skip to Main Content
Zvuči nevjerovatno: BiH uskoro lansira prvi satelit u svemir?

Do kraja godine, Bosna i Hercegovina bi zajedno sa partnerima iz regiona trebala lansirati prvi satelit u svemir. Zvuči nestvarno, ali zahvaljujući osnivanju Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope čiji dio je postala i BiH, sve je izvjesnije da će se to i dogoditi.

Dio Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope BiH je postala zahvaljujuć timu Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara. Uz njih, Asocijaciju čine još Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba, te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja.

– Tako da svi smo veoma ponosni što izdvajamo i svoje vrijeme i što imamo svi isti cilj da napredujemo i da proširimo taj svemirski program u svim zemljama regiona, kazao je Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

– Ako se podijele troškovi na nas 5, recimo Crna Gora se bavi razvojem rakete, Hrvatska komunikacijom, Srbija gorivom, mislim da je ovo idealna šansa i baš mi je drago što smo se ujedinili i može da bude ozbiljna priča od svega ovoga, izjavio je Nikola Perković iz Crne Gore.

Cilj je do kraja godine lansirati zajednički satelit koji će Indija, u čast svoje 75 godišnjice nezavisnosti, pokloniti asocijaciji. Glavni cilj svih pet nevladinih organizacija je, ističu naši sagovornici, edukacija mladih.

Naši sagovornici ističu da je svemirska tehnologija kompleksna oblast koja zahtijeva određene resurse do kojih će lakše doći ako se drže zajedno. Pomoć institucija nemaju, objavila je BHRT.

Opširnije u prilogu:

bhrt.ba

81

Vezani članci

Back To Top
Search