološki štetnih materijala kako bi se uhvatila u koštac s teškom radijacijskom kontaminacijom i ubrzala razgradnju radioaktivnih elemenata.

Tehnologija koristi čestice velike brzine poznate kao pozitroni kako bi usmjerili ovu prirodnu silu prema radioaktivnim izotopima u tlu i razbila veze koji ih drže zajedno. Proces se odvija bezbjedno ispod površine tla te se radioaktivnost ne ispušta u zemlju ili zrak. Jednom kada pozitron dođe u kontakt s radioaktivnim izotopom, on se ponovo spaja s elektronom i anihilira radioaktivnu materiju nazad u prvobitno stanje.

Metodologiju i proces mjerenja provodi SSE Ecocenter, a nivo radijacije se mjeri s distance od pet centimetara i jednog metra od tla, dok se uzorkovanje tla vrši na dubini od 100 cm ispod površine. Radionuklidi izmjereni u tlu su bili cezij, stroncij i americij.

Kompletni rezultati eksperimenta tek trebaju biti objavljeni, ali je projekt na dobrom putu te bi se stanje trebalo vratiti na početne ili prirodne nivoe pet godina nakon završetka instalacije, otkrio je direktor Exlterre Frank Muller.

“Ovi rezultati su izvanredni. PRvi put u 35 godina je tehnologija uspjela značajno smanjiti nivo radioaktivnosti u tlu i zraku. Ovo je prava nada za cijelo područje uključujući tretman sarkofaga”, kazao je generalni direktor kompanije SSE Ecocentre Sergij Kireiev.

Muller je kazao da će 12-mjesečno smanjenje nivoa radioaktivnosti omogućiti povratak prvobitnog stanja orkuženja za pet godina.

“Nastavit ćemo nuditi naše ulsuge kako bismo pomogli Černobilu, a želimo brzo ponuditi naše rješenje i drugim problematičnim područjima širom svijeta uključujući nuklearnu elektranu Fukushima u Japanu. Možemo izbjeći ispuštanje radioaktivne vode u okeane i spriječiti novu ekološku katastrofu”, dodao je on.

“Ono što se činilo nemoguće danas je moguće, NSPS je invoacija koja omogućava pozitronima da prirodno ubrzavaju u pasivnom sistemu kako bi uklanjali kontaminirana područja. Koristi obnovljive izvore energije prisutne u prirodi da značajno ubrza prirodni proces razlaganja zagađivača u tlu. To je ono što čini ovaj izum jedinstvenim, jer koristi prirodne energije za rješenje problema industrijskog zagađenja bez oslanjanja na hemijske zamjene ili manipulacije tla”, riječi su predsjednika Exlterre Andrewa Niemczyka.

Osim za tretiranje radioaktivnosti, NSPS tehnologija se može koristiti i za tretiranje drugih kontaminacija tla kao što su teški metali.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top