Radio BIR slavi svoj 16. rođendan

Emitovanje eksperimentalnog programa Radija Islamske zajednice ”BIR” započelo je 10. januara 2008. godine, s misijom medijske promocije vrijednosti Islamske zajednice, afirmacijom duhovnosti i kulture Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Radeći pod sloganom “Budimo zajedno, budimo BIR” ovaj medij nastoji svojim programskim sadržajima duhovno obogatiti javni prostor u Bosni i Hercegovini, šireći glas mira, nade i suživota, potičući ljubav i odanost prema domovini Bosni i Hercegovini, zbog čega nije programski izbor samo muslimana i članova Islamske zajednice, već svih dobronamjernih građana naše zemlje, što Radio ”BIR” čini najutjecajnijim medijem Islamske zajednice. Iako možda ne možemo govoriti o religijskom novinarstvu kao autonomnoj novinarskoj vrsti, Radio Islamske zajednice ”BIR” s pravom možemo svrstati među lidere medijske promocije islamske duhovnosti i kulture, izdvajajući njegov izraziti doprinos predstavljanju bogatstva identitarne i kulturološke raznolikosti Bosne i Hercegovine.  

Od tri frekventna područja iz 2008. godine (Sarajevo, Zenica i Tuzla), danas Radio “BIR” svoj signal emituje s više od 20 frekventnih područja širom države, a trenutno je dostupan za više od 1,3 miliona slušalaca u Bosni i Hercegovini, uz planirano značajnije širenje dostupnosti zemaljske frekvencije. Radio ”BIR” svoj signal emituje i satelitom te posredstvom interneta, plasirajući svoj program i na društvene mreže, neprestano podižući popularnost među bosanskohercegovačkom dijasporom.

Više od 35% emitovanih programskih segmenata na sedmičnom nivou odnosi se na vjerski program, zatim informativno-politički, obrazovni i muzički program, uz specifične sadržaje omladinskog i dječijeg programa.

Od početka svog prisustva u ovdašnjem javnom prostoru, Radio ”BIR” sa svojom publikom njeguje poseban odnos podrške i povjerenja, iskazan dobrovoljnim članstvom u ”Klubu prijatelja Radija BIR”. Ovaj nesvakidašnje privržen angažman publike okuplja stotine dobrovoljnih pretplatnika, različite obrazovne i starosne strukture, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Radio ”BIR” je integrisan u Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao novi organizacijski iskorak u informativno-edukativnom djelovanju, predstavljanju i tumačenju stvarnosti iz ugla univerzalnih islamskih vrednota.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top