skip to Main Content
RAK BiH PODSJEĆA NA OBAVEZE U VEZI SA PREDSTOJEĆIM OPŠTIM IZBORIMA

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Opštih izbora u BiH, zakazanih za 2. oktobar 2022. godine.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

Službeni početak izborne kampanje za Opšte izbore u BiH je 2. septembra 2022. godine, od kada počinje period od 30 dana kampanje tokom kojeg je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja.

Pored toga, pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije 7 dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra 2022. godine u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 sati do zatvaranja biračkih mjesta.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na web stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem web stranice Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba .

Agencija ovim putem poziva sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama. U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Vezani članci

Back To Top
Search